Γιατί η ηλιακή ενέργεια αποτυγχάνει εν μέσω θερμότητας που σπάει ρεκόρ

FotografoAficionado / pixabay
Με τον καύσωνα παγκοσμίως να οδηγεί σε πυρκαγιές και άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες, τουλάχιστον ένας ενεργειακός τομέας τραβάει την προσοχή για το σημαντικότερο παραγωγικό του δυναμικό – την ηλιακή ενέργεια. Αλλά με τα ηλιακά πάνελ να συλλέγουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, η υπερθέρμανση του κόσμου μπορεί (απροσδόκητα) να έχει μικρό όφελος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν σταματά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς οι άνθρωποι οδηγούνται να επενδύσουν στην ηλιακή τεχνολογία, καθώς βλέπουν τόσο θερμότερα καλοκαίρια όσο και αυξανόμενες τιμές καταναλωτή. 

Από τη Felicity Bradstock για το OIlprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με μερικά από τα πιο ζεστά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετές δεκαετίες σε πολλά μέρη του κόσμου, πρέπει να κάνει θαύματα η ηλιακή ενέργεια, σωστά; Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι περισσότερος ήλιος θα φέρει περισσότερη ηλιακή ενέργεια, ακόμα κι αν ήταν αρνητική για πολλούς άλλους λόγους. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εμποδίζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, καθώς τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν βέλτιστα στους περίπου 25 o C και αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αποδοτικά όταν η θερμότητα υπερβαίνει αυτό το όριο. Και ακόμη κι αν η θερμότητα δεν εμποδίζει την ηλιακή παραγωγή, δε βοηθάει πολύ.

Με θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, τα ηλιακά πάρκα βλέπουν θετικά επίπεδα παραγωγής, με τη Solar Energy UK να αναφέρει στις 20 Ιουλίου πως η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας είχε «καλυφθεί στο ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου». Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα βλέπει περισσότερες μέρες ηλιακού φωτός παρά υψηλότερες θερμοκρασίες.

Φυσικά, όταν υπάρχει ήλιος, υπάρχει ηλιακή ενέργεια. Όμως, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα ηλιακά πάνελ, γίνονται ελαφρώς λιγότερο αποδοτικά, κατά περίπου 0,5%, για οποιονδήποτε βαθμό πάνω ή κάτω από 25 o C. Αυτό σημαίνει ότι οι περίοδοι αιχμής παραγωγής σε μεγάλο μέρος του κόσμου συμβαίνουν συχνά τους πιο δροσερούς μήνες της άνοιξης παρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και η Solar Energy UK πιστεύει ότι σημαντικές διαταραχές θα παρατηρηθούν μόνο εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν σε υψηλά 65 o C ή παραπάνω. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Chris Hewett, δήλωσε:«Είναι οριακά καλύτερο για απόδοση την άνοιξη, αλλά ουσιαστικά εάν έχετε περισσότερο φως, παράγετε περισσότερη ηλιακή ενέργεια». Και πρόσθεσε, «Πρέπει να θυμάστε πωε τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Η ίδια τεχνολογία που βάζουμε στις στέγες μας χρησιμοποιείται σε ηλιακά αγροκτήματα στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας».



Αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το τι σημαίνει η αύξηση της θερμοκρασίας για την παραγωγικότητα των ηλιακών πάνελ δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται το ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια καθώς το κοινό βλέπει τη συσχέτιση μεταξύ θερμότερου καιρού και παραγωγής της. Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ραγδαία αυξανόμενες τιμές κατανάλωσης ενέργειας, οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας κοστίζουν στους ανθρώπους εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες, περισσότερο σε ένα χρόνο. Αυτό βοήθησε να μετατοπιστεί η κοινή γνώμη υπέρ της ταχείας κατασκευής ισχυρών τομέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και εγκατάστασης οικιακής ηλιακής τεχνολογίας, καθώς βλέπουν τους περιορισμούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι κυβερνήσεις έχουν εργαστεί για χρόνια προσπαθώντας να τονώσουν το δημόσιο ενδιαφέρον για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, προσφέροντας ακόμη και στα νοικοκυριά τιμολόγια τροφοδοσίας - όπου παρέχουν πληρωμές σε άτομα που παράγουν τη δική τους ηλιακή ενέργεια για να δώσουν κίνητρα για εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στο σπίτι. Οι κυβερνήσεις προσφέρθηκαν να αγοράσουν ηλιακή ενέργεια από οικιακούς παραγωγούς συνδεδεμένους στο δίκτυο και έχουν επιδοτήσει το κόστος της ηλιακής τεχνολογίας και εγκατάστασης σε πολλά μέρη του κόσμου. Και ενώ η απορρόφηση αυξάνεται σταθερά, η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να είναι ο παράγοντας που οδηγεί τους καταναλωτές να κάνουν τη στροφή σε ευρύτερη κλίμακα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των αναζητήσεων στο eBay για ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 54 τοις εκατό και 134 τοις εκατό αντίστοιχα τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ζήτηση για προϊόντα για την παρακολούθηση και τη μείωση της χρήσης ενέργειας, όπως οι έξυπνοι μετρητές, έχει επίσης αυξηθεί. Το 2020, μια κυβερνητική έκθεση ανέφερε ότι περίπου 970.000 σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ηλιακούς συλλέκτες, κάτι περισσότερο από το 3 τοις εκατό των σπιτιών, με την παραγωγή ενέργειας να αυξάνεται από 1 MW το 2008 σε 11.730 MW το 2020. Σύμφωνα με τη βρετανική πιστωτική εταιρεία Experian, περίπου 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες ή άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022, δείχνοντας σημαντική ώθηση στο δημόσιο συμφέρον.

Πολλοί καταναλωτές αφήνουν για αργότερα την οικιακή ηλιακή ενέργεια λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης των ηλιακών συλλεκτών. Όμως, καθώς οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2023 και μετά, πολλοί βλέπουν την πιθανή αξία του αρχικού κόστους. Με την εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο να κυμαίνεται μεταξύ 6.000 και 18.000 δολαρίων κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά πιθανότατα θα ανακτήσουν το κόστος εγκατάστασης σε λιγότερο χρόνο, ενδεχομένως μειώνοντας στο μισό τα χρόνια που χρειάζονται για να επιστραφούν τα χρήματα εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι λογαριασμοί ενέργειας.

Ενώ τα κύματα καύσωνα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ενισχύουν την ηλιακή παραγωγή με τον τρόπο που πολλοί θα μπορούσαν να πίστευαν, έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ηλιακές τεχνολογίες. Καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και βλέπουν περισσότερες ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, πολλοί στρέφονται τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια ως εναλλακτική λύση για να τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να γίνουν πιο αυτάρκεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail