Εφιαλτικό σενάριο για το πετρέλαιο από την JP Morgan με 380 δολάρια το βαρέλι

Alexandra_Koch / pixabay
Freepen.gr - Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέλθει στο ιστορικό υψηλό των 380 δολαρίων ανά βαρέλι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις οδηγήσουν τη Ρωσία να μειώσει την προσφορά αργού της ως αντίποινα.

Αυτό αποκαλύφθηκε από τους αναλυτές της JPMorgan που ενέκρινε η Natasha Kaneva σε ένα σημείωμα προς πελάτες που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συζήτησαν πρόσφατα ένα σχέδιο περιορισμού της τιμής του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα, η οποία επωφελείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, και να κόψει τις πηγές χρηματοδότησής της για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μια εξαίρεση τιμής θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω ενός μηχανισμού περιορισμού ή απαγόρευσης ασφάλισης ή χρηματοδότησης ρωσικών αποστολών πετρελαίου πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Θα μπορούσε να αποτρέψει τις δευτερογενείς επιπτώσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που παλεύουν με υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η G7 χρειαζόταν την υποστήριξη των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του σε ένα μπλοκ γνωστό ως OPEC+, το οποίο περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει ακόμα να απαγορεύσει τις εισαγωγές του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου από το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία. Η Γαλλία υποστήριξε επίσης την κίνηση.

Η JPMorgan προειδοποίησε ότι εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ωθήσουν τη Ρωσία να επιφέρει αντίποινα περικοπές στην παραγωγή αργού, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέλθει στο ιστορικό υψηλό των 380 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι η Μόσχα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει σημαντικά την οικονομία δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τρομερά για ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια ημερήσια μείωση της προσφοράς κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια θα προκαλούσε άνοδο των τιμών αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ μια μείωση κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια θα είχε ως αποτέλεσμα «στρατοσφαιρικές» τιμές 380 δολαρίων το βαρέλι.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ' αυτού να ανταποδώσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποδώσει μειώνοντας την παραγωγή για να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».

* με πληροφορίες από dailytrust

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail