Η Ρωσία έχει κάνει αποφασιστική ρήξη με τη Δύση και είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης

Sputnik
Λίγο πριν οι ηγέτες της G7 συναντηθούν στο κάστρο Elmau στη Βαυαρία την περασμένη εβδομάδα, οι ομόλογοί τους από τις πέντε χώρες BRICS πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής υπό την κινεζική προεδρία. Η Ρωσία είχε συζητηθεί ως απειλή στη συγκέντρωση της G7, αλλά ήταν βασικός συμμετέχων στη συνάντηση.

Dmitri Trenin - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εποχές που η Μόσχα θα μπορούσε να ξεπεράσει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και της μη Δύσης, έχουν περάσει προ πολλού. Μετά την κρίση της Ουκρανίας το 2014, η G8 επανήλθε στην προηγούμενη μορφή της G7. Στον απόηχο της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η ρωσο-δυτική αντιπαράθεση εκφυλίστηκε σε έναν πλήρη «υβριδικό πόλεμο», που ολοκληρώθηκε με μια πραγματική αντιπαράθεση – αν μέχρι στιγμής δια αντιπροσώπου.

Έχοντας προσπαθήσει, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, να γίνει μέρος της νέας Δύσης, και έχοντας αποτύχει σε αυτό το εγχείρημα, η Ρωσία εστιάζει τώρα στην ανάπτυξη των δεσμών της με την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο και απαραίτητο έργο, για διάφορους λόγους. Πρώτον, υπάρχει μια ισχυρή αδράνεια από το παρελθόν. Τουλάχιστον από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, οι ρωσικές ελίτ κοίταζαν προς τα δυτικά, υιοθετώντας δυτικούς τρόπους εμφάνισης και συμπεριφοράς (ενώ παρέμειναν ξεκάθαρα ρωσικές κάτω από την ενδυμασία και τους τρόπους), προσαρμογή των δυτικών θεσμών (έστω και συχνά μόνο επιφανειακά), δανεισμό δυτικών προτύπων σκέψης (ενώ τις αναπτύσσει δημιουργικά, όπως με τον μαρξισμό). Επίσης επιδιώκουν να γίνουν μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη· Στη συνέχεια, στα σοβιετικά χρόνια, μια παγκόσμια υπερδύναμη. και, πιο πρόσφατα, βασικό συστατικό μιας ευρύτερης Ευρώπης από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ.

Αυτό είναι ένα μονοπάτι που είναι δύσκολο να απογαλακτιστεί κανείς. Ωστόσο, τώρα, για πρώτη φορά, η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ενωμένη Δύση, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σύμμαχοι στη Δύση στους οποίους να μπορεί να στραφεί η Μόσχα – ακόμη και πλασματικά ουδέτερα κράτη όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελβετία, έχουν όλα χάσει την ουδετερότητά τους. Η πολιτική ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση είναι επομένως πλήρης, και κάθε νέος κανόνας σχέσεων μεταξύ τους μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα του «υβριδικού πολέμου», που θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να διεξαχθεί.

Δεύτερον, οι οικονομικές σχέσεις της Μόσχας έχουν οικοδομηθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Δύση. Ιστορικά, η Ρωσία ήταν ένας πόρος για τη βιομηχανία της Δυτικής Ευρώπης., ένα καλάθι ψωμιού της ηπείρου και σημαντικός εισαγωγέας βιομηχανικών προϊόντων και τεχνολογίας. Μέχρι πρόσφατα, το εμπόριο της Ρωσίας μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας και η Γερμανία ήταν ο κύριος εξαγωγέας μηχανημάτων και τεχνολογίας στη Ρωσία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των οικονομικών δεσμών και παρείχαν γενική σταθερότητα στην ήπειρο, ακόμη και στις επικίνδυνες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου και στους ταραχώδεις καιρούς της αποσύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης. Κι αυτό, όμως, είναι καθ' οδόν για το τέλος.

Οι αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αρθούν ακόμη και όταν σταματήσουν οι πραγματικές μάχες στην Ουκρανία και η οδυνηρή εμπειρία των κατασχέσεων συναλλάγματος και περιουσιακών στοιχείων θα αφήσει τεράστιο αποτύπωμα σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική προσέγγιση στους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση.

Τρίτον, από πολιτιστική άποψη, οι Ρώσοι έχουν παραδοσιακά ταυτιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Χριστιανισμός, οι κληρονομιές της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, οι ιδέες του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Γερμανικής φιλοσοφίας. Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία και οι τέχνες, η μουσική και ο χορός – όλα αυτά βοήθησαν στη διαμόρφωση του πολιτισμού της Ρωσίας, δίνοντάς του ένα ισχυρό ερέθισμα για αυτο-ανάπτυξη. Παρά την πρόσφατη πολιτική ρήξη και τη γεωοικονομική μετατόπιση, τα θεμέλια του ρωσικού πολιτισμού παραμένουν σίγουρα ευρωπαϊκά.

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία της σημερινής πολιτιστικής σκηνής στη Δύση, ιδιαίτερα η κυρίαρχη λατρεία της ατομικής αυτοέκφρασης, ο φυγόφρων φιλελευθερισμός που γίνεται ολοένα και πιο καταπιεστικός, η διάβρωση των οικογενειακών αξιών και ο πολλαπλασιασμός των φύλων, συμβαδίζει με τον πιο παραδοσιακό πολιτισμικό κώδικα της πλειοψηφίας του ρωσικού πληθυσμού.

Τούτου λεχθέντος, η προφανής ανάγκη για τη Ρωσία να κοιτάξει τώρα πέρα ​​από τη Δύση σημαίνει ότι μπορεί πιθανώς να ξεπεράσει την ιστορική αδράνεια, την κληρονομιά των προηγούμενων γεωοικονομικών προτεραιοτήτων και τις πολιτιστικές συγγένειες. Με τη Δύση να αποφεύγει τη Ρωσία, προσπαθώντας να την απομονώσει και μερικές φορές να την «ακυρώσει», η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλωτσήσει τις παλιές της συνήθειες και να φτάσει στον ευρύτερο κόσμο πέρα ​​από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που οι διαδοχικοί Ρώσοι ηγέτες ορκίστηκαν να κάνουν επανειλημμένα, ακόμη και όταν οι σχέσεις με τη Δύση ήταν πολύ λιγότερο αντίπαλες, αλλά η προσανατολισμένη νοοτροπία στην Ευρώπη, η φαινομενική ευκολία εμπορίας πόρων για δυτικά αγαθά και τεχνολογίες και η φιλοδοξία για αποδοχή στους κύκλους της δυτικής ελίτ εμπόδισε αυτή την πρόθεση να γίνει πραγματικότητα.

Έχει σημειωθεί, ωστόσο, πως οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν το σωστό μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Και σίγουρα, η συνθηκολόγηση με τη Δύση δεν αποτελεί επιλογή για τη Ρωσία, σε αυτό το σημείο. Τα πράγματα έχουν πάει πολύ μακριά.

Πέρα από την ανάγκη αναθεώρησης των εξωτερικών σχέσεων της Ρωσίας, υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για επιδίωξη. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι κορυφαίες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν ανέβει θεαματικά από κάθε άποψη, από οικονομική και πολιτική έως τεχνολογική και στρατιωτική.

Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του «υβριδικού πολέμου», η Κίνα είχε ξεπεράσει τη Γερμανία όχι μόνο ως ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αλλά και ως ο κορυφαίος εξαγωγέας μηχανημάτων και εξοπλισμού στη Ρωσία. Η Ινδία, ένας παραδοσιακός εισαγωγέας σοβιετικών και ρωσικών όπλων, αναδεικνύεται τώρα ως σημαντικός τεχνολογικός εταίρος για τη Μόσχα. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι κύριοι εταίροι της Ρωσίας στη ρύθμιση της παραγωγής πετρελαίου με τη μορφή το OPEC+. Η Τουρκία και το Ιράν είναι σημαντικοί ανεξάρτητοι παίκτες σε μια βασική στρατηγική περιοχή. Το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των μη δυτικών χωρών αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για ό,τι κάνει στην Ουκρανία –πολλές από αυτές παρά την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ– είναι πολύ ενθαρρυντικό για τη Μόσχα. Με την έννοια ότι όσοι δεν είναι εναντίον μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν πως είναι μαζί μας.

Από την Ινδονησία έως τη Βραζιλία και από την Αργεντινή έως τη Νότια Αφρική, υπάρχουν πολλές δυναμικές και φιλόδοξες χώρες στις οποίες η Μόσχα επιδιώκει να εμπλακεί.

Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πρέπει να καταλήξει σε μια κατάλληλη στρατηγική. Πάνω από όλα, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με τις μη δυτικές χώρες έναντι των de facto σταθερά παγωμένων δεσμών με τη Δύση. Το να είσαι πρεσβευτής στην Ινδονησία θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο κύρος από μια πρεσβεία στη Ρώμη και μια θέση στην Τασκένδη θα πρέπει να θεωρείται πιο σημαντική από μια θέση στη Βιέννη.

Πρέπει να υπάρξει έλεγχος των πιθανών οικονομικών και άλλων ευκαιριών για τη Ρωσία στις χώρες BRICS, και ένα σχέδιο για την επεξεργασία τους. Εκτός από τα οικονομικά, θα πρέπει να επεκταθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και να ενθαρρυνθεί ο ρωσικός τουρισμός να κινηθεί ανατολικά και νότια. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης θα είχαν δίκιο να αυξήσουν την κάλυψη των εξελίξεων στα βασικά μη δυτικά έθνη, εκπαιδεύοντας τη ρωσική ελίτ και το ευρύτερο κοινό για την οικονομική πραγματικότητα, την πολιτική και τον πολιτισμό αυτών των εθνών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail