Η Βενεζουέλα σταματά τις αποστολές πετρελαίου στην Ευρώπη ως εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια

12019 / pixabay
Freepen.gr - Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά τον ερχόμενο χειμώνα και η κατάσταση θα γίνει πιο άσχημη. Με τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να μειώνονται κατά 80% μέσω του Nord Stream 1 μαζί με την πλειονότητα των αποστολών πετρελαίου, η ΕΕ θα προσπαθήσει να βρει όποιες πηγές καυσίμου μπορεί να βρει για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση τον ερχόμενο χειμώνα. Δύο πηγές που προτάθηκαν αρχικά ως εναλλακτικές ήταν το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Οι αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν προς τα δυτικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωρινή πυρηνική συμφωνία, αλλά όπως έγραψε πρόσφατα η Goldman Sachs, μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανη σύντομα, καθώς οι προθεσμίες για τις προτάσεις δεν έχουν τηρηθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση καλεί τους διαπραγματευτές να το πάνε μακριά.

Η Βενεζουέλα είχε επανεκκινήσει τις αποστολές στην Ευρώπη μετά από 2 χρόνια αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που της επιτρέπει να ανταλλάσσουν πετρέλαιο για ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει πια αναστείλει αυτές τις αποστολές, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για συμφωνίες πετρελαίου έναντι χρέους και αντ' αυτού θέλει διυλισμένα καύσιμα από Ιταλούς και Ισπανούς παραγωγούς σε αντάλλαγμα για αργό.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αντίστροφη ανταλλαγή, αλλά τα διυλιστήρια της Βενεζουέλας αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία λόγω έλλειψης επενδύσεων και επισκευών. Τα επεξεργασμένα καύσιμα θα τα βοηθούσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους όσον αφορά την ενέργεια και τη βιομηχανία. Ορισμένες από τις επιχειρήσεις βαρέος πετρελαίου της ίδιας της Βενεζουέλας απαιτούν εισαγόμενα αραιωτικά για να συνεχιστούν. Η ΕΕ λέει ότι επί του παρόντος δεν σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς στη συμφωνία πετρελαίου έναντι χρέους, πράγμα που σημαίνει πως η Ευρώπη έχει χάσει τώρα άλλη μια πηγή ενέργειας.

Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα μαζί με τη μείωση των επενδύσεων έχουν στραγγαλίσει τη βιομηχανία πετρελαίου τους, με τη συνολική παραγωγή να μειώνεται κατά 38% αυτόν τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail