Μια «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία θα επηρέαζε εννέα χώρες – ειδικός σε πυρηνικά

Άποψη του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye όπως φαίνεται από τη Νικόπολη, Ουκρανία, 27 Απριλίου 2022 -  ΑFΡ / Εd Jοnes
Ένας πρώην κορυφαίος πυρηνικός επιθεωρητής της ΕΣΣΔ προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού αλλού ο άνεμος θα φυσούσε τα σωματίδια


Freepen.gr - Συνολικά εννέα χώρες θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye στη νότια Ουκρανία χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, δήλωσε στο RT πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της πυρηνικής αρχής της ΕΣΣΔ.

Τα ρωσικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της Ευρώπης αυτού του είδους, νωρίς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Ρωσία κατηγόρησε επανειλημμένα το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επιθέσεις πυροβολικού και drones κατά της εγκατάστασης. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως οι Ρώσοι βομβαρδίζουν για να δυσφημήσουν το Κίεβο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ προειδοποίησε ότι εάν το εργοστάσιο χτυπηθεί από βολές, με πολλούς πυραύλους να χτυπούν την εγκατάσταση αποθήκευσης που περιέχει αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο, οι πιθανότητες είναι ότι περισσότερες από μια αποθήκες θα καταστραφούν. Αυτό το σενάριο θα συνεπαγόταν τη διαφυγή ακτινοβολίας «στο περιβάλλον – εξ ου και τη μόλυνση όχι μόνο της βιομηχανικής περιοχής αλλά και του ποταμού Dnepr που βρίσκεται κοντά», σημείωσε ο ειδικός.
 


Ο Κουζνέτσοφ επεσήμανε επίσης ότι μια τέτοια επίθεση πιθανότατα θα συνοδευόταν από πυρκαγιά και «Ο Θεός ξέρει πού θα έστελνε ο άνεμος τα προϊόντα καύσης».

Ο πρώην επικεφαλής επιθεωρητής υπέθεσε ότι σε περίπτωση παραβίασης 20 έως 30 τέτοιων κοντέινερς πυρηνικών αποβλήτων σε μια τέτοια επίθεση, η «ακτινοβολία θα επηρέαζε περίπου εννέα χώρες: Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής και προφανώς τη Δυτική Ουκρανία».

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye στις αρχές Μαρτίου, εντός των δύο πρώτων εβδομάδων της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας εναντίον της γείτονάς της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σκόπιμα στόχευσε πολλές φορές την εγκατάσταση και προειδοποίησε πως μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή, παρόμοια με αυτή στο Τσερνόμπιλ το 1986, ή ακόμα χειρότερα, θα μπορούσε να συμβεί εάν τέτοιες επιθέσεις συνεχίσουν ανεξέλεγκτα.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και ισχυρίζεται ότι είναι οι ρωσικές δυνάμεις που βομβαρδίζουν το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής για να πλαισιώσουν τον ουκρανικό στρατό - μια άποψη που συμμερίζονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αυτοκτονικές» και πρότεινε την αποστολή αντιπροσωπείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην τοποθεσία για να παράσχει «τεχνική υποστήριξη» και να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την Τρίτη, το μέλος της τοπικής κυβέρνησης Βλαντιμίρ Ρογκόφ δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πολλαπλούς πυραύλους απευθείας στα συστήματα ψύξης και στον χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων εντός της εγκατάστασης.

Δεδομένου ότι ο χώρος αποθήκευσης είναι ανοιχτός, οποιοδήποτε χτύπημα θα είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πυρηνικών αποβλήτων που κυμαίνονται από δεκάδες έως εκατοντάδες κιλά και θα οδηγούσε σε μόλυνση της περιοχής, εξήγησε ο αξιωματούχος.

« Σε απλή γλώσσα, αυτό θα ήταν σαν μια βρώμικη βόμβα», είπε ο Rogov.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail