"Η επανάσταση άρχισε": 75.000 Βρετανοί θα σταματήσουν να πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος εν μέσω πληθωριστικής καταιγίδας

Freepen.gr - Η αντίσταση αυξάνεται καθώς περισσότεροι από 75.000 εκνευρισμένοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος αυτό το φθινόπωρο όταν οι τιμές εκτιναχθούν ξανά.

"75.000 άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να απεργήσουν την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας αρνηθούν να δράσουν, τότε οι απλοί άνθρωποι θα το κάνουν! Μαζί μπορούμε να επιβάλουμε μια δίκαιη τιμή και προσιτή ενέργεια για όλους", έγραψε στο Twitter το @dontpayuk, μια ανώνυμη ομάδα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια να μποϊκοτάρουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βρετανούς να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
Η απεργία έρχεται καθώς η πληθωριστική καταιγίδα των υψηλών τιμών της ενέργειας έχει εξαλείψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι Βρετανοί είναι οι πιο δυστυχείς των τελευταίων τριών δεκαετιών καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 13%. Και ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Andrew Bailey αύξησε τα επιτόκια περισσότερο τα τελευταία 27 χρόνια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.

Την 1η Οκτωβρίου, το μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει σχεδόν 300 λίρες το μήνα για ρεύμα, προειδοποίησε η BoE. Μαζί με τον αρνητικό ρυθμό αύξησης των πραγματικών μισθών, γίνεται εμφανές ότι τα νοικοκυριά συμπιέζονται. Αυτό αποκλείει την άνοδο των τιμών για στέγη, τρόφιμα και βενζίνη στην αντλία -- αυτή η τάση δεν είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές αστάθειες.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Glasgow Live ανέφερε ότι η απεργία είναι παρόμοια με τη "δράση στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του '90 για την καταπολέμηση του εκλογικού φόρου που εισήγαγε η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν".

Ο βρετανός οικονομικός δημοσιογράφος και ραδιοτηλεοπτικός φορέας Μάρτιν Λιούις είπε σχετικά με την απεργία:

«Νομίζω πως μπορώ να το κατηγοριοποιήσω με μεγαλύτερη ακρίβεια τώρα, το μεγάλο κίνημα που βλέπω είναι μια αύξηση της ανάπτυξης των ανθρώπων που ζητούν μη πληρωμή λογαριασμών ενέργειας, μαζική μη πληρωμή. Ουσιαστικά μια απεργία καταναλωτή στους λογαριασμούς ενέργειας και την απαλλαγή της νομιμότητας της πληρωμής αυτού.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια δημοσκοπική φορολογική στιγμή για τους λογαριασμούς ενέργειας που πλησιάζει τον Οκτώβριο και χρειαζόμαστε την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, γιατί μόλις αρχίσει να γίνεται κοινωνικά αποδεκτό να μην πληρώνετε λογαριασμούς ενέργειας οι άνθρωποι θα σταματήσουν να πληρώνουν λογαριασμούς ενέργειας και εσείς δεν πρόκειται να τους αποσυνδέσετε όλους».

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem (ρυθμιστής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου) Τζόναθαν Μπρέαρλι είπε στο BBC Radio 4's Today το Σάββατο ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συμμετάσχουν στην απεργία για δύο λόγους.

"Πρώτα από όλα, θα αυξήσει το κόστος για όλους σε όλους τους τομείς. Και δεύτερον, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην πληρωμή του λογαριασμού σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με την ενεργειακή σας εταιρεία."

Και πρόσθεσε: «Δεν θα ενθαρρύνω κανέναν να παρακρατήσει την πληρωμή του λογαριασμού του γιατί αυτό απλώς βλάπτει τα πράγματα περαιτέρω και θα τον επηρεάσει προσωπικά».

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέκρινε το κίνημα, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά ανεύθυνο».

«Πρόκειται για εξαιρετικά ανεύθυνα μηνύματα, τα οποία τελικά θα ωθήσουν μόνο τις τιμές για όλους τους άλλους και θα επηρεάσουν τις προσωπικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας», ανέφερε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα The Independent.

Το Don't Pay UK πιστεύει ότι 6,3 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά θα οδηγηθούν στη φτώχεια του λογαριασμού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, με εκατομμύρια ακόμη να αισθάνονται το άγχος του πληθωρισμού εκτός ελέγχου.

Οι άνθρωποι στο Twitter απάντησαν στη στιγμή λέγοντας, "η επανάσταση έχει αρχίσει " και "λίγη εμφύλια αναταραχή καθ' οδόν στους δρόμους μας και δικαίως".

Ίσως η εμπλοκή του κινήματος να είναι ένας εξαιρετικός δείκτης για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που φουντώνει μεταξύ των Βρετανών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιες αναταραχές αυτόν τον χειμώνα καθώς εκατομμύρια θα δυσκολευτούν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, το φούρνο ζεστό και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail