Παραλήρημα στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας: «Μας ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου»

Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς συνεχίζονται. Η σκυτάλη αυτή τη φορά πέρασε στον Τσαγρί Ερχάν, πρόεδρο του Πανεπιστημίου Altınbas της Κωνσταντινούπολης, λέκτορα στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Προεδρικού συμβουλίου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική - υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν - μιλώντας στις ειδήσεις του TRT. 

Στο μεταφρασμένο απόσπασμα που ανήρτησε ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Ερχάν αναφέρει:

«Οι Έλληνες δεν ισχυρίζονται πως η ιδιοκτησία αυτών των νησιών είναι αμφισβητούμενη αλλά ότι αυτά τους ανήκουν και τους παραδόθηκαν αρχικά από τους Ιταλούς και ακολούθως με τη συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Αντίθετα εμείς λέμε ότι ιδιοκτησία αυτών των περιοχών είναι αμφισβητούμενη για πολλά χρόνια. Νομίζω πως πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη ρητορική. Αν οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι είναι δικά τους τότε και εμείς πρέπει να πούμε "όχι" και να επιμένουμε πως αυτά πραγματικά ανήκουν σε εμάς»

Η παρουσιάστρια μάλιστα σημειώνει ότι τα νησιά «κυβερνούνταν επί αιώνες από τους Οθωμανούς» [και η Μικρά Ασία για χιλιετίες από Ελληνες, θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς], ενώ η έταιρη καλεσμένη στο πάνελ λέει: «Πρόκειται για ανισόρροπη θέση. Σε κάθε περίπτωση λογικά αν πούμε ότι δε δώσαμε αυτά τα νησιά στην Ελλάδα τότε η κυριαρχία τους δεν είναι καθόλου αμφισβητούμενη. Αυτά ανήκουν σε εμάς». 

Τέλος αξίζει να προσέξει κανείς τα χρώματα των νησιών στο χάρτη. Δεν είναι όλα στο ίδιο φόντο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail