Η Rosatom υπογράφει νέα σύμβαση κατασκευής για τον πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu

Freepen.gr - Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην TSM Enerji τη σύμβαση για την ανάληψη των υπόλοιπων κατασκευαστικών εργασιών στον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει στη νότια Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο Reuters το Σάββατο.

Η σύμβαση μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής για τον πυρηνικό σταθμό 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την TSM υπεγράφη από τη θυγατρική της Rosatom, Akkuyu Nukleer, μετά τον τερματισμό της συμφωνίας της με την τουρκική εταιρεία IC Ictas, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός Akkuyu της Τουρκίας, που βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Μερσίνα της Τουρκίας, είναι ένα κοινό ρωσοτουρκικό έργο με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom ως κύριο μέτοχο. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την κατασκευή του εργοστασίου το 2019 εν μέσω ανησυχιών για τις δυνητικά καταστροφικές οικολογικές συνέπειες του εργοστασίου.

Η TSM ανήκει σε τρεις εταιρείες με έδρα τη Ρωσία, σύμφωνα με το τουρκικό εμπορικό μητρώο, ανέφερε το Reuters.

"Όλα τα έργα στο πλαίσιο των υφιστάμενων υπεργολαβιών θα μεταφερθούν στην TSM... Παρόμοιες νέες συμβάσεις θα υπογραφούν μεταξύ της TSM και των υπεργολάβων", ανέφερε η Akkuyu Nukleer σε δήλωσή της, χωρίς να αναφέρει γιατί τερματίστηκε η συμφωνία με την IC Ictas.

Το Bloomberg την Παρασκευή ανέφερε ότι η Rosatom μετέφερε χρήματα στην Akkuyu Nuclear JSC σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες πως οι πολεμικές κυρώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν το έργο.

Η Rosatom έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Akkuyu Nuclear JSC την περασμένη εβδομάδα και άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα, είπαν στο πρακτορείο Bloomberg Τούρκοι αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κίνηση ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να ευχαριστήσει την Τουρκία για τη συμφωνία για τα σιτηρά με την Ουκρανία που μεσολάβησε η Άγκυρα μαζί με τον ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Akkuyu στοχεύει να παρέχει στην Τουρκία το 10 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της, όταν και οι τέσσερις αντιδραστήρες της 1.200 μεγαβάτ τεθούν σε λειτουργία.
 
* απόδοση από το ahvalnews.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail