Η Γερμανία θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα τον επόμενο μήνα

Η Γερμανία θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα από την 1η Αυγούστου και αργού πετρελαίου από τις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Joerg Kukies, σύμφωνα με το Reuters.

Από την Irina Slav για το Oilprice.com - Παρουσίαση Freepen.gr

«Θα είμαστε εκτός ρωσικού άνθρακα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Kukies στο Ενεργειακό Φόρουμ του Σίδνεϊ, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.

«Όποιος γνωρίζει την ιστορία του αγωγού Druzhba, ο οποίος ήταν ήδη εργαλείο της σοβιετικής αυτοκρατορίας στην ανατολική Ευρώπη, το να απαλλαγούμε από αυτήν την εξάρτηση δεν είναι κάτι ασήμαντο, αλλά θα το πετύχουμε σε λίγους μήνες», είπε. 

Ο Kukies παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η αντικατάσταση των ρωσικών υδρογονανθράκων, όχι μόνο στη Γερμανία, δε θα είναι εύκολη υπόθεση, αναφέροντας το γεγονός ότι μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν να προμηθεύουν μόνο περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία εισάγει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως.

Παρά την πρόκληση, η Γερμανία βιάζεται να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τουλάχιστον μέρος των εισαγωγών ρωσικού αερίου με υγροποιημένο αέριο από το εξωτερικό. Το πρόβλημα εδώ είναι, ωστόσο, η σύσφιξη των προμηθειών, με το Freeport LNG να βρίσκεται εκτός σύνδεσης στις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, και το Shell's Prelude στην Αυστραλία να έχει κλείσει εν μέσω βιομηχανικής δράσης.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Ευρώπη στο σύνολό της παραμένει ισχυρή καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης. Η Γερμανία, συγκεκριμένα, βρίσκεται επίσης σε σοβαρή καμπή αφού η Gazprom σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 αυτή την εβδομάδα για τακτική προγραμματισμένη συντήρηση. Οι φόβοι είναι πως δε θα ανοίξει ξανά τις βρύσες μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση.

Η αναστολή των αγορών άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα νωρίτερα φέτος, παρέχοντας στους αγοραστές των εμπορευμάτων ένα προσωρινό μαξιλάρι έξι μηνών για το καθένα, ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν άνθρακα και πετρέλαιο πριν από τις αντίστοιχες απαγορεύσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail