Το 70% των βρετανικών παμπ μπορεί να κλείσουν το χειμώνα καθώς το κόστος της ενέργειας εκτοξεύεται

Leonhard_Niederwimmer / pixabay
Freepen.gr - Μια ανησυχητική έρευνα που διενεργήθηκε από την εμπορική δημοσίευση του Morning Advisor αποκάλυψε ότι ολόκληρη η βρετανική βιομηχανία παμπ θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα ενός τσουνάμι κλεισίματος αυτόν τον χειμώνα, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να παρέμβει στις αγορές ενέργειας για να μειώσει τις πιέσεις κόστους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των ερωτηθέντων λέει πως εάν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίσουν να αυξάνονται, δε θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν και θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματα -- αυτό θα άλλαζε δραματικά το τοπίο των παμπ μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Πάνω από το 65% των παμπ που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι το κόστος ρεύματος αυξήθηκε περισσότερο από 100%, το 30% είπε πως το κόστος κοινής ωφέλειας αυξήθηκε κατά 200% και το 8% παρουσίασε αύξηση 500%. Οι περισσότερες παμπ προειδοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την εκθετική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Μια παμπ είπε στον Guardian ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας τους είχε αναφέρει αύξηση 600% στο κόστος ρεύματος σε σχέση με το τρέχον συμβόλαιό τους.

Ο Heath Ball, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Frisco, ο οποίος λειτουργεί τρεις παμπ στη νοτιοανατολική Αγγλία, έκανε μια αποκαλυπτική προειδοποίηση πως οι παμπ αντιμετωπίζουν ένα «σενάριο καταστροφής» σε λίγους μόνο μήνες, όταν ξεκινά η κρύα εποχή.

«Αυτή η κρίση των ενεργειακών λογαριασμών έρχεται στο πίσω μέρος των πιο δοκιμαστικών καιρών, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση του Covid και νομίζω ότι αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση των παμπ», είπε ο Ball στο Morning Advertiser.

Είπε μάλιστα ότι ορισμένες παμπ απορρίπτονταν για νέες συνδέσεις ρεύματος επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τις θεωρούσαν "υψηλού κινδύνου". Ο Μπαλ είπε πως οι νομοθέτες πρέπει να επιλύσουν την ενεργειακή κρίση σύντομα ή «να βρουν μια λύση σε αυτό τώρα διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μαζικό κλείσιμο παμπ και εστιατορίων».

Υπάρχουν περισσότερες από 46.000 παμπ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, σύμφωνα με τη British Beer and Pub Association (BBPA), με περίπου τις μισές από αυτές να είναι ανεξάρτητες.

Η Emma McClarkin, διευθύνουσα σύμβουλος του BBPA, δήλωσε:

«Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας θέτουν τις παμπ σε πραγματικό κίνδυνο. Ξαφνικές, ακραίες αυξήσεις τιμών αναγκάζουν ήδη τις παμπ να κάνουν δύσκολες επιλογές, από τη μείωση των ωρών λειτουργίας έως τις περικοπές των επιλογών στο μενού τους.

Βιώνουμε μια τέλεια καταιγίδα που όχι μόνο συρρικνώνεται αλλά εξαλείφει τα περιθώρια κερδοφορίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για τις μικρές επιχειρήσεις προτού οι εκβιαστικοί λογαριασμοί ακρωτηριάσουν τις παμπ και τις χάσουμε για πάντα σε κοινότητες σε όλη τη χώρα».

Στη συνέχεια, υπάρχει η προσφορά της ζωής και της ψυχής των βρετανικών παμπ: η μπύρα. Η έλλειψη στην παραγωγή λιπασμάτων λόγω του αυξανόμενου κόστους φυσικού αερίου έχει μειώσει τη διαθεσιμότητα διοξειδίου του άνθρακα, ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή ανθρακούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας. Αυτό αναμφίβολα θα επιδεινώσει την κατάσταση για τις παμπ:

Η McClarkin δήλωσε στο Fortune:

«Η εγγυημένη παροχή CO2 είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις σε παμπ και ζυθοποιίες και αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή που ήδη αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αυξανόμενα κόστη, που απειλούν να κλείσουν επιχειρήσεις και να βλάψουν τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων».

Χωρίς την κρατική υποστήριξη, ένα μεγάλο τμήμα της βιομηχανίας παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να εξαλειφθεί αυτόν τον χειμώνα. Πότε θα ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι για να καταλάβουν πως οι δυτικές κυρώσεις είναι εντελώς μπούμερανγκ και συντρίβουν τον τρόπο ζωής τους λόγω του πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail