Οι ΗΠΑ προκαλούν εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας για την Ταϊβάν

Αποτελεί κοινή πρακτική στην αμερικανική εξωτερική πολιτική να προκαλούνται διαιρέσεις, προστριβές και εντάσεις στο παγκόσμιο σενάριο, ώστε να αποφεύγονται στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ διαφορετικών πόλων, κάτι που ευνοεί την ύπαρξη παγκόσμιας ηγεμονίας από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Για δεκαετίες, οι Αμερικανοί μποϊκοτάρουν συμμαχίες που αφορούσαν δυτικά έθνη και γεωπολιτικούς εχθρούς των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει αυτήν την στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως και οι ίδιες οι ΗΠΑ, η ΕΕ αναγνωρίζει την ηπειρωτική Κίνα και διατηρεί επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Πεκίνο, ως υπογράφοντα την Πολιτική της Μίας Κίνας. Το μπλοκ διατηρεί επίσης σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά μόνο μέσω παραδιπλωματικών γραφείων αντιπροσωπείας. Ιστορικά, λόγω της υψηλής διεθνούς συνάφειας της Κίνας, ακόμη και οι μεγαλύτερες δυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να σεβαστούν τα εσωτερικά ζητήματα του Πεκίνου, αλληλεπιδρώντας με την Ταϊβάν μόνο μέσω παραδιπλωματικών σχέσεων, διασφαλίζοντας μια στρατηγική μη επέμβασης που ωφελεί όλες τις πλευρές.

Ωστόσο, η ταραγμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ - στην οποία οι Ευρωπαίοι υποβάλλονται συνεχώς σε καταχρηστικές επιβολές από την Ουάσιγκτον - οδηγεί την Ευρώπη σε εντάσεις με την Κίνα. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει πολλές φορές ότι προετοιμάζει μια ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της για μια Κίνα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σχολίασε μάλιστα πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει στρατιωτικά την Ταϊβάν κατά της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης, επιπλέον των συνηθισμένων διφορούμενων δηλώσεων για το καθεστώς του στενού που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα - το οποίο ο Λευκός Οίκος λέει ότι είναι "διεθνή ύδατα". Εν μέσω αυτού του πλαισίου, η Ευρώπη προσπάθησε να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τέτοιες πολεμικές, αλλά όλο και περισσότερο οι Αμερικανοί σύμμαχοί της τους πιέζουν να τηρήσουν μια αντικινεζική στάση.

Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε μια έκθεση που εκφράζει «ανησυχίες» για την κινεζική στρατιωτική ανάπτυξη και «την αποτυχία της Κίνας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και διεθνούς δικαίου για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι «η κινεζική διπλωματία εκφοβισμού και εκστρατειών χειραγώγησης παραπληροφόρησης» σχετικά με την Ταϊβάν πρέπει να καταδικαστεί. Επιπλέον, ειπώθηκε πως η Ταϊβάν θα είναι ένας ευρωπαϊκός «βασικός εταίρος και δημοκρατικός σύμμαχος στον Ινδο-Ειρηνικό». Στο κείμενο υπήρχαν επίσης αρκετές άλλες αρνητικές αναφορές για την Κίνα σχετικά με θέματα όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και το Σιντζιάνγκ.

Τον ίδιο μήνα, η Σλοβακία υπέγραψε συμφωνία δικαστικής συνεργασίας με την Ταϊβάν. Το έγγραφο θεσπίζει μια σειρά εταιρικών σχέσεων για τη δικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Αυτή ήταν η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που υπογράφηκε μεταξύ ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του νησιού, γι' αυτό και θεωρήθηκε "εξαιρετικό επίτευγμα" από την ταϊβανέζικη διπλωματία και σίγουρα θα λειτουργήσει ως προηγούμενο για άλλες χώρες - και την ΕΕ - να πλησιάσει την Ταϊπέι.

Τον Απρίλιο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει από κοινού μια δήλωση καταδικάζοντας ορισμένες κινεζικές ενέργειες στα στενά της Ταϊβάν και απαιτώντας μια «ειρηνική επίλυση» των διαφορών σχετικά με την τοποθεσία. Αν και δεν ήταν μια πολεμική δήλωση, ήταν κάπως ασέβεια προς την κινεζική κυριαρχία, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναγνωρίζουν, τουλάχιστον επίσημα, την Ταϊβάν ως κινεζικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τα Στενά ως μέρος της Κίνας.

Προηγουμένως, τον Ιανουάριο, δύο περιπτώσεις προκάλεσαν επίσης μεγάλες τριβές μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Ένα από αυτά ήταν η πρωτοβουλία του μπλοκ να καταθέσει μήνυση στον ΠΟΕ κατά της Κίνας λόγω των κυρώσεων που επέβαλε το Πεκίνο στη Λιθουανία, μια χώρα της ΕΕ που λίγους μήνες νωρίτερα είχε δεχθεί Ταϊβανούς διπλωμάτες στην πρωτεύουσά της, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την «κυριαρχία» της Ταϊπέι. Μια άλλη περίπτωση ήταν η πρωτοβουλία της Σλοβενίας να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Ταϊβάν στη διπλωματική και οικονομική σφαίρα και να αναγνωρίσει το «δικαίωμα αυτοδιακυβέρνησης» του νησιού, που προκάλεσε λεκτικό πόλεμο μεταξύ Κινέζων και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το μεγάλο σημάδι στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Ταϊβανέζων, ωστόσο, είναι από πέρυσι. Το Νοέμβριο του 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε επίσημη αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι για πρώτη φορά στην ιστορία, σε μια πραγματικά άνευ προηγουμένου διπλωματική προσπάθεια. Μεταξύ των διαφόρων δηλώσεων που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές στην Ταϊβάν, υπήρχαν σημειώσεις αλληλεγγύης προς την τοπική de facto κυβέρνηση στην αναζήτηση της «ελευθερίας» απέναντι στην «κινεζική πίεση». Προφανώς, η Κίνα ερμήνευσε το γεγονός ως προσβολή, η οποία επιδείνωσε πολύ τις σινο-ευρωπαϊκές διμερείς σχέσεις.

Υπήρξαν επίσης αρκετά άλλα πρόσφατα επεισόδια που καταδεικνύουν μια επιταχυνόμενη προσέγγιση μεταξύ της ΕΕ και της Ταϊπέι και την σταδιακή απομάκρυνση του μπλοκ από την Κίνα. Για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά έθνη προσκλήθηκαν μεμονωμένα να συνεργαστούν σε στρατιωτικές ασκήσεις από αντι-κινεζικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως οι QUAD και AUKUS. Αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές ομάδες σκέψης έχουν ενθαρρύνει την στρατιωτική εγγύτητα της ΕΕ με τέτοιες ομάδες προκειμένου να υποκινήσουν ένα είδος «παγκόσμιας συμμαχίας» κατά της Κίνας.

Είναι αδύνατο να αναλύσουμε αυτά τα δεδομένα και να αγνοήσουμε την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ. Όλοι οι ριζοσπαστικοί ελιγμοί κατά της Κίνας που έκανε η ΕΕ σχετίζονται άμεσα με την πολεμική στροφή της Ουάσιγκτον από το 2021. Αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν θυμόμαστε ότι το 2020, μόλις ένα μήνα πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, η ΕΕ είχε προωθήσει τους όρους για μια μεγάλη συμφωνία με την Κίνα, την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας. Ακόμη και με τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Κίνα και ενέκριναν τη συμφωνία, αλλά το έργο δε φαίνεται να αντιστάθηκε στην επιθετική πολιτική του Μπάιντεν, που επέκτεινε σημαντικά τις εχθροπραξίες των ΗΠΑ εναντίον χωρών που θεωρούνται εχθροί - κυρίως Κίνα και Ρωσία.

Με την Κίνα να γίνεται ο κεντρικός στόχος του ΝΑΤΟ, η κατάσταση Κίνας-ΕΕ πρόκειται να επιδεινωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος της ΕΕ είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, η υιοθέτηση των νέων κατευθυντήριων γραμμών της στρατιωτικής συμμαχίας θα σημαίνει μια ανοιχτή προσχώρηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών εθνών σε μια ριζοσπαστική αντικινεζική πολιτική. Άρα, η τάση είναι οι προστριβές μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Στην πραγματικότητα, για άλλη μια φορά η ΕΕ ζημιώνεται επιμένοντας σε μια εξωτερική πολιτική υπάκουη στις αμερικανικές επιβολές. Η μη εφαρμογή της Επενδυτικής Συμφωνίας ΕΕ-Κίνας, για παράδειγμα, είναι ήττα για την Ευρώπη, η οποία χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσει τις εμπορικές της σχέσεις. Στο όνομα ψευδο-ανθρωπιστικών επιχειρημάτων που ανησυχούν για την Ταϊβάν, οι Ευρωπαίοι απλώς ακολουθούν τις αμερικανικές εντολές, γίνονται άσκοπα εχθρικοί προς την Κίνα και αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail