Η Ρωσία μεταφέρει δισ. δολάρια στην Τουρκία για το έργο του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού

Freepen.gr - Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom Corp. μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική που κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι οι πολεμικές κυρώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν το έργο, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Akkuyu Nuclear JSC με έδρα την Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Δύο άλλες παρόμοιες μεταφορές δολαρίων έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, είπαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η ρωσική Rosatom άρχισε να κατασκευάζει το έργο Akkuyu αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας τον Απρίλιο του 2018. Η Τουρκία ελπίζει ότι το εργοστάσιο, το οποίο έχει δεχθεί κριτική για περιβαλλοντικές ανησυχίες και την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, θα ολοκληρωθεί όταν γιορτάσει τα εκατό χρόνια της το 2023.



Το Bloomberg τον Απρίλιο ανέφερε πως οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο εμπόδιζαν την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και ότι η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν συζητήσει τα πιθανά προβλήματα όπως η απόκτηση εξοπλισμού που πρέπει να εξασφαλιστεί από τρίτες χώρες από τη Rosatom.

Αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τον αριθμό που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosatom, ανέφερε το Bloomberg.

Οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να παράσχει στο Bloomberg περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Bloomberg δεν μπόρεσε να λάβει σχόλιο από τον εκπρόσωπο της Akkuyu Nuclear JSC ή το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας για το θέμα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η χρηματοδότηση του έργου θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμήθειας για το έργο του Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι μεταφορές δολαρίων είναι μια χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ερντογάν και Πούτιν πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail