Σκουπιδοτενεκές της Βρετανίας η Τουρκία: Τόνοι πλαστικών απορριμμάτων πετάχτηκαν παράνομα και κάηκαν στα Αδανα

Χιλιάδες τόνοι πλαστικού του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτονται και καίγονται παράνομα στην Τουρκία, πυροδοτώντας φόβους για το περιβάλλον και την υγεία σε όσους ζουν κοντά, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Daily Mirror την Τετάρτη.

turkishminute.com - Παρουσίαση Freepen.gr

«Ανακάλυψα το μέγεθος της περιβαλλοντικής μας ντροπής στα Άδανα, όπου βρέθηκαν δεκάδες είδη βρετανικών συσκευασιών ανάμεσα στα συντρίμμια ενός σκουπιδιού», έγραψε η συντάκτρια του Daily Mirror Environment, Nada Farhoud.

Τα ευρήματα περιλάμβαναν τσάντες και περιτυλίγματα που πωλούσαν οι Aldi, Asda, Co-op, Morrisons, Next, Pets at Home, Sainsbury's, Saxons και Tesco. Πολλά έφεραν πινακίδες λιβρών, ενώ άλλα είχαν το σύμβολο της σημαίας της Ένωσης.

Η Farhoud έγραψε ότι σχεδόν τα μισά πλαστικά του Ηνωμένου Βασιλείου αποστέλλονται στην Τουρκία, αλλά η τελευταία δε διαθέτει την υποδομή για να τα επεξεργαστεί όλα, οδηγώντας σε έκρηξη τις εγκληματικές συμμορίες που απορρίπτουν και καίνε τα εισαγόμενα απόβλητα.

Σε πέντε τοποθεσίες, πολλά άλλα πλαστικά προϊόντα από βρετανικά σούπερ μάρκετ βρίσκονταν σε σωρούς δίπλα σε δρόμους. Άλλα απόβλητα είχαν χυθεί σε ποτάμια και επέπλεαν στο ρεύμα, ενώ μερικά φλέγονταν.

Ο ειδικός στα πλαστικά απόβλητα του Πανεπιστημίου Çukurova, καθηγητής Sedat Gündoğdu, είπε ότι οι Βρετανοί που απορρίπτουν επιμελώς τα πλαστικά τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως πολλά από αυτά «δεν πρόκειται να ανακυκλωθούν».

Και πρόσθεσε: «Ένας από τους αγρότες που ζούσε κοντά σε μια παράνομη χωματερή συνόψισε τέλεια την κατάσταση. Είπε, «Στέλνουμε βιταμίνες στις δυτικές χώρες και αυτές στέλνουν δηλητήριο σε εμάς». Γιατί φέρνουμε απόβλητα άλλων χωρών όταν δεν μπορούμε να συλλέξουμε και να ανακυκλώσουμε τα δικά μας;».

Η Sian Sunderland, ιδρύτρια του A Plastic Planet, δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα σε πολλές πλούσιες χώρες, πουλάει δόλιες υποσχέσεις για ανακύκλωση πλαστικών, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια περίπτωση που δεν φαίνεται, είναι αόρατο.

«Αφήνει τις φτωχότερες χώρες με αδιαχείριστα βουνά από πλαστικό που μπορούν να κολλήσουν για πάνω από 500 χρόνια με τις δηλητηριώδεις χημικές ουσίες του που προκαλούν ετησίως το θάνατο σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έγινε ο κύριος προορισμός αφού η Κίνα σταμάτησε να δέχεται βρετανικά απόβλητα το 2017. Οι εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν από 12.000 τόνους ετησίως το 2016 σε 210.000 τόνους το 2020, σχεδόν το 40% του συνόλου των εξαγόμενων πλαστικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι παράνομο για τη Βρετανία να εξάγει σκουπίδια, εκτός εάν προορίζονται να ανακυκλωθούν ή να αποτεφρωθούν σε ενέργεια από μονάδα απορριμμάτων.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ισχυρίζεται ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνοι πλαστικού «απορρίπτονται» κάθε χρόνο στην Τουρκία.

Πολλά έχουν καεί, προκαλώντας σοβαρή απειλή για την υγεία, με όσους ζουν σε κοντινή απόσταση να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους και φαγούρα στα μάτια. Οι τοξικοί αναθυμιάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκολίες στην έμμηνο ρύση και υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Πέρυσι, η Greenpeace βρήκε επικίνδυνους χημικούς ρύπους σε πέντε περιοχές στη νότια Τουρκία, όπου είχαν καεί εισαγόμενες συσκευασίες παντοπωλείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών στο έδαφος και τέφρας σε ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες είναι χιλιάδες φορές υψηλότερα από τα σημεία ελέγχου.

Αφού μια έκθεση της Greenpeace έδειξε το Μάιο του 2021 ότι η Τουρκία είχε μετατραπεί σε πρωταρχικό προορισμό ευρωπαϊκών απορριμμάτων, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε την εισαγωγή απορριμμάτων πολυμερών όπως πλαστικές σακούλες και φελιζόλ μετά από δημόσια κατακραυγή για εικόνες σκουπιδιών που πετάχτηκαν παράνομα και καίγονταν κατά μήκος των δρόμων.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν pvw η Τουρκία λαμβάνει σχεδόν το ένα τέταρτο των πλαστικών απορριμμάτων που εξήχθησαν από τα κράτη της ΕΕ το 2019.

Τα πολυμερή είναι τα συνθετικά δομικά στοιχεία του υλικού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πάντων, από πλαστικές σακούλες μέχρι περιτυλίγματα τροφίμων και πολλά μπουκάλια.

Χρησιμοποιούνται επίσης σε αντικολλητικές επιφάνειες όπως το τεφλόν.

Οι εταιρείες ανακύκλωσης στην Τουρκία υπερασπίστηκαν την αύξηση των εισαγωγών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail