Η Gazprom διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία - Η Αυστρία προειδοποιεί την ΕΕ

Η πόλη της Ρίγα / Vivid_Cafe - pixabay
"Σήμερα, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία ... λόγω παραβιάσεων των όρων αγοράς", ανακοίνωσε το Σάββατο ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Αυτό αφού την Τετάρτη οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν στο 20% περίπου της χωρητικότητας μέσω του αγωγού Nord Stream. Η ΕΕ συνέχισε να κατηγορεί τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» και ως εργαλείο «εκβιασμού».

Ωστόσο, το Κρεμλίνο απάντησε κατηγορώντας εκ νέου τις κυρώσεις της Δύσης και των ΗΠΑ για παρεμπόδιση της ικανότητας της Gazprom να συντηρεί σωστά και με ασφάλεια τα συστήματά της.

"Οι δυνατότητες τεχνικής άντλησης είναι μειωμένες, πιο περιορισμένες. Γιατί; Επειδή η διαδικασία συντήρησης των τεχνικών συσκευών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των κυρώσεων που έχει εγκρίνει η Ευρώπη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας το γνωστό του θέμα ότι η ΕΕ έχει ουσιαστικά αυτοπυροβοληθεί στο πόδι.

«Η Gazprom ήταν και παραμένει αξιόπιστος εγγυητής των υποχρεώσεών της... αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί την άντληση φυσικού αερίου εάν οι εισαγόμενες συσκευές δεν μπορούν να συντηρηθούν λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», είπε. Όσον αφορά τον Nord Stream, η Gazprom δήλωσε πως η μειωμένη προσφορά οφείλεται στην «τεχνική κατάσταση του κινητήρα». Το σίριαλ του παιχνιδιού αναμονής και κατηγοριών με τη Siemens συνεχίστηκε στο μεταξύ καταλήγοντας σε αδιέξοδο.

Όσον αφορά τη διακοπή των υποτιθέμενων «παραβιάσεων των όρων» από τη Λετονία και τη Ρίγα - αυτό πιθανότατα συνδέεται με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για «μη φιλικά» έθνη και ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Λετονία είναι πλέον έβδομη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο - ή τουλάχιστον έχουν δει τις προμήθειες τους να μειώνονται δραστικά σε σημείο που πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης (η Γερμανία είναι το πρώτο και κεντρικό παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης). Η Λετονία ενώνεται πλέον με την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Αλλά φαίνεται ότι η Λετονία ήταν μεταξύ εκείνων που οδήγησαν την κούρσα στον απογαλακτισμό από τη ρωσική ενέργεια: «Νωρίτερα αυτό το μήνα, το λετονικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας πρότασης για την απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2023», σημειώνει το CNN.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες σημαντικές φωνές από το εσωτερικό της ΕΕ προσχώρησαν στην κριτική του Βίκτορ Όρμπαν για τα μέτρα των Βρυξελλών που στοχεύουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα βλάψουν περισσότερο τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πριν από μέρες τα λόγια του Αυστριακού Καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να απαγορεύσει το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το βήμα αυτό θα έβλαπτε τα μέλη της ΕΕ περισσότερο από τη Ρωσία , προειδοποίησε την Πέμπτη ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, όπως αναφέρουν αυστριακά μέσα ενημέρωσης. Ο καγκελάριος Νεχάμερ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βιέννη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν περισσότερο αυτούς εναντίον των οποίων στρέφονται, αλλά να μην βλάψουν αυτούς που τις αποφασίζουν», είπε ο Nehammer στο Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου.

Ο Nehammer πρόσθεσε ότι "Η θέση της Αυστρίας είναι πως το εμπάργκο στο φυσικό αέριο είναι αδύνατο. Όχι μόνο επειδή η Αυστρία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, η γερμανική βιομηχανία εξαρτάται επίσης από αυτό, και εάν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η αυστριακή βιομηχανία, και θα αντιμετωπίσουμε τη μαζική ανεργία».

Τα «αδύνατα» σχόλια του Αυστριακού ηγέτη αναφέρθηκαν αργότερα και σε εξέχοντα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης καθώς προειδοποίησε επίσης για ένα φαινόμενο ντόμινο που οδηγεί σε «μαζική ανεργία». 

* πληροφορίες zerohedge.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail