Ραγδαίες εξελίξεις: Επτά έθνη έτοιμα να ανακαλέσουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου – Βελιγράδι

Freepen.gr -
Το Βελιγράδι έπεισε επτά έθνη να αποσύρουν την αναγνώρισή τους για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Δεν κατονόμασε καμία από τις χώρες, αλλά το χαιρέτισε ως επίτευγμα της σερβικής διπλωματίας, δείχνοντας ότι το Βελιγράδι απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κόσμου.

«Αυτή την στιγμή, στο συρτάρι μου και στο συρτάρι του Υπουργού Εξωτερικών, υπάρχουν επτά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την αποαναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια ομιλίας στο έθνος. Σημείωσε πως η Πρίστινα επιδιώκει την αναγνώριση από το Βιετνάμ και την Κένυα και ότι το Βελιγράδι έχει «εργαστεί επίσης» με αυτά τα έθνη. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν οι θέσεις αυτών των δύο εθνών για το Κοσσυφοπέδιο έχουν αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο.

Αντίθετα, ο Βούτσιτς είπε ότι οι διπλωμάτες του έθνους του «δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «συνεχείς» προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να κερδίσει τη διεθνή κοινότητα για τον σκοπό του. «Τώρα, ο αριθμός των χωρών που απέσυραν την αναγνώρισή τους έχει αυξηθεί από τέσσερις σε επτά», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, δήλωσε τον Μάιο ότι τέσσερα έθνη απέσυραν την αναγνώρισή τους για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν τα κατονόμασε. Αυτά τα έθνη θα ονομάζονταν όταν ήταν απαραίτητο, είπε τότε.

Ο Βούτσιτς έκανε τις παρατηρήσεις του καθώς η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο κατέληξαν σε συμφωνία για την ελευθερία μετακίνησης. Το Βελιγράδι συμφώνησε να επιτρέψει στους κατόχους ταυτοτήτων του Κοσσυφοπεδίου να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Σερβία και η Πρίστινα είπε πως θα παραχωρήσει τα ίδια δικαιώματα στους κατόχους σερβικών ταυτοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που ζουν στο βόρειο τμήμα της αποσχισθείσας περιοχής. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι το μέτρο ελήφθη αποκλειστικά «για πρακτικούς λόγους» και δεν αποτελεί βήμα προς την αναγνώριση της Πρίστινα από το Βελιγράδι. 
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail