Ισχυρό πλήγμα της Ρωσίας στο ιαπωνικό γιεν

Freepen.gr - Μετά τις επιθέσεις στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, η Ρωσία προχώρησε στη συντριβή του ιαπωνικού γεν, πιστεύουν Κινέζοι αναλυτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πολλά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ήταν πεπεισμένες ότι τέτοια μέτρα θα προκαλούσαν την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. Η Ιαπωνία ήταν μια από αυτές τις χώρες που υποστήριξαν τους αντιρωσικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με Κινέζους ειδικούς, οι δυτικοί πολιτικοί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους. Η Ρωσία κατάφερε να αντέξει την πίεση των κυρώσεων και πέρασε σε αντεπίθεση. Η Ιαπωνία έγινε ένας από τους στόχους, ανέφερε η κινεζική έκδοση Baijiahao.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία επέφερε ισχυρό πλήγμα στην Ιαπωνία και το εθνικό της νόμισμα, το γιεν», δήλωσαν ειδικοί στο κινεζικό δημοσίευμα.

Ως απάντηση στις κυρώσεις, η Μόσχα έλαβε αρκετά μέτρα που προκάλεσαν παγκόσμιες αντιδράσεις. Πρώτον, η Ρωσία ανάγκασε τις μη φιλικές χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Όλοι όσοι δεν ήθελαν να αποδεχτούν τις νέες συνθήκες στερήθηκαν τα εφόδια ενέργειας. Αυτά τα μέτρα ενίσχυσαν το ρωσικό ρούβλι και οι μη φιλικές χώρες θα μπορούσαν να νιώσουν τις δυσάρεστες συνέπειες του οικονομικού πολέμου με τη Ρωσία. Η απόφαση να εγκαταλείψουν τα δολάρια και τα ευρώ ήρθε ως μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη Δύση, καθώς τα νομίσματά τους διακυβεύτηκαν. Στη συνέχεια, η Ρωσία προχώρησε στην Ιαπωνία.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ιαπωνία δεν ήταν ιδανικές ακόμη και πριν από την ουκρανική κρίση.



Πριν από λίγο καιρό, ανακοινώθηκε πως το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανέστειλε τις συναλλαγές στο γιεν Ιαπωνίας. Πολλοί ειδικοί υπέθεσαν ότι η Ρωσία έλαβε την απόφαση λόγω της απότομης μείωσης του εμπορίου με την Ιαπωνία, η οποία προκάλεσε εξασθένιση του ενδιαφέροντος για το ιαπωνικό νόμισμα. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη άποψη επί του θέματος. Η Κίνα πιστεύει ότι η Μόσχα συνεχίζει έτσι να μειώνει την εξάρτηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος από τα νομίσματα των μη φιλικών χωρών.

Μέχρι το τέλος του 2021, το κινεζικό γουάν αντιπροσώπευε το 17% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, ενώ το ευρώ αντιπροσώπευε το 33,9%, ο χρυσός — το 21,5% και το δολάριο ΗΠΑ — μόλις το 10,9%. Προφανώς, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θεωρεί ότι τόσο το δολάριο ΗΠΑ όσο και το γιεν Ιαπωνίας είναι τα κύρια αποθεματικά νομίσματα.

«Μετά το δολάριο, η Ρωσία εξαπέλυσε ισχυρή επίθεση στο ιαπωνικό γεν», ανέφερε το κινεζικό δημοσίευμα.

Το ιαπωνικό γεν περνά δύσκολες στιγμές τον τελευταίο καιρό. Η συναλλαγματική του ισοτιμία έχει μειωθεί και το νόμισμα μπορεί να υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Εάν η αγορά χάσει την εμπιστοσύνη στο γιεν, μπορεί να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παρακολουθώντας τις ενέργειες της Ρωσίας, γίνεται σαφές ότι αυτό ακριβώς κάνει τον τελευταίο καιρό. Η άρνηση του Χρηματιστηρίου της Μόσχας να συναλλάσσεται σε γιεν δε θα προσθέσει δημοτικότητα στο ιαπωνικό νόμισμα.

* απόδοση από pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail