Οι τιμές του ρεύματος στη Γερμανία σημείωσαν ρεκόρ καθώς επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση

humann34 / pixabay
Freepen.gr - Οι τιμές του γερμανικού ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασαν τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG για πρώτη φορά καθώς επιδεινώθηκε η ενεργειακή κρίση.

Η γερμανική ισχύς φέτος αυξήθηκε κατά 6% στα 507 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ράλι φυσικού αερίου.

Η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και ένα καυτό καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη ήταν οι κύριοι μοχλοί των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις αρχές Ιουνίου, οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 173%, πιέζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πρωτοφανές κόστος.

«Όσο περισσότερο διογκώνονται αυτές οι αυξήσεις τιμών, τόσο περισσότερο αυτό θα γίνει αισθητό σε ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Daniel Kral, ανώτερος οικονομολόγος στη σύμβουλο Oxford Economics. «Το μέγεθος της αύξησης και το μέγεθος της κρίσης δεν συγκρίνονται με τίποτα τις τελευταίες δεκαετίες».

Εν τω μεταξύ, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στην υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή από τις αρχές Μαρτίου.



"Οι κυβερνήσεις δέχονται πιέσεις να σχεδιάσουν πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η παραγωγή από τον πυρηνικό στόλο της Γαλλίας, παραδοσιακά τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, παραμένει σε τροχιά η χαμηλότερη των τελευταίων δεκαετιών, ενώ τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες χώρες είναι επίσης σε χαμηλά πολλών ετών», ανέφερε το Bloomberg.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για τον στρόβιλο του Nord Stream που έχει κολλήσει κατά τη μεταφορά μετά από εργασίες επισκευής στον Καναδά. Η Ρωσία μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού σε μόλις 20% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τον αγωγό ως «δικαιολογία» για να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη ενόψει του χειμώνα.

Η Γερμανία θέλει να ακολουθήσει γρήγορα την πορεία της μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και μπορεί να το βρει πολύ δύσκολο επειδή χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έως εργοστάσια. Θα είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για τους Γερμανούς να μειώσουν τις ρωσικές προμήθειες αερίου, καθώς θα σήμαινε μόνο υψηλότερες τιμές ρεύματος και κόστος θέρμανσης λόγω των στενών προμηθειών, που μπορεί να αναγκάσουν τη βιομηχανική διακοπή λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα και ορισμένα νοικοκυριά να καταφύγουν στη χρήση καυσόξυλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail