Η Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί σε «δίαιτα πυρομαχικών» – Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός

Ουκρανοί στρατιώτες φορτώνουν ένα φορτηγό με αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin στο διεθνές αεροδρόμιο Boryspil κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας.  Sergei Supinsky / ΑFΡ
Freepen.gr - Οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές της Ουκρανίας μπορεί να είναι έτοιμοι να βάλουν τη χώρα σε «δίαιτα πυρομαχικών», ισχυρίστηκε Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel. Ο Μάικλ Κόφμαν είπε ότι αυτά τα έθνη μπορεί να έχουν ήδη φτάσει στο όριο τους όσον αφορά τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Κόφμαν φέρεται να είπε πως δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού στρατού να περιμένει την ώρα του, καθώς ο καιρός σύντομα θα αρχίσει να χειροτερεύει, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάληψη οποιασδήποτε αντεπίθεσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια παύση για να ανασυνταχθούν και να «λύσουν ορισμένα από τα προβλήματα προσωπικού τους».

Σημείωσε ότι ο χρόνος θα ήταν στο πλευρό του Κιέβου εάν η δυτική υποστήριξη ήταν απεριόριστη. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα δεν ισχύει, και η ουκρανική ηγεσία το γνωρίζει καλά αυτό, υποστηρίζει ο Κόφμαν. Πρόσθεσε πως «οι Ουκρανοί προφανώς ανησυχούν αρκετά για το πόσο καιρό μπορούν να περιμένουν περαιτέρω υποστήριξη, ειδικά από τους Ευρωπαίους».

Ο αναλυτής συνέχισε λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές του Κιέβου μπορεί να έχουν ήδη «δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από τα όπλα που ήταν έτοιμοι να δώσουν».

« Οι Ουκρανοί πιθανότατα θα κάνουν ένα είδος δίαιτας πυρομαχικών», προέβλεψε ο Κόφμαν.

Ο αναλυτής είπε στους δημοσιογράφους πως, έχοντας αυτό κατά νου, η ηγεσία στο Κίεβο μπορεί να ανησυχεί ότι η Ουκρανία «θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση να αποδεχθεί το αδιέξοδο» ελλείψει σημαντικής επιτυχίας μέχρι την αρχή του επόμενου έτους. Ένα τέτοιο σενάριο «θα ήταν ήττα για την Ουκρανία», σημείωσε.

Ο Κόφμαν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ικανότητα του Κιέβου να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία εξαρτάται τελικά από την έκταση της δυτικής υποστήριξής του.

Αναγνώρισε επίσης «μερικές μικρές ρωσικές επιτυχίες στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, όπως στο Πέσκι», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η επίθεση διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό από τους στρατούς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ (LPR) καθώς και από μισθοφόρους της Wagner.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μιας ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανάκτηση της νότιας πόλης της Χερσώνας, η οποία αυτήν την στιγμή κρατείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ο Κόφμαν επεσήμανε ότι ενώ το Κίεβο έχει πολύ προσωπικό στα χαρτιά, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μονάδων είναι «πραγματικά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος για αυτό».

Ο Αμερικανός ειδικός υποστήριξε επίσης πως, απλώς και μόνο επειδή οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα ξεκινήσουν την αντεπίθεση, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα υλοποιηθεί.

Παράλληλα, είπε στο Der Spiegel ότι η θέση των Ρώσων στη Χερσώνα είναι επίσης μάλλον ευάλωτη.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, εκτός από την ανακατάληψη μερικών πόλεων στην περιοχή, η πρόοδος του ουκρανικού στρατού δεν ήταν «πραγματικά θεαματική» κοντά στη Χερσώνα τους τελευταίους τρεις μήνες, είπε ο Κόφμαν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η κυβέρνηση στο Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: να ξεκινήσει μια αρκετά επικίνδυνη αντεπίθεση στα σοβαρά τώρα και να εξασφαλίσει περαιτέρω δυτική υποστήριξη ή να αποδεχτεί το νέο status quo.

* απόδοση από το RT.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail