Η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη της Πελόζι αποκαλύπτει το πως θα πάρει την Ταϊβάν

Η απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν συνεχίζεται:

Ταϊπέι, 6 Αυγούστου (CNA) Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν (MND) δήλωσε το Σάββατο ότι πολλά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία επιχείρησαν κοντά στην Ταϊβάν το πρωί σε κάτι που πιστεύεται ότι είναι προσομοίωση επίθεσης στο κύριο νησί της Ταϊβάν.

Σε μια σύντομη δήλωση Τύπου, το MND είπε ότι πολλά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν δραστηριότητες κοντά στην Ταϊβάν το πρωί του Σαββάτου, με μερικά από αυτά να διασχίζουν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν -- μια ανεπίσημη ζώνη ασφαλείας που συνήθως αποφεύγεται τόσο από ταϊβανέζικα όσο και από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία.

Moon of Alabama - Παρουσίαση Freepen.gr

Το MND πρόσθεσε ότι ο κινεζικός στρατός πιθανότατα «προσομοίωνε μια επίθεση στο κύριο νησί της Ταϊβάν».

Η μέση γραμμή της οδού Ταϊβάν χαράχθηκε το 1955 από τον στρατηγό της αμερικανικής αεροπορίας Μπέντζαμιν Ντέιβις. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα.

Η θαλάσσια κυκλοφορία γύρω από την Ταϊβάν συνεχίζεται χωρίς πολλά προβλήματα. Τα λιμάνια της Ταϊβάν είναι ακόμα προσβάσιμα. Τα πλοία αποφεύγουν τις ζώνες που η Κίνα είχε ορίσει ως περιοχές στόχους.

 
πατήστε για μεγέθυνση
 
πατήστε για μεγέθυνση

Μερικοί άνθρωποι στο πρακτορείο ειδήσεων CNA της Ταϊβάν αναγνωρίζουν τώρα πώς θα έμοιαζε μια πραγματική σύγκρουση με την Κίνα:

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν δίνουν τώρα μια γεύση του πώς ο κομμουνιστικός στρατός θα αποκλείσει το νησί της Ταϊβάν εάν ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της στο μέλλον, και επίσης εκθέσει τον κινεζικό στρατό.

Μετά την αποχώρηση της Πελόζι από την Ταϊβάν, ο Κομμουνιστικός Στρατός εξέδωσε άλλη μια προειδοποίηση πλοήγησης και αληθινά πυρομαχικά [θα] εκτοξεύονται στην Κίτρινη Θάλασσα για 10 συνεχόμενες ημέρες
...
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κινεζική στρατιωτική άσκηση πλησιάζει τόσο κοντά στην Ταϊβάν, με ορισμένες ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν.

Επίσης πρωτοφανές είναι ότι η τοποθεσία της άσκησης από τον κομμουνιστικό στρατό περιλαμβάνει τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο ανατολικά της Ταϊβάν. Αυτός είναι ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για τα ταϊβανέζικα στρατεύματα να λαμβάνουν προμήθειες και για πιθανές ενισχύσεις των ΗΠΑ.

Ο έξω κόσμος εικάζει εδώ και καιρό ότι μία από τις προτιμώμενες στρατηγικές της Κίνας για την επίθεση στην Ταϊβάν είναι ο αποκλεισμός.

Αυτή η ενέργεια περικύκλωσης αποσκοπεί στην αποτροπή εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών από την είσοδο ή έξοδο από την Ταϊβάν, καθώς και για την αποτροπή της προέλασης της Ταϊβάν από αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή. Ο Song Zhongping, ένας ανεξάρτητος κινέζος στρατιωτικός αναλυτής, είπε ότι ο κινεζικός στρατός "έχει προφανώς όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επιβάλει έναν τέτοιο αποκλεισμό" .

Η Κίνα έχει πράγματι την ικανότητα να αποκλείσει πλήρως την Ταϊβάν. Καθώς ολόκληρη η περιοχή τελεί επίσης υπό την κάλυψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας και στην πρόσβαση της αεροπορίας της, ένας αποκλεισμός είναι εύκολο να δημιουργηθεί και δύσκολο να παραβιαστεί.

Ο στρατός της Κίνας δεν αποτελεί πλέον μια αντιεπαγγελματική ελαφρά ένοπλη δύναμη που κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι:

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο κινεζικός στρατός έστειλε περισσότερα από 100 στρατιωτικά αεροσκάφη και περισσότερες από 10 φρεγάτες και αντιτορπιλικά στην άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού J-20 stealth και του αντιτορπιλικού Type 055, τα οποία είναι όπλα αιχμής της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, αντίστοιχα.

Επιπλέον, μέσω της άσκησης, ο PLA μπορεί να δοκιμάσει και να ενισχύσει τις συντονισμένες μαχητικές ικανότητες των συμμετεχόντων στρατευμάτων διαφόρων υπηρεσιών και όπλων, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων εδάφους, θαλάσσης, αέρος και πυραύλων, καθώς και δυνατότητες στρατηγικής υποστήριξης για τον κυβερνοχώρο.

Επιπλέον, η άσκηση αποτέλεσε επίσης μια μεγάλη δοκιμασία για τη Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου που ιδρύθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας το 2016. Αυτό το θέατρο είναι υπεύθυνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρες τις ανατολικές θάλασσες της Κίνας, και επομένως καλύπτει την Ταϊβάν.

Ο Τζον Μπλάξλαντ, καθηγητής διεθνούς ασφάλειας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτό που είχε επιδείξει μέχρι τώρα η Κίνα ήταν ένας «μεγάλος στρατός».

«Δεν μπορούν να απορριφθούν ως κάποιου είδους λιγότερο έμπειρος και ανεπαρκής στρατός, είναι σαφώς ικανοί να συντονίζουν χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις και μπορούν να χρησιμοποιούν πυραυλικά συστήματα και να είναι αποτελεσματικοί», είπε.

Ο Μπράξλαντ τόνισε πως οι ασκήσεις του κινεζικού στρατού έδειξαν στην Ταϊβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία ότι η Κίνα «έχει τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσει τις ενέργειες που απείλησε να αναλάβει».

Ο Μπάρξλαντ δεν είναι ο μόνος «δυτικός» ειδικός που εντυπωσιάζεται από αυτή την καλά συντονισμένη επίδειξη δύναμης.

Αν κάποιος συγκρίνει έναν πιθανό πόλεμο για την Ταϊβάν με τον τρέχοντα πόλεμο αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να δει τα προβλήματα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ήθελαν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση για την Ταϊβάν με μια πυρηνικά οπλισμένη Κίνα, όπως ακριβώς αποφεύγουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπάιντεν βρίσκεται σε αντίθεση με τους νομοθέτες που θέλουν να εφαρμόσουν έναν τρελό νόμο για την πολιτική της Ταϊβάν που θα δέσμευε τις ΗΠΑ στην άμυνα των νησιών.

Οι ΗΠΑ προτιμούν να βοηθήσουν την Ταϊβάν με άλλα μέσα. Αλλά πως;

Ένας αεροπορικός και θαλάσσιος αποκλεισμός θα έπληττε σκληρά την Ταϊβάν. Περίπου το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο πρέπει να εισάγει. Ένα άλλο μεγάλο μέρος παράγεται με άνθρακα τον οποίο επίσης εισάγει. Το ίδιο ισχύει και για τα πετρελαιοειδή. Πριν η Πελόζι προσγειωθεί στην Ταϊπέι, τα αποθέματα φυσικού αερίου στο νησί ήταν επαρκούσαν για μόλις 11 ημέρες . Ο άνθρακας και το πετρέλαιο αποθηκεύονται ευκολότερα, αλλά θα εξαντληθούν προτού αρθεί ο αποκλεισμός.

Στη συνέχεια, υπάρχει το φαγητό :
Το 2018, το ποσοστό επισιτιστικής αυτάρκειας της Ταϊβάν ήταν μόνο 35%. Επιπλέον, η πραγματική παραγωγή γεωργικής γης στην Ταϊβάν είναι περίπου 520.000 εκτάρια, που απέχει πολύ από τον στόχο των 740.000 έως 810.000 εκταρίων που ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Ως νησιωτικό έθνος, η προσφορά τροφίμων εξαρτάται από το διεθνές εμπόριο και θεωρείται επικίνδυνη.

Ένας ολοκληρωτικός αποκλεισμός της Ταϊβάν πιθανότατα θα τη γονάτιζε μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για να νικήσει την αεροπορία, την αεράμυνα και τους πυραύλους της και να αποτρέψει επιθέσεις από την Ταϊβάν στα ηπειρωτικά εδάφη της. Η Κίνα δεν χρειάζεται να εισβάλει στο νησί. Απλώς πρέπει να περιμένει μέχρι να προσκληθεί να μπει.

Σε απάντηση σε έναν κινεζικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα κήρυξαν αποκλεισμό της Κίνας από εισαγωγές ενέργειας, π.χ. πετρελαίου και υγραερίου. Θα μπορούσαν να το επιβάλλουν αυτό εμποδίζοντας τα κινεζικά πλοία να περάσουν από το στενό της Μάλακα και άλλα θαλάσσια σημεία συμφόρησης. (Ο δεύτερος μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου που κατασκευάζει αυτήν την στιγμή η Ρωσία προς την Κίνα είναι μια από τις κινήσεις αντιμετώπισης αυτής της απειλής).

Σε περίπτωση αποκλεισμού και αντιμπλοκαρίσματος, το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να αντέξει περισσότερο. Εδώ η Κίνα έχει το πλεονέκτημα των μεγαλύτερων αποθεμάτων. Οι ΗΠΑ θα είχαν επίσης λίγους συμμάχους σε μια τέτοια σύγκρουση. Η Κίνα, όπως είναι τώρα η Ρωσία, θα εξακολουθούσε να είναι σε καλή κατάσταση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα της επέτρεπε να μετριάσει τις περισσότερες συνέπειες.

Ο Αντρέι Μαρτιάνοφ φαίνεται να πιστεύει ότι ο τεχνολογικά ανώτερος στόλος των υποβρυχίων των ΗΠΑ θα μπορούσε να νικήσει το κινεζικό ναυτικό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αμφιβάλλω αν εξακολουθεί να ισχύει. Είναι επίσης εντελώς άσχετο. Τα υποβρύχια δεν μπορούν να άρουν αποκλεισμούς που επιβάλλονται από πυραύλους ξηράς και αεροπορίας που πετά κάτω από το προστατευτικό κάλυμμα αεράμυνας της ηπειρωτικής Κίνας.

Εκτός από τις ασκήσεις, η Κίνα έχει λάβει πολιτικά αντίμετρα κατά των ΗΠΑ:

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή τα ακόλουθα αντίμετρα ως απάντηση:

1. Ακύρωση της συνομιλίας των Διοικητών του Θεάτρου Κίνας-ΗΠΑ.
2. Ακύρωση των συνομιλιών συντονισμού αμυντικής πολιτικής Κίνας-ΗΠΑ (DPCT).
3. Ακύρωση των συναντήσεων της Στρατιωτικής Ναυτιλιακής Συμφωνίας (MMCA) Κίνας-ΗΠΑ.
4. Αναστολή της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών.
5. Αναστολή της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ για νομική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις.
6. Αναστολή της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ κατά των διακρατικών εγκλημάτων.
7. Αναστολή της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
8. Αναστολή των συνομιλιών Κίνας-ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

Οι κλήσεις των αρχηγών του Πενταγώνου προς την Κίνα παραμένουν πλέον αναπάντητες.

Οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν περαιτέρω την Κίνα με ένα ακόμη πέρασμα πολεμικού πλοίου από το δρόμο της Ταϊβάν. Αλλά η νομική αντίληψη της Κίνας είναι ότι δεν επιτρέπεται μια απρόσκλητη στρατιωτική διέλευση από την οικονομική της ζώνη. Οι ΗΠΑ κάνουν τον ίδιο ισχυρισμό όταν πρόκειται για τη δική τους οικονομική ζώνη.

Καθώς η Κίνα έχει διακόψει κάθε στρατιωτική επικοινωνία με τις ΗΠΑ, ο κίνδυνος διέλευσης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος. Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς όταν η Κίνα αντιδράσει σε αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail