Ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη;

Οποιοσδήποτε με οποιαδήποτε λογική θα μπορούσε να το δει να έρχεται – η Ευρώπη βρίσκεται στον γκρεμό μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δεν έχει δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βασικά το έκανε μόνη της. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις του ΝΑΤΟ, οι συνομιλητές στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν με συνέπεια το κοινό μια ατελείωτη αφήγηση για το πώς η ΕΕ δε χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε ακούσει μια σειρά από θεωρίες και χτυπήματα στο στήθος από εταιρικούς δημοσιογράφους και ψεύτες πολιτικούς. Όλα αυτοί ακούγονται τόσο σίγουροι πως η Ρωσία θα απομονωθεί και θα καταστραφεί οικονομικά σε χρόνο μηδέν. Αυτό δε συνέβη και τώρα το αντίστροφο μπορεί να ισχύσει σύντομα για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

zerohedge.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Για να σας δώσουμε μια αίσθηση της παραπληροφόρησης που διακινείται στο κοινό σχετικά με αυτό το θέμα, ρίξτε μια ματιά στο «σχέδιο μάχης» 10 σημείων που συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον Μάρτιο για να διακόψει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να σώσει την Η ΕΕ από την κρίση:

1) Μην υπογράφετε νέες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό προϋποθέτει ανόητα ότι η Ρωσία θέλει να υπογράψει νέα συμβόλαια με την Ευρώπη)

2) Αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με εναλλακτικές πηγές. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που να μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και να μπορούν να μεταφερθούν εξίσου εύκολα. Η Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσει ενεργειακά προϊόντα από όλο τον κόσμο, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι μιας πίτας που συρρικνώνεται και αυξάνοντας τις τιμές για τα περισσότερα έθνη στον πλανήτη κατά τη διαδικασία)

3) Εισαγωγή κανόνων ελάχιστης αποθήκευσης αερίου. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό προϋποθέτει πως θα υπάρχει αέριο για αποθήκευση για αργότερα)

4) Επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Χώρα φαντασίας κατά του άνθρακα που δε βασίζεται στην επιστήμη. Δεν υπάρχει καμία πράσινη ενέργεια που να έχει την ικανότητα να θερμαίνει τα ευρωπαϊκά σπίτια και να τροφοδοτεί τη βιομηχανία εκτός από την πυρηνική ενέργεια, και οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήταν σταθερά εχθρικές προς τα πυρηνικά έργα)

5) Μεγιστοποίηση της ισχύος αερίου από βιοενέργεια και πυρηνική ενέργεια. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Όσο περισσότερη βιοενέργεια αναπτύσσετε τόσο λιγότερη γεωργική γη έχετε διαθέσιμη για τρόφιμα. Και, οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν να τους πολεμούν. Εάν η ΕΕ είχε πάρει μερικά από τα δισεκατομμύρια που χρησιμοποιούν ετησίως σε άχρηστα πράσινη τεχνολογία και προγράμματα κατά των εκπομπών άνθρακα και ξόδευαν αυτά τα χρήματα σε πυρηνικούς σταθμούς πριν από 5 χρόνια, δε θα ήταν στο χάος στο οποίο βρίσκονται σήμερα)

6) Θέσπιση βραχυπρόθεσμων φορολογικών μέτρων για τα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη – Μειώστε τους λογαριασμούς ενέργειας όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν μπορείτε να επιβάλλετε μεγαλύτερους φόρους στους παραγωγούς ενέργειας και να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας ταυτόχρονα χωρίς κρατικούς ελέγχους τιμών. Και, ούτως ή άλλως, οι έλεγχοι τιμών οδηγούν σε λιγότερη προσφορά. Όσο περισσότερο φορολογείτε τους παραγωγούς ενέργειας, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι λογαριασμοί ρεύματος για να αντισταθμιστούν οι φόροι. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε αυτό)

7) Επιταχύνετε τις αντικαταστάσεις λεβήτων αερίου και αντλιών θερμότητας. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πριν από το χειμώνα; Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως η ατζέντα μηδενικών εκπομπών άνθρακα του ΔΟΕ ζήτησε την εξάλειψη των λεβήτων αερίου έως το 2025. Μάλλον βολικό ότι η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τους στόχους της πράσινης ενέργειας, δε νομίζετε;)

8) Επιτάχυνση των βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και τη βιομηχανία. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιος θα πληρώσει για αυτό;)

9) Ενθαρρύνετε την προσωρινή μείωση του θερμοστάτη κατά 1 °C από τους καταναλωτές. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό ανοίγει την πόρτα σε «έξυπνους μετρητές» τους οποίους οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ή οι κυβερνήσεις μπορούν να ελέγχουν χωρίς τη συγκατάθεσή σας)

10) Εντατικοποίηση των προσπαθειών για διαφοροποίηση και απομάκρυνση των ανθρακούχων πηγών ευελιξίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Περισσότερη πράσινη ενέργεια, η οποία έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως είναι εντελώς αναποτελεσματική αντικατάσταση των καυσίμων με βάση τον άνθρακα)


Ο ΔΟΕ είναι ένας θεσμός που είναι εχθρικός προς την ενέργεια και τις βιομηχανίες που βασίζονται στον άνθρακα και ζητά τον τερματισμό όλων των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανένα από τα βασικά σημεία του Μαρτίου που επιχειρήθηκε δεν λειτούργησε επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν, απλώς προωθούν περαιτέρω ελέγχους άνθρακα ενώ βλάπτουν την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας στη διαδικασία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πρακτικές αντικαταστάσεις για το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Καμία. Ειδικά όχι σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο που θα γλίτωνε τους Ευρωπαίους από μια πλήρη καταστροφή. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η πράσινη τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει αρκετή ενέργεια στους πληθυσμούς του πλανήτη θα ήταν εάν ο ανθρώπινος πληθυσμός μειωνόταν σημαντικά. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης βοηθά ουσιαστικά την ατζέντα του ΔΟΕ, όπως ακριβώς βοηθάει τις ατζέντες του ΟΗΕ και του WEF για το κλίμα. Τι γίνεται όμως με όλους τους ανθρώπους που θα υποφέρουν στο μεταξύ;

Αναμένεται να δούμε εκτεταμένο ενεργειακό δελτίο αυτό το χειμώνα στην ΕΕ. Περίπου το 80% του συνόλου του φυσικού αερίου της ΕΕ εισάγεται και οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αποτελούν περίπου το 40% της θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Με τη Ρωσία να μειώνει τώρα τις εξαγωγές στο 20% των αρχικών τους επιπέδων, υπάρχει μηδενική πιθανότητα η ΕΕ να μπορέσει να διατηρήσει την κανονική της χρήση ενέργειας.

Οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς θα σημαίνουν έκρηξη των τιμών που θα συνεχιστεί τον χειμώνα καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Οι τιμές έχουν τη δυνατότητα να διπλασιαστούν (ή περισσότερο) μέχρι τις αρχές του 2023.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στη θέρμανση των δημόσιων κατοικιών παρά στην ενέργεια για τη βιομηχανία. θα το κάνουν για να αποτρέψουν εμφύλιες αναταραχές, όπως ήδη προειδοποιούν ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Υπάρχει πιθανότητα η βιομηχανία της ΕΕ να παρακωλύεται καθώς οι ενεργειακές προμήθειες θα επαναδρομολογούνται για δημόσια κατανάλωση. Έχουμε δει κάτι παρόμοιο στην Κίνα φέτος καθώς οι συνθήκες ξηρασίας επιδεινώνονται.

Εμφύλιες αναταραχές πιθανότατα θα συμβούν ούτως ή άλλως. Οι κλιματικοί περιορισμοί, οι κανόνες πράσινης ενέργειας για τις εκπομπές άνθρακα και άλλα γελοία μέτρα καθιστούν αδύνατη την προσαρμογή των Ευρωπαίων στα γεγονότα κρίσης. Οι τιμές θα είναι υψηλές και τα ανώτατα όρια τιμών δε θα βοηθήσουν στις ελλείψεις προσφοράς. Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να παγώνουν, θα υπάρχει θυμός και απόγνωση.

Η μόνη νόμιμη βραχυπρόθεσμη λύση για την αποτροπή μιας ιστορικής ενεργειακής καταστροφής στην ΕΕ αυτόν τον χειμώνα θα ήταν η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία. Όμως, το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δε θα συμβεί. Έτσι, ο ευρωπαίος λαός βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, ενώ του λένε πως δε θα υπάρξουν συνέπειες. Και, όταν ο πόνος αρχίσει να χτυπά, θα τους πουν ότι όλα είναι για το «μεγάλο καλό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail