Ένας πυρηνικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας θα σκοτώσει 5 δισεκατομμύρια μόνο από την πείνα: Μελέτη

WikiImages / pixabay
Freepen.gr - Εάν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών πυροδοτήσουν έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων, περισσότεροι από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν μόνο από την πείνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Nature Food

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rutgers πρόβλεψαν την ποσότητα αιθάλης που θα διοχετευόταν στην ατμόσφαιρα της Γης σε διάφορα σενάρια πυρηνικού πολέμου, από μικρότερες συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έως έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας σχετικά μέτριος ινδο-πακιστανικός πόλεμος θα μείωνε τη μέση θερμιδική παραγωγή στον κόσμο κατά 7% μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια -- μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αναστάτωση έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής. «Ακόμη και για έναν περιφερειακό πυρηνικό πόλεμο, μεγάλα μέρη του κόσμου μπορεί να υποστούν λιμό», λένε οι συγγραφείς της μελέτης.



Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας θα καταστρέψει θετικά την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων - συρρικνώνοντάς την κατά 90% μέσα σε τρία έως τέσσερα χρόνια μετά το τέλος των εκρήξεων, λένε οι ερευνητές. Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό των ανθρώπων θα ήταν νεκροί σε δύο χρόνια.

Εκτός από τις χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών, το μοντέλο Rutgers προσπάθησε να λάβει υπόψη τους περιορισμούς στις εξαγωγές, καθώς και τις προσπάθειες μετριασμού, όπως η παροχή στους ανθρώπους ζωοτροφών για κατανάλωση.

Όσο καταστροφική είναι μια εικόνα που παρουσιάζει η μελέτη, είναι υποτιμημένη. "Το στρώμα του όζοντος θα καταστραφεί από τη θέρμανση της στρατόσφαιρας, παράγοντας περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια, και πρέπει να κατανοήσουμε αυτόν τον αντίκτυπο στις προμήθειες τροφίμων", λέει στο Sky News η επίκουρη καθηγήτρια ερευνητών του Rutgers, Lili Zia. Οι ερευνητές επίσης δεν έλαβαν υπόψη τις αλλαγές στα λιπάσματα και τις προμήθειες τροφίμων, οι οποίες θα ήταν σημαντικές.

Σημειώνοντας ότι οι κρίσεις «με πυρηνικούς τόνους πυροβολούν», νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα είναι «μόνο μια παρεξήγηση μακριά από τον πυρηνικό αφανισμό».

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως είχε διατάξει τις πυρηνικές του δυνάμεις να βρίσκονται σε «ειδική ετοιμότητα μάχης».

Μέσα σε όλη τη συζήτηση για τη Ρωσία, ας μην ξεχνάμε τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας άλλης πυρηνικής δύναμης. Όπως ανέφεραν οι New York Times τον Ιούνιο:

Το περασμένο καλοκαίρι, εκατοντάδες νέα σιλό πυραύλων άρχισαν να εμφανίζονται στην κινεζική έρημο. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το Πεκίνο, το οποίο είχε δηλώσει εδώ και καιρό πως χρειαζόταν μόνο ένα «ελάχιστο αποτρεπτικό μέσο», κινείται για να δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο «τουλάχιστον» 1.000 πυρηνικών όπλων μέχρι το 2030.

Εν τω μεταξύ, ακριβώς την στιγμή που τα πράγματα ηρέμησαν μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, μια προηγουμένως απροειδοποίητη αντιπροσωπεία πέντε ακόμη αξιοθρήνητων νομοθετών που επιζητούν την προσοχή έφτασε στο νησί την Κυριακή. Αυτό προκάλεσε περισσότερη οργή των Κινέζων και άλλον ένα γύρο στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν.

Στο γενικά φρικτό περιβάλλον της μελέτης Rutgers, μια χώρα ξεχώρισε ως πολύ καλύτερη από άλλες: η θερμιδική παραγωγή της Αυστραλίας παρουσίασε μόνο μικρές μειώσεις ή ακόμα και αύξηση. Μην ενθουσιάζεστε, Αυστραλοί: Οι ερευνητές είπαν ότι θα σας πολιορκούσαν πρόσφυγες από την Ασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail