Η Τουρκία μπορεί να συρθεί περαιτέρω στο περιφερειακό τέλμα - πρώην υπουργός

Freepen.gr - Η Τουρκία θα ήταν καλύτερα να μην εμπλακεί περαιτέρω σε συγκρούσεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Yaşar Yakış, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Ρωσία θα μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής της παρουσίας από τη Συρία στην Ουκρανία και φαίνεται έτοιμη να την αντικαταστήσει, εν μέρει, με ιρανική πολιτοφυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι το Ιράν μπορεί να γίνει εταίρος λόγω έλλειψης καλύτερης εναλλακτικής, ανέφερε ο Yakış, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος του AKP, σε ανάλυση για το Arab News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικό βομβαρδισμό λίγα χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Συρίας-Λιβάνου και η Ρωσία και η Συρία πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μετά την τουρκική ανακοίνωση πως σχεδιάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας, είπε ο Yakış.

Η Συρία, το Ιράν, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή για να πολεμήσουν τους Κούρδους στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρηση μπορεί να μην διεξαχθεί καθόλου ή «να αποσιωπηθεί ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω». υποστήριξε.

«Η διαμόρφωση της νέας ισορροπίας ισχύος στη Συρία θα πάρει χρόνο», είπε ο Yakış. «Η καλύτερη πολιτική για την Τουρκία θα ήταν να αποφύγει περαιτέρω ανάμειξη στις συγκρούσεις στην περιοχή».



«Η συριακή κρίση είναι μια πολυεπίπεδη αυθαιρεσία. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ανεξάρτητα από τη μερική αποχώρηση της Ρωσίας, προσπαθούν να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση τους στη χώρα. Κοιτάζουν επίσης πέρα ​​από τον ορίζοντα για να προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιος τύπος Συρίας θα προκύψει μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ακόμα κι αν η πολεμική κούραση επικρατεί στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, η Μόσχα θα παραμείνει ο κύριος παράγοντας στη Συρία. Η άποψη της Ουάσιγκτον για τη Συρία εξακολουθεί να είναι θολή. Το Ιράν θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται παρά τις ενοχλήσεις του Ισραήλ. Η στάση της Άγκυρας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών. Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλεγεί, μπορεί να προσπαθήσει να διατηρήσει την παρούσα πολιτική με όσο το δυνατόν λιγότερες προσαρμογές. Η στάση της Τουρκίας θα επηρεαστεί και από τον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Η δήλωση της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης που εξέδωσε οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ στα τέλη του περασμένου μήνα έκανε δύο έμμεσες αναφορές στον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η Τουρκία. Το ένα είναι ο αυξανόμενος ρόλος της στον Εύξεινο Πόντο ωςαποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος πολλών εξισώσεων σε αυτό το πλαίσιο. Μέχρι στιγμής, εκπληρώνει αυτό το καθήκον λίγο πολύ ικανοποιητικά, σημειώνει ο Yakış.

Το δεύτερο είναι η αναφορά στη δήλωση της συνόδου κορυφής στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Η Τουρκία δε θεωρεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί άμεση απειλή για τη δική της ασφάλεια, αλλά το άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού έχει τη δυνατότητα να ρουφήξει την Άγκυρα σε μια σύγκρουση στην οποία δε θέλει να είναι μέρος.

Ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας ως χώρας που διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία την έχει φέρει στο προσκήνιο.

Η διαμόρφωση της νέας ισορροπίας ισχύος στη Συρία θα πάρει χρόνο, υποστηρίζει ο Yakış και καταλήγει πως η καλύτερη πολιτική για την Τουρκία θα ήταν να αποφύγει περαιτέρω εμπλοκή στις συγκρούσεις στην περιοχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail