Οι BRICS αναμένουν ότι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Τουρκία θα ενταχθούν σύντομα στην ομάδα

Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (L) and China's president Xi Jinping (R) shake hands during a meeting within the Brazil, Russia, India, China, and South Africa (BRICS) summit, in Xiamen, China on September 5, 2017 [Egyptian Presidency/Handout/Anadolu Agency]
Freepen.gr - Η πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των BRICS αναμένει ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα ενταχθούν στην ομάδα «πολύ σύντομα». Σε μια συνέντευξη στη ρωσική Izvestia, η Purnima Anand δήλωσε πως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία συζήτησαν αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της 14ης Συνόδου Κορυφής BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο μήνα.

"Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, γιατί η επέκταση γίνεται πάντα θετική αντιληπτή· αυτό θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS στον κόσμο", εξήγησε η Anand. «Ελπίζω ότι η ένταξη των χωρών στους BRICS θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί τώρα όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα της ένωσης ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τον οργανισμό, οπότε θα γίνει πολύ σύντομα».

Τόνισε ότι η ένταξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας ενδέχεται να μη γίνει ταυτόχρονα.

Νωρίτερα, ο Li Kexin, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως αρκετές χώρες «χτυπούν τις πόρτες» του οργανισμού, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Το φόρουμ των BRICS είναι ένας πολιτικός οργανισμός που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τη σύστασή του το 2006 και πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο κορυφής το 2009. Μέλη του ήταν οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, συγκεκριμένα η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, που λειτουργούσαν με το όνομα BRIC, πριν από την ένταξη της Νοτίου Αφρικής (South Africa) στον οργανισμό το 2010, καθιστώντας τον BRICS.

Οι χώρες του οργανισμού χαρακτηρίζονται ως μεταξύ των βιομηχανοποιημένων αναπτυσσόμενων χωρών με μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες. Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε αυτές τις πέντε χώρες και το συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους είναι ισοδύναμο με αυτό των ΗΠΑ (13,6 τρισεκατομμύρια δολάρια). Τα συνολικά συναλλαγματικά τους αποθέματα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2017, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στο Xiamen της Κίνας, έγινε λόγος για το σχέδιο επέκτασης των BRICS, σύμφωνα με το οποίο νέες χώρες προστίθενται στην ομάδα BRICS ως μόνιμες προσκεκλημένες ή συμμετέχουσες στο διάλογο.
 
* πληροφορίες middleeastmonitor.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail