Η Γαλλία κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος χωρίς ρωσικό αέριο — αφεντικό της Michelin

Sadnos / pixabay
Οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας στη Γαλλία προετοιμάζονται αυτήν την στιγμή για πιθανές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Michelin, Florent Menegaux.

«Αυτό που κάναμε είναι πως μετατρέψαμε τους λέβητες μας, ώστε να μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, και μπορούμε ακόμη και να στραφούμε στον άνθρακα αν χρειαστεί», είπε ο Menegaux στο Reuters στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη νότια Γαλλία το Σαββατοκύριακο.

Οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες της χώρας προχωρούν με σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή διαταραχών εν μέσω ζοφερών προειδοποιήσεων για πιθανή διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου που έχουν εκδοθεί επανειλημμένα από ορισμένους ηγέτες της ΕΕ.

«Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ανάγκη να κλείσουμε ένα εργοστάσιο σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε έλλειψη», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ενώ είναι πιθανές οι διακοπές του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο ως εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με τον Menegaux, συνήθως χρειάζονται μέρες για να ξεκινήσει η παραγωγή ελαστικών σε μια γραμμή παραγωγής, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τη διατήρηση ενός σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού.

Τα ευρωπαϊκά έθνη αντιμετώπισαν σημαντική μείωση της ρωσικής ενέργειας από τότε που η ΕΕ εξαπέλυσε κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση στην στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, η ρωσική Gazprom ανέστειλε τη λειτουργία και των δύο τμημάτων του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη λόγω προγραμματισμένης συντήρησης που θα διαρκέσει 10 ημέρες. Η ροή φυσικού αερίου είχε ήδη μειωθεί στο 40% της χωρητικότητας λόγω λειτουργικών προκλήσεων, που προκλήθηκαν από την αποτυχία έγκαιρης επιστροφής ενός εξυπηρετούμενου στροβίλου από τον Καναδά λόγω κυρώσεων.

Η Ρωσία σταμάτησε τις αποστολές φυσικού αερίου προς τα έθνη που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το σύστημα πληρωμής αερίου για ρούβλια που εισήγαγε η Μόσχα. Οι χώρες που επηρεάζονται περιλαμβάνουν τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, το Orsted της Δανίας, την ολλανδική εταιρεία GasTerra και τον ενεργειακό κολοσσό Shell για τα γερμανικά συμβόλαιά της.

Την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι το έθνος προετοιμάζεται για πλήρη αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προσθέτοντας πως η πρώτη γραμμή άμυνας είναι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Είπε επίσης ότι το Παρίσι αναζητά εταιρεία προς εταιρεία για να δει ποια θα μπορούσε να αναγκαστεί να περιορίσει την παραγωγή για να εξοικονομήσει ενέργεια εάν χρειαστεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail