Η μαεστρική ρωσική παγίδα που στήθηκε στο Χάρκοβο για να σπάσει τους Kraken!

Αυτός είναι ο χάρτης που δείχνει την ιστορική εξέλιξη της Ουκρανίας.


Η Ρωσία, κατά τη γνώμη μου, στοχεύει να πάρει τα ροζ και κίτρινα μέρη που έχουν κυρίως ρωσόφωνους πληθυσμούς. Η πιο βορειοδυτική ροζ περιφέρεια είναι το Kharkov, το οποίο είναι και το όνομα της κύριας πόλης της περιφέρειας. 

Moon of Alabama - Παρουσίαση Freepen.gr

Την 1η Μαρτίου η πόλη ήταν ήδη υπό επίθεση.


Πηγή: LiveUAmap

Υπήρξε μια σειρά από χτυπήματα πυροβολικού (κόκκινες κουκκίδες) σε στρατιωτικούς στόχους μέσα και γύρω από την πόλη.

Σύντομα όμως η κατάσταση έμεινε στάσιμη. Ο σημερινός δήμαρχος του Kharkov, Igor Terekhov ήταν στο πλευρό του καθεστώτος Zelenski. Οι θορυβώδεις οπαδοί του ποδοσφαίρου της κύριας λέσχης της πόλης είχαν σχηματίσει το αρχικό σύνταγμα του Αζόφ. Μια ομάδα πολιτοφυλακής που χωρίστηκε από αυτούς στην αρχή του πολέμου ήταν οι Kraken:

Η μονάδα Kraken σχηματίστηκε από βετεράνους του τάγματος Αζόφ την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Αυτό κάνει τους Krakens κάτι σαν αδερφό παιδί της μεγαλύτερης μονάδας Azov, της οποίας οι μαχητές πέτυχαν παγκόσμια φήμη τον περασμένο μήνα για την επική τους τελευταία στάση μέσα στο Azovstal, ένα εκτεταμένο συγκρότημα χάλυβα στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Όπως οι μαχητές του Αζόφ, το όνομα των οποίων προέρχεται από τη Θάλασσα του Αζόφ, το όνομα και τα διακριτικά του συντάγματος παραπέμπουν σε ένα διαφορετικό θαλάσσιο θέμα: το kraken, ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας που μοιάζει με γιγάντιο καλαμάρι.

Διοικητής τους είναι ο Konstantin V. Nemichev, πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα στο Χάρκοβο. Ο γιος μιας δασκάλας και ενός ηλεκτρολόγου, ο Nemichev, 26 ετών, ξεκίνησε μια πολιτική καριέρα στο δεξιό κόμμα του Εθνικού Σώματος πριν αποφοιτήσει από το κολέγιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης προσπάθειας πέρυσι να γίνει δήμαρχος του Χάρκοβο. Βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των θορυβωδών νεαρών οπαδών του ποδοσφαίρου, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν τώρα στη μονάδα του.
...
Η μονάδα Kraken λειτουργεί κάπως σε μια γκρίζα ζώνη — μια δύναμη που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά δεν είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Στρατιώτες στη Ruska Lozova λένε ότι η μονάδα έχει περίπου 1.800 στρατιώτες. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει πόσοι υπηρετούν στη μονάδα.

Οι Kraken ακολουθούν, όπως και το Azov, μια φασιστική ιδεολογία. Ο δήμαρχος και οι μονάδες Kraken είχαν προετοιμαστεί για μάχες εντός και γύρω από την πόλη. Είχαν οχυρώσει περιοχές και πήραν θέσεις σε σπίτια που έβλεπαν τις ρωσικές γραμμές.

Οι Ρώσοι επιτιθέμενοι δεν ήθελαν να καταστρέψουν την πόλη και τους Ρώσους κατοίκους της. Ποτέ δεν έλαβαν εντολή να εξαπολύσουν μια ολοκληρωτική επίθεση. Σε αρκετούς μήνες οι θέσεις και στις δύο πλευρές δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου. Αυτός είναι ο χάρτης της κατάστασης την 1η Μαΐου.


Η δυτική πλευρά του χάρτη στην περιοχή που κατείχε η Ρωσία είχε παραδοθεί μετά την αντιστροφή της κίνησης στο Κίεβο. Στην ανατολική πλευρά είχαν κερδίσει την περιοχή γύρω από το Iizum. Αλλά οι μάχες γύρω από το Χάρκοβο συνεχίστηκαν για περισσότερο από δύο μήνες με σχεδόν αμετάβλητες γραμμές.

Τότε συνέβη κάτι περίεργο. Σε μια ομαλή κίνηση οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Χάρκοβο άρχισαν να υποχωρούν. Ιδού οι θέσεις στις 15 Μαΐου.


Ο ουκρανικός στρατός και το Kraken ένιωσαν νικητές. Είχαν «νικήσει» τον εχθρό. Άφησαν τις προετοιμασμένες θέσεις τους μέσα και γύρω από την πόλη για να καταδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις που συνέχισαν να κινούνται πίσω. Δε μύρισαν την παγίδα.

Ιδού η κατάσταση στις 31 Μαΐου.


Οι υπερασπιστές του Χάρκοβο βρίσκονταν τώρα σε μικρές πόλεις ή στην ανοιχτή ύπαιθρο. Από τα τέλη Μαΐου ο χάρτης έδειξε λίγες αλλαγές αλλά καθημερινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς των ουκρανικών μονάδων.

Στις 5 Ιουνίου το Stars & Stripes ανέφερε:

Η μονάδα Kraken - η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βοήθησε στην ανάκτηση χωριών βόρεια του Χάρκοβο - γέμισε τις τάξεις της με «αρουραίους γυμναστικής», μπούντσερ και «ultras», τους επαγγελματίες οπαδούς του ποδοσφαίρου που μερικές φορές έδειχναν την αγάπη τους για την ομάδα Metalist του Kharkiv με άτακτη συμπεριφορά.
...
Αλλά η μονάδα τους προσελκύει επίσης βετεράνους από τον τακτικό στρατό, δοκιμασμένους παραστρατιωτικούς μαχητές από το Ντονμπάς και άλλους εθελοντές ηλικίας από 25 έως 60 ετών
.
στα τέλη Απριλίου πολλοί είχαν τραπεί σε φυγή. Ο Μαλέεφ υπολόγισε την Τρίτη ότι μόνο 200 περίπου παρέμειναν σε μια πόλη φαντάσματα που μόλις απελευθερώθηκε. Λίγοι εδώ βγήκαν ακόμη και έξω καθώς ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά όλμων.

Μεγάλο μέρος του χωριού έχει επίσης καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, του κτιρίου του συμβουλίου του χωριού και ενός μικρού νοσοκομείου. Αλλού, μια τακτοποιημένη σειρά από εκτοξευτές στεκόταν σε ένα χωράφι κοντά σε σπίτια των οποίων τα βαριά ξύλινα δοκάρια στέγης είχαν σπάσει και απανθρακωθεί.

Η αναφορά σημείωνε ότι υπήρχαν πολλά ρωσικά drones στον αέρα πάνω από τη μονάδα. Οι στρατιώτες τους κρύβονται. Δεν είναι το μόνο που έχει ανασυρθεί από την πόλη του Χάρκοβο και έχει λάβει τέτοια μεταχείριση.

Από τα τέλη Μαΐου ρωσικό πυροβολικό καθώς και αεροπορικοί βομβαρδισμοί πέφτουν βροχή πάνω τους μέρα με τη μέρα. Πέτυχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ουκρανική πολιτοφυλακή είχε σημαντικές απώλειες.

Στις 26 Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το Kraken στην καθημερινή του έκθεση:

Η επίθεση που εξαπέλυσε το ρωσικό πυροβολικό κοντά στο Pitomnik (περιοχή Kharkov) είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη έως και 100 μαχητών από την ναζιστική ομάδα Kraken και περίπου 10 μονάδες μαχητικού εξοπλισμού. Οι διοικητές των μαχητών αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις και να αποσύρουν το υπόλοιπο τμήμα αυτής της μονάδας στο Χάρκοβο.
...
Επιθέσεις υψηλής ακρίβειας που εξαπέλυσαν οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη 4 θέσεων διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ταγμάτων εδαφικής άμυνας Kharkov-1 και Kharkov-2 κοντά στο Kharkov, καθώς και μιας βάσης εκπαίδευσης μισθοφόρων που αναπτύχθηκαν κοντά στο Nikolayev.

Περίπου 100 νεκροί και τέσσερις διοικητές σε μια μέρα είναι λίγο. Αλλά αυτές δεν ήταν οι μόνες επιθέσεις εκείνη την ημέρα και η εκστρατεία διήρκεσε για περισσότερες από 30 ημέρες. Η εντολή του Προέδρου Πούτιν για «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζοποίηση» της Ουκρανίας εκτελείται καλά.

Ιδού η κατάσταση στις 30 Ιουνίου.


Μετά από έναν ολόκληρο μήνα τέτοιων προετοιμασιών πυροβολικού, που μείωσαν σημαντικά τις μονάδες που αρχικά προστάτευαν το Χάρκοβο, οι Ρώσοι βρίσκονται και πάλι σε κίνηση.

Το άτομο που διευθύνει το εξαιρετικό κανάλι Military Summary And Analysis ανέφερε  (vid) ότι αρκετές πόλεις στην πρώτη γραμμή του Χάρκοβο είχαν ανακαταληφθεί από τους Ρώσους. (Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στο φιλοουκρανικό LiveUAmap που χρησιμοποιούμε και οι δύο). Ζωγράφισε βέλη στον χάρτη που δείχνουν τις μελλοντικές ρωσικές κινήσεις που αναμένει να συμβούν.


Είναι άλλη μια κίνηση τσιμπίδας στο Χάρκοβο. Ένα τρίτο βέλος θα μπορούσε πιθανώς να δείχνει από την περιοχή Izium νοτιοανατολικά του Kharkov που οι Ρώσοι έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Το ρωσικό κόλπο για να πιάσεις το kraken πέτυχε. Για περισσότερο από δύο μήνες προσπαθούσαν να πάρουν το Χάρκοβο χωρίς να το καταστρέψουν. Οι οχυρωμένες θέσεις μέσα και γύρω από την πόλη το είχαν καταστήσει αδύνατο.

Η ελεγχόμενη κίνηση πίσω στη συνοριακή περιοχή τράβηξε τους υπερασπιστές του Χάρκοβο σε ανοιχτά πεδία όπου το ρωσικό πυροβολικό είχε τότε έναν ολόκληρο μήνα χρόνο για να τους κυνηγήσει. Τώρα, καθώς ο εχθρός έχει αποδεκατιστεί, η ρωσική κίνηση προς το Χάρκοβο μπορεί να ανανεωθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail