Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, οι ξένες δυνάμεις παραμένουν ενεργές στη Συρία

Freepen.gr - Οι ξένες δυνάμεις παραμένουν βαθιά εμπλεκόμενες στον πόλεμο της Συρίας, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πρόσφατα υπήρξαν αρκετές στρατιωτικές εξελίξεις που αφορούν τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η Ρωσία συνεχίζει να είναι ο κύριος ξένος παίκτης στη Συρία. Στις 6 Ιουλίου, αυτό αποδείχθηκε όταν πολεμικά αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε θέσεις της Hay'at Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και των συμμάχων της στη βορειοδυτική περιοχή του Greater Idlib.

Δέκα αεροπορικές επιδρομές έπληξαν θέσεις μαχητών στα περίχωρα των πόλεων Ruweiha, Beinin, Sarjah και Shnan στη νότια ύπαιθρο του Idlib. Τουλάχιστον ένας μαχητής σκοτώθηκε.

Οι αεροπορικές επιδρομές ήταν πιθανότατα ένα μήνυμα προς τον τουρκικό στρατό και τους πληρεξουσίους του που συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για μια νέα επιχείρηση κατά των υπό την ηγεσία των Κούρδων, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.

Στις 6 Ιουλίου, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε άγνωστο αριθμό αυτοκινούμενων οβίδων T-155 Fırtına 155 mm στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Οι οβίδες εισήλθαν στην περιοχή μέσω της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ-Σαλαμά.

Την ίδια μέρα, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας των SDF κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τα στρατιωτικά της σχέδια. Η νέα επιχείρηση κατά των SDF μπορεί να ξεκινήσει μετά το τέλος της ισλαμικής αργίας Eid al-Adha στις 13 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ παραμένει ενεργό στη νότια περιοχή της Συρίας. Επίσης, στις 6 Ιουλίου, ένας μαχητής των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επαρχία της al-Quneitra.

Ο μαχητής, που ταυτοποιήθηκε ως Farid Fouad Mustafa, εκτελούσε τακτικά καθήκοντα στα λατομεία al-Hadi, μια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης Hadar και ακριβώς κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, όταν στοχοποιήθηκε από ισραηλινό drone.

Η θανατηφόρα επίθεση με drone στο Hadar δείχνει πως το Ισραήλ όχι μόνο προσπαθεί να εντείνει τις επιθέσεις του στη Συρία, αλλά και να διαφοροποιήσει τα μέσα που χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ δραστηριοποιούνται επίσης στη νότια Συρία, κυρίως στην περιοχή al-Tanf όπου διατηρούν μεγάλη φρουρά. Στις 6 Ιουλίου, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ο πληρεξούσιός του, ο Επαναστατικός Στρατός Καταδρομών, ανακοίνωσαν πως είχαν πραγματοποιήσει μια νέα κοινή άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή.

Η κοινή άσκηση είδε τα αμερικανικά στρατεύματα να εκτοξεύουν έναν αριθμό ρουκετών ακριβείας καθοδήγησης από εκτοξευτές M142 HIMARS.

Η άσκηση πιθανότατα προοριζόταν ως μήνυμα προς τη Ρωσία, η οποία πρόσφατα αύξησε τις αναγνωριστικές της εξόδους πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων της φρουράς al-Tanf.

Παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές εξελίξεις, μια σύγκρουση μεταξύ ξένων δυνάμεων στη Συρία παραμένει εξαιρετικά απίθανη. Όλες οι πλευρές κατανοούν τους κινδύνους της κλιμάκωσης.

* πληροφορίες southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail