Η Σερβία δε χρειάζεται ξένες βάσεις, θα μείνει ουδέτερη - Βούτσιτς

Freepen.gr - Η Σερβία δε θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις, αντίθετα θα επιλέξει να διατηρήσει την ουδετερότητά της, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές πως η Ρωσία είχε πρόσφατα προσφερθεί να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη Σερβία, ο Βούτσιτς είπε ότι ήταν αντίθετος στην ιδέα. «Η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός», επέμεινε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα διατηρήσει την ουδετερότητά της και τους δεσμούς της με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Η Σερβία θέλει να διατηρήσει την ειρήνη. Θέλουμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας, τη χώρα μας και τον ουρανό μας, και έτσι θα ενεργήσουμε στο μέλλον», είπε.

Αρκετά σερβικά μέσα ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ρώσος πρεσβευτής Alexander Botsan-Kharchenko είχε διατυπώσει την ιδέα μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Σερβία. Ωστόσο, η αναφορά βασίστηκε σε μια παρερμηνεία του σχολίου του πως «η δημιουργία ρωσικών στρατιωτικών βάσεων εδώ θα ήταν θέμα κυρίαρχης επιλογής της Σερβίας», ως μια υποθετική αναφορά στη ρητορική του ΝΑΤΟ. Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας λειτουργεί έναν ανθρωπιστικό κόμβο στη σερβική πόλη Νις.

Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι την Πέμπτη. Δεν αναμένει ότι η συνέχιση του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ με την αποσχισθείσα επαρχία θα είναι εύκολη, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη πως τα δύο μέρη «δε συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα. Ωστόσο, επέμεινε ότι το Βελιγράδι ήθελε πάνω από όλα να «αποφύγει κάθε είδους πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης».

Ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Σερβία βρισκόταν σε μια «κατάσταση lose-lose», αλλά ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ να σεβαστεί τουλάχιστον την αξιοπρέπεια των Σέρβων, δεδομένης της αιματηρής ιστορίας του μπλοκ με τη χώρα.

«Παρακαλώ μην περιμένετε από τους Σέρβους να απολαμβάνουν και να πουν πώς περνούν πραγματικά όμορφα», είπε ο Βούτσιτς, προειδοποιώντας πως οι Σέρβοι μπορεί να μην είναι πάντα τόσο πρόθυμοι να συμβιβαστούν. « Υπάρχει μια νέα γενιά νεαρών ανδρών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που δε θα το ανεχτεί άλλο», είπε, αναφερόμενος στην πίεση από Αλβανούς που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail