Το ΝΑΤΟ μόλις επανεκκίνησε επίσημα τον Ψυχρό Πόλεμο

Στην πραγματικότητα, η «καθαρά αμυντική συμμαχία» δεν σταμάτησε ποτέ τον Ψυχρό Πόλεμο, το λόγο ύπαρξής του.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τα ατυχή γεωπολιτικά γεγονότα στα τέλη της δεκαετίας του 1980/αρχές της δεκαετίας του 1990, ειδικά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεωπολιτικοί ειδικοί, δημοσιογράφοι, ιστορικοί και συγγραφείς συζητούν πότε ακριβώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος (ή αν τελείωσε καθόλου). Κάποιοι ισχυρίζονται πως τελείωσε όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανέλαβε την εξουσία, με άλλους να λένε ότι δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά τέθηκε σε μια παύση δεκαετιών. Όποια και αν είναι η άποψη του καθενός, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επανεκκινήσει επίσημα, ή ίσως έχει ξεκινήσει ένας νέος, ανάλογα με την άποψή του σχετικά με αυτό το θέμα.

Ενώ ο παλιός Ψυχρός Πόλεμος ήταν «ασπρόμαυρος» (ή θα έπρεπε να πούμε «κόκκινο και μπλε») με μια πολύ σαφή διάκριση σε ιδεολογία, πολιτική, οικονομικά συστήματα κ.λπ., ο νέος είναι αρκετά διφορούμενος. Η ΕΣΣΔ, με επίσημο στόχο τη διάδοση της σοσιαλιστικής επανάστασης, ήταν γνωστή ως «Κόκκινη Απειλή» από την ακμή του Μακαρθισμού. Παρά τις τρομακτικές απώλειες που προέκυψαν από τη ναζιστική γερμανική (και πανευρωπαϊκή) εισβολή, η υπερδύναμη κατάφερε όχι απλώς να ανακάμψει μετά τη βάναυση δολοφονία σχεδόν 30 εκατομμυρίων ανθρώπων της και την καταστροφή μεγάλου μέρους της ίδιας της χώρας, αλλά και να δημιουργήσει έναν ισχυρό στρατό και (γεω)πολιτικό μπλοκ – το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Αντίθετος ήταν ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης, περισσότερο γνωστός με το περιβόητο ακρωνύμιό του - ΝΑΤΟ. Μια υποτιθέμενη «αμυντική συμμαχία» με στόχο την ΕΣΣΔ, που σχηματίστηκε το 1949, πάνω από μισή δεκαετία πριν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (1955), τον πλέον ανενεργό ανταγωνιστή της στην Ευρώπη. Ο (παλιός) Ψυχρός Πόλεμος είδε ένα διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των μπλοκ, κυρίως στην Ευρώπη, να διαχέεται αλλού μέσω πολυάριθμων πολέμων με αντιπροσώπους, οι οποίοι απείλησαν να ωθήσουν τον κόσμο σε μια σύγκρουση τόσο μεγάλης κλίμακας που θα έκανε το δεύτερο Παγκόσμιος Πόλεμος να μοιάζει με μια αναίμακτη συμπλοκή σε σύγκριση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η σύγκρουση υποχώρησε, καταλήγοντας σε ένα απότομο, αλλά οριστικό (ή έτσι νομίζαμε τότε) τέλος το 1991.

Ενώ η Ρωσία πέρασε από αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα είδος σύγχρονης «Ώρας των προβλημάτων», την στιγμή που η χώρα ανασυγκροτήθηκε, η ηγεσία της πίστευε πραγματικά ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ιστορία. Κι όμως, η άλλη πλευρά νόμιζε διαφορετικά. Παρά το γεγονός ότι πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ που είπε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι «δεν θα κινηθεί ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά», η συμμαχία έκανε ακριβώς αυτό, επεκτείνοντας τα όριά της σχεδόν 41 εκατομμύρια ίντσες (πάνω από 1000 χλμ.) προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Βαλτικής, φτάνοντας στην Αγία Πετρούπολη χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή. Αυτό χωρίς να μετρήσουμε τη διάλυση και την παράνομη επίθεση στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία προσπάθησε ακόμα να οικοδομήσει μια καλή σχέση, παρόλο που το ΝΑΤΟ δοκίμασε τις δυνάμεις του ενάντια στον ευρασιατικό γίγαντα διερευνώντας την αντίδρασή του στη Γεωργία το 2008. Φυσικά, αυτή ήταν μια κόκκινη γραμμή, αν και κάπως καθυστερημένη και ο πληρεξούσιος του ΝΑΤΟ στην Τιφλίδα ηττήθηκε ηχηρά. Με αυτόν τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ επέστρεψε στην εποχή των πολέμων αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας. Στη δεκαετία του 2000, πολλές έγχρωμες επαναστάσεις ξεκίνησαν σε ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ, ξεκινώντας από τη Γεωργία (2003), σαρώνοντας την Ουκρανία (2004/2005) και το Κιργιστάν (2005), με αποκορύφωμα τα τελευταία 8 χρόνια με το καταστροφικό Μαϊντάν στην Ουκρανία (2013/ 2014), με αποτέλεσμα τον πόλεμο στο Donbass, και πιο πρόσφατα στη Λευκορωσία (2020) και στο Καζακστάν (Ιανουάριος 2022). Όλα αυτά ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της Ρωσίας να δημιουργήσει μια καλή μακροπρόθεσμη σχέση.

Η Ρωσία έμεινε με μια επιλογή - να παραδοθεί ή να αντιδράσει. Και αυτό ακριβώς ήθελε το ΝΑΤΟ. Η ουκρανική σύγκρουση ήταν ένα ακόμη έργο για τη δημιουργία αέναης αστάθειας στις μετασοβιετικές χώρες, εδραιώνοντας το μίσος και τις διαιρέσεις, ακόμη και μεταξύ λαών των οποίων οι ιστορίες είναι κυριολεκτικά αχώριστες. Μετά από σχεδόν 15.000 θανάτους λόγω του πολέμου του καθεστώτος του Κιέβου στο Ντονμπάς και σχεδόν μια δεκαετία μάταιων προσπαθειών της Ρωσίας να βρει μια ειρηνική λύση, το καθεστώς του πραξικοπήματος απλώς αγόραζε χρόνο για να κλιμακώσει αναγκάζοντας τη Ρωσία να αντιδράσει στις 24 Φεβρουαρίου. Έτσι, το σχέδιο του ΝΑΤΟ να επανεφεύρει τον εαυτό του λειτούργησε και η «καθαρά αμυντική συμμαχία» πήρε τελικά την πολυπόθητη αναζωογόνηση της με τη μορφή περισσότερο επεκτατισμού και κλιμάκωσης του μιλιταρισμού.

Με την τελευταία σύνοδο κορυφής να ονομάζει τη Ρωσία τον Νο. 1 αντίπαλό της, το ΝΑΤΟ (ξανα)ξεκίνησε επίσημα τον Ψυχρό Πόλεμο, αν και στο μυαλό τους, ο παλιός δε σταμάτησε ποτέ πραγματικά. Όπως δήλωσε ο πρώτος του Γενικός Γραμματέας Ismay, σκοπός του ΝΑΤΟ είναι «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω». Και αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει το ΝΑΤΟ ξεκινώντας τον πόλεμο με πληρεξούσιο στην Ουκρανία. Καθώς η συμμαχία έγινε ξεπερασμένη, χρειαζόταν να επανεφεύρει τον εαυτό της. Και αυτή η σύγκρουση έδωσε ακριβώς αυτό. Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν (μέσα), η οικονομία της ΕΕ έχει καταστραφεί (κάτω) και κάθε προοπτική συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας καταστρέφεται (έξω). Με μια πρόσφατη ανακοίνωση ότι θα αυξήσει τα ετοιμοπόλεμα στρατεύματά του σε πάνω από 300.000 (σχεδόν 10 φορές ο σημερινός αριθμός), το ΝΑΤΟ ουσιαστικά εδραιώνει το (Δεύτερο) Ψυχρό Πόλεμο, πιθανώς για τις επόμενες δεκαετίες. Ακόμη χειρότερα, η συμμαχία στοχεύει τώρα την Κίνα και άλλες χώρες καθώς προσπαθεί να ανασυσταθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, η πολιτική Δύση, ολοένα και πιο απομονωμένη λόγω της επιθετικής (νεο)φιλελεύθερης ιδεολογίας της, διεξάγει τώρα ουσιαστικά αυτόν τον (νέο) Ψυχρό Πόλεμο ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail