Η μοίρα της ισοτιμίας του ευρώ είναι στα χέρια του Πούτιν

anaterate / pixabay
Ο Mak Cudmore του Bloomberg γράφει ότι «η μοίρα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, και συνεπώς της παγκόσμιας οικονομίας, εξαρτάται από το μέλλον της ροής του φυσικού αερίου της Ρωσίας».

Ενώ ο ΔΤΚ των ΗΠΑ, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα και η πολιτική απόφαση της Fed την επόμενη εβδομάδα θα προκαλέσουν ευνόητα πολλά σχόλια αναλυτών, όλα έχουν πολύ μικρότερη σημασία για τις παγκόσμιες αγορές από ό,τι εάν η Ρωσία υποκινήσει μια ξαφνική έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη μετά την προγραμματισμένη επανεκκίνηση στις 22 Ιουλίου του Nord Stream 1, σημειώνει ο Cudmore, προσθέτοντας πως οι έμποροι θα πρέπει "να αναμένουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της περιοχής θα διαπραγματεύονται με ασφάλιστρα κινδύνου όλη αυτή την εβδομάδα μέχρι να υπάρξει σαφήνεια, πράγμα που σημαίνει πως οποιεσδήποτε εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά".

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο κύριος αγωγός έκλεισε για 10 ημέρες λόγω συντήρησης. Αυτά είναι εν πολλοίς γνωστά και αναμενόμενα. Η νευρικότητα είναι γύρω από το αν θα ενεργοποιηθεί ξανά όπως είχε προγραμματιστεί. Τα καλά νέα από το Σαββατοκύριακο είναι ότι ο Καναδάς συμφώνησε να προβεί σε εξαίρεση από κυρώσεις για την εξαγωγή του βασικού στροβίλου που απαιτείται. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η Ρωσία που απειλεί να κλείσει έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου για ένα μήνα, όπως επισήμανε ο Julian Lee, σηματοδοτώντας τη μόχλευση της σε αυτή την κατάσταση.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματευόταν στο 1,0430 την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Cudmore επισήμανε ότι η ισοτιμία είναι ένας μη φιλόδοξος στόχος για τις αρκούδες του ευρώ στο πλαίσιο της κρίσης φυσικού αερίου. Τώρα το ζεύγος διαπραγματεύεται στο 1,0066 και η ισοτιμία πιθανότατα θα φανεί αυτή την εβδομάδα (αν όχι σήμερα) μόνο λόγω του άγχους/ανησυχίας για το μέλλον του αγωγού.

Μετά από αυτό θα είναι δυαδικό: Εάν η ροή του αερίου δεν ενεργοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, το ζεύγος θα διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα πολύ γρήγορα, αλλά υπάρχει περιθώριο για ένα σημαντικό ράλι ανακούφισης εάν οι ροές συνεχίσουν όπως είχε προγραμματιστεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail