Το εφιαλτικό σενάριο που θέλει να αποτρέψει η Γερμανία αν η Ουκρανία μπει στην Ε.Ε.

Dusan_Cvetanovic / pixabay
Freepen.gr - Το Βερολίνο θέλει να αναδιαμορφώσει τους εκλογικούς νόμους της ΕΕ για να απεκδύσει το Κίεβο από μια πιθανή μόχλευση, αναφέρει βρετανικό πρακτορείο.

Η Γερμανία φοβάται ότι εάν η Ουκρανία γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, το Βερολίνο θα δει την επιρροή του εντός του μπλοκ να διαβρώνεται, ανέφερε το Σάββατο η Daily Telegraph, επικαλούμενη ανώτερη διπλωματική πηγή.

Ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας, προφανώς συζήτησε το θέμα με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, προέτρεψε για μια γενική αναθεώρηση του συστήματος συνθηκών της ΕΕ πριν εγκριθεί η υποψηφιότητα για ένταξη της Ουκρανίας.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται το εκλογικό σύστημα της ΕΕ που επηρεάζει τον αριθμό των χωρών που ψηφίζουν και τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους, μια πραγματικότητα που θα έδινε στην Ουκρανία ισχυρή μόχλευση εντός του μπλοκ. Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας, εάν το Κίεβο ενταχθεί στην ΕΕ, θα ήταν το πέμπτο μεγαλύτερο μέλος της, αλλά και το φτωχότερο.

Είναι επίσης πιθανό το Κίεβο να ενώσει τις προσπάθειες με την Πολωνία ή άλλα κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για να παραγκωνίσει βασικά κράτη της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύσαμε στη Freepen.gr υπογραμμιζόταν αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο του ευθυγραμμισμού Ουκρανίας - Πολωνίας εντός του μπλοκ της Ε.Ε.

«Αυτό θα μετατόπισε την ισορροπία δυνάμεων εντός της ΕΕ πιο μακριά από τη Γερμανία και τη Γαλλία περισσότερο προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου οι χώρες, μαζί με τους Σκανδιναβούς, θα γίνουν για πρώτη φορά ένα πιο σημαντικό μπλοκ όσον αφορά την εκλογική δύναμη»,  δήλωσε στην Telegraph. ο Δρ Nicolai von Ondarza, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Γερμανός ηγέτης φέρεται να στοχεύει να διαμορφώσει το σύστημα ψηφοφορίας της ΕΕ με τέτοιο τρόπο που θα απαγόρευε την εμφάνιση διαφόρων παρατάξεων εξουσίας εντός του μπλοκ για να λάβουν επιπλέον κεφάλαια από τους πλούσιους δυτικοευρωπαίους γείτονές τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Scholz θέλει επίσης να καταργήσει τα εθνικά βέτο.

Στα τέλη Ιουνίου, η ΕΕ χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως «συμβολική» χειρονομία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης του έθνους με τη Ρωσία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα γίνει σύντομα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια διαδικασία πολλών ετών με πολλές μεταρρυθμίσεις που θα είναι πολύ δύσκολες και, για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα ισχυρό συμβολικό σήμα», δήλωσε τότε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε επίσης το Κίεβο ότι η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να απέχει ακόμη δεκαετίες. Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία πρέπει να επιβάλει μια σειρά από οικονομικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail