Συναγερμοί ήχησαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οδοφράγματα από τους Σέρβους, στα σύνορα ο στρατός

Freepen.gr - Στις βόρειες περιοχές της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν κατά κύριο λόγο Σέρβοι, ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, αναφέρει το Novosti.rs. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν οδοφράγματα στη θέση Ρουντάρε, στον αυτοκινητόδρομο Πρίστινα-Λεπόσλαβιτς και όχι μακριά από την πόλη Ζβετσάν.

«Μετά τις 18:00, σήματα αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν στην Kosovska Mitrovica... Μπροστά από τη νέα βάση της συνοριακής αστυνομίας του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου, όχι μακριά από το διοικητικό κέντρο του Yarine, διανεμήθηκαν σε άνδρες μονάδας αντίδρασης με αυτόματα όπλα, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα...», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, περίπου 200 Αλβανοί έχουν συγκεντρωθεί στο νότιο τμήμα της πόλης κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στη βόρεια πλευρά: εκεί, οι Σέρβοι σχεδιάζουν να πάνε μαζικά στο μέρος όπου χτίζονται τα οδοφράγματα.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, είπε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα ξεκινήσει επιχείρηση στα βόρεια της επαρχίας τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου και θα εμποδίσει την είσοδο πολιτών με προσωπικά έγγραφα που εκδίδονται από το Βελιγράδι. Ο αρχηγός του κράτους προέτρεψε τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου να διατηρήσουν την ειρήνη και προειδοποίησε πως "η Σερβία θα κερδίσει" σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών κατά των Σέρβων.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, από την 1η Αυγούστου, τα σερβικά έγγραφα παύουν να ισχύουν στην επικράτεια που έχει υπό τον έλεγχό της και στους κατόχους τους θα εκδίδεται προσωρινό πιστοποιητικό στην είσοδο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η υποχρεωτική επανεγγραφή των αυτοκινήτων με σερβικούς αριθμούς σε αριθμούς RKS (Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου).

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αμυνας της Σερβίας διαψεύδει ΜΜΕ των Κοσσοβάρων πως ο στρατός έχει περάσει τα σύνορα σημειώνοντας μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο:

«Λόγω του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα βγάζει στον αέρα η διοίκηση της Πρίστινα και που διαδίδεται μέσω ψεύτικων λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν φερόμενες συγκρούσεις μεταξύ του Σερβικού Στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει πως προς το παρόν, ο Σερβικός Στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail