260 δις ευρώ θα γίνουν ατμός από τη γερμανική οικονομία - "Η ευημερία μας τελείωσε"

Ralphs_Fotos / pixabay
Freepen.gr - Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Employment Research (IAB) την Τρίτη περιγράφει πώς η γερμανική οικονομία θα χάσει 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η IAB είπε ότι το προσαρμοσμένο στις τιμές ΑΕΠ της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι 1,7% χαμηλότερο το 2023, με περίπου 240.000 απώλειες θέσεων εργασίας, προσθέτοντας πως η αναταραχή στην αγορά εργασίας μπορεί να διαρκέσει έως το 2026. Αναμένει ότι η αγορά εργασίας θα αρχίσει να ανακάμπτει έως το 2030 με 60.000 προσθήκες θέσεων εργασίας.

Η έκθεση επισημαίνει πως ο κλάδος της φιλοξενίας θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους στην επερχόμενη ύφεση που έχει ήδη χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι καταναλωτές που έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να καταρρέει λόγω της αρνητικής αύξησης των πραγματικών μισθών, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών κυριαρχεί στην οικονομία, θα μειώσουν τις δαπάνες.

Η IAB είπε ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η χημική και η μεταλλουργική βιομηχανία, θα επηρεαστούν σημαντικά από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ένα σενάριο, η IAB αναφέρει πως εάν οι τιμές της ενέργειας, ήδη αυξημένες κατά 160%, διπλασιαστούν ξανά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας θα μειωνόταν κατά σχεδόν 4% από ό,τι θα είχε χωρίς διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, 660.000 λιγότερα άτομα θα απασχολούνταν μετά από τρία χρόνια και 60.000 λιγότερα το 2030.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, οι τιμές της γερμανικής ενέργειας έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ, καθώς το κύμα καύσωνα αύξησε τη ζήτηση, ασκώντας πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα.

Το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας βάζει τα γερμανικά νοικοκυριά σε οικονομική εξαθλίωση καθώς το οικονομικό κλίμα στην οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία τείνει να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη ΕΕ. 

Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια απότομη αποδυνάμωση της ανάπτυξης στη Γερμανία θα μπορούσε να προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό, καθώς ο γερμανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τον Εναρμονισμένο από την ΕΕ ΔΤΚ να αυξάνεται κατά 8,5% σε ετήσια βάση.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου  ενεργειακή κρίση  καθώς  οι περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία  μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα ανατρέψουν την ευημερία που πολλοί έχουν συνηθίσει ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. 

"Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση που είχε ποτέ η χώρα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε: Πρώτα απ 'όλα, θα χάσουμε την ευημερία που είχαμε εδώ και χρόνια", προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο Ράινερ Ντούλγκερ, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών. 

Εκτός από τον Ντούλγκερ, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για έναν «καταστροφικό χειμώνα» για τους φόβους περικοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail