Η Ιρακινή Αντίσταση παίρνει εκδίκηση από την Τουρκία

Freepen.gr - Οι φιλοϊρανικές φατρίες και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ ως απάντηση στα τουρκικά πλήγματα στις 20 Ιουλίου στην περιοχή Zakho στην επαρχία Duhok. Οι επιδρομές, που στόχευαν πολλά τουριστικά θέρετρα, στοίχισαν τη ζωή σε εννέα αμάχους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί ενός έτους.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 22 Ιουλίου, όταν μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Saraya Awliya al-Dam εκτόξευσε δύο drones αυτοκτονίας σε βάση του τουρκικού στρατού κοντά στην πόλη Bamerne στο Duhok. Τα δύο drones ήταν αντίγραφα του ιρανικού Ababil-2.

Την ίδια μέρα, οι αποκαλούμενες Ταξιαρχίες Ισλαμικής Αντίστασης - Ιράκ Αχράρ εκτόξευσαν ρουκέτα Grad 122 mm σε μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Zaylkan στην περιοχή Bashiqa στην επαρχία Nineveh.

Στις 24 Ιουλίου, μια δεύτερη επίθεση με ρουκέτες Grad στόχευσε τη βάση Zaylkan. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε επίσης από την φιλοϊρανική Ισλαμική Αντίσταση – Ταξιαρχίες Αχράρ του Ιράκ.

Αργά στις 26 Ιουλίου, μια σκιώδης ομάδα που αυτοαποκαλείται Ταξιαρχίες Ababil εκτόξευσε ένα drone αυτοκτονίας σε μια τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή Barukhi και Siri στο Duhok. Το drone ήταν μια υποβαθμισμένη έκδοση του ιρανικού Shahed-136.

 
Στις αρχές της 27ης Ιουλίου, μια τρίτη επίθεση με ρουκέτες Grad στόχευσε την τουρκική στρατιωτική βάση στο Zaylkan. Περίπου την ίδια ώρα, ένα σάλβο τεσσάρων ρουκετών των 107 mm, πιθανότατα ιρανικής κατασκευής Fadjr-1, στόχευσε το τουρκικό προξενείο στην πόλη της Μοσούλης. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις. Ωστόσο, ιρακινές πηγές εικάζουν πως πραγματοποιήθηκαν από φιλοϊρανικές φατρίες.

Η Τουρκία αναγνώρισε ότι έχασε ένα μέλος του στρατού και τέσσερις αξιωματικούς ασφαλείας στο βόρειο Ιράκ στις 25 Ιουλίου και ένα άλλο μέλος του στρατού στις 27 Ιουλίου. Μερικά από τα θύματα φέρεται να σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του PKK, ενώ τα υπόλοιπα σκοτώθηκαν προφανώς σε πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες και drones από φιλοϊρανικές φατρίες.

Οι νέες απώλειες ανέβασαν σε 42 τον αριθμό του Τούρκου προσωπικού που σκοτώθηκε στο Ιράκ από τα μέσα Απριλίου, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε την Επιχείρηση Claw-Lock, εναντίον πυρήνων του PKK στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται επί του παρόντος με την κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν για να λάβει μέτρα κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος. Η Βαγδάτη έχει ήδη ζητήσει από την Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη για τα φονικά χτυπήματα στο Ζάκχο καθώς και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια περιοχή της.

Παρά τις αυξανόμενες απώλειές της και την πίεση από το Ιράκ, η Τουρκία πιθανότατα δε θα σταματήσει την επιχείρηση Claw-Lock. Η Άγκυρα φαίνεται να σχεδιάζει να αγνοήσει τα αιτήματα της Βαγδάτης και να συνεχίσει την επιχείρησή της κατά του PKK. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω φιλοϊρανικές φατρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν τις επιθέσεις τους στις βάσεις και τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο Ιράκ.
 
* απόδοση από southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail