Η αποδολαριοποίηση σε εξέλιξη θα μπορούσε να «εξατμίσει» μετοχές, ομόλογα και ακίνητα

Foto-Rabe / pixabay
Πριν από μερικές μέρες, είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από τον καλό μου φίλο Andy Schectman, Πρόεδρο και Ιδιοκτήτη της Miles Franklin Precious Metals, μιας εταιρείας που έχει κάνει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

quoththeraven - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Andy είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων και αφιέρωσε χρόνο για να απαντήσει σε ορισμένες πιεστικές ερωτήσεις που είχα σχετικά με την κατάσταση των ενεργειακών αγορών στις ΗΠΑ και το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο στο οποίο βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, με τα κράτη των BRICS να συσπειρώνονται και να γελούν συλλογικά με τη Δύση από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις στη Ρωσία πριν από αρκετούς μήνες.

Σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μια εξαιρετικά ανησυχητική συνέντευξη που άφησε το στόμα μου ανοιχτό στο τέλος της, ο Andy και εγώ έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με:

- Την τιμή του πετρελαίου και την απάντηση της χώρας στις υψηλότερες τιμές

- Πώς η Fed είναι παγιδευμένη μεταξύ ενός βράχου και ενός σκληρού τόπου, μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης αυτή τη στιγμή

- Τα κράτη BRICS ενώνονται οικονομικά και αμφισβητούν το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

- Οι σκέψεις του Andy για το πώς σχεδόν όλα τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων μιας ακίνητης περιουσίας και του δολαρίου, μπορεί να «εξατμισθούν»

"Ο πληθωρισμός είναι παντού και το φυσικό αέριο είναι μόνο μια από τις πτυχές", λέει ο Andy. «Ο πληθωρισμός είναι αχαλίνωτος. Έχουν δείξει τις τιμές ορισμένων πραγμάτων, αλλά ο πληθωρισμός είναι πάντα ένα νομισματικό φαινόμενο. Δεν επιδιώκουμε τον κορυφαίο πληθωρισμό, αλλά η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου $0,30 ή $0,40 είναι ενθαρρυντική, όμως δε νομίζω πως είναι τίποτα ουσιαστικό».

Όταν ρώτησα για το πώς αντιμετώπιζε το θέμα η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Άντι είπε: «Νομίζω ότι η στρατηγική προμήθεια πετρελαίου υποτίθεται πως είναι στρατηγική, ωστόσο γιατί πουλούσαν τόσο πολύ πετρέλαιο από αυτό στην Κίνα και το Πακιστάν;»

Συνέχισε για τον πληθωρισμό: «Δε νομίζω ότι το 9,1% είναι η κορυφή - ούτε καν κοντά σε αυτό. Νομίζω ότι το 9,1% είναι επίσης μαλ...κίες».

Μιλώντας για την πορεία δράσης που πρόκειται να ακολουθήσει η Fed, ο Andy ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο που θεωρεί πως η Κεντρική Τράπεζα σίγουρα πρόκειται να περιστρέψει.

«Δεν νομίζω ότι η Fed έχει καμία πρόθεση να κάνει αυτό που λένε, πιστεύω ότι είναι παράπλευρη εμφάνιση», λέει ο Andy. «Αυξάνοντας [τα ποσοστά των επιτοκίων] στο 2,25% και χωρίς να κάνουμε τίποτα από την άποψη του QT - νομίζω ότι μας δείχνουν ότι δε θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως η ανατίναξη ολόκληρου του συστήματος».

«Απλώς δεν μπορούν να το κάνουν. Την στιγμή που θα αρχίσουν να ανεβάζουν τα ποσοστά αρκετά ψηλά, θα τινάξουν στον αέρα το σύστημα. Η Fed είναι ανίκανη. Είναι καταραμένοι αν το κάνουν, ανάθεμα αν δεν το κάνουν», συνέχισε.

Ο Andy επέκρινε την αδυναμία της Fed να δει τι έκαναν, καθώς το έκαναν, δηλώνοντας: «Όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και συνειδητοποιείς ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος με αρκετή λογική για να συνειδητοποιήσει πως όταν εκτινάξεις τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων μέχρι πάντα τα υψηλά σε σχέση με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ανθρώπινη ιστορία, κάποια στιγμή πρέπει να πληρωθεί αυτή η καρτέλα ράβδου».

Συνόψισε: «Έχουμε αρμέξει όσο το δυνατόν περισσότερο από το σύστημα».

Ο Andy πιστεύει επίσης ότι η παγκόσμια αποδολαριοποίηση είναι καθ' οδόν: «Πιστεύω ότι ολόκληρο το σύστημα θα μπορούσε να εκραγεί με την απώλεια του καθεστώτος του πετρελαϊκού αποθεματικού του δολαρίου».

«Υπάρχουν ορισμένες πινακίδες στην πορεία, που όταν τις δείτε, γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία προς την αποδολαριοποίηση», λέει. «Η ηγεμονία του δολαρίου είναι έτοιμη να σπάσει όταν συνειδητοποιήσετε πως η Σαουδική Αραβία πρόκειται να ενταχθεί στις χώρες BRICS. Πιστεύετε ότι ο Μπάιντεν θα πετάξει εκεί για να ζητήσει περισσότερο πετρέλαιο; Πήγε εκεί για να τους παρακαλέσει να μην γίνουν μέλη».

«Το δολάριο έγινε αποθεματικό νόμισμα μόνο λόγω της προστασίας μας στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», συνεχίζει ο Άντι. Στη συνέχεια σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει νέες συμφωνίες προστασίας με τη Ρωσία.

«Όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν επαναπατρίσει τον χρυσό τους. Είναι όλοι μέρος της ΕΕ, αλλά όλοι εμπορεύονται το δικό τους νόμισμα. Όλοι θα ξεφύγουν από το δυτικό σύστημα!».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail