Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους γείτονες της Κίνας εναντίον της – θα πετύχει το σχέδιο;

facebook.com/KamalaHarris
Οι δυτικές δυνάμεις δεν αντιμετώπισαν ποτέ σοβαρά τις νησιωτικές χώρες – αλλά τώρα θέλουν ένα βήμα ενάντια στο Πεκίνο


Του Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris συμμετείχε μια βιντεοδιάσκεψη στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού – μια πολυμερή συνάντηση που αποτελείται από τα έθνη του αρχιπελάγους του Νότιου Ειρηνικού, που συνήθως ομαδοποιούνται ως «Πολυνησία» και «Μελανησία». Στη συνάντηση, η Χάρις υποσχέθηκε να αυξήσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με τα νησιωτικά έθνη, προειδοποίησε για «κακούς παράγοντες» και δεσμεύτηκε να ανοίξει ξανά τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τόνγκα και τη Σαμόα, ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πώς οι ΗΠΑ προηγουμένως απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη την περιοχή – έως ότου η Ουάσιγκτον κατάλαβε ότι χρειαζόταν ένα βήμα ενάντια στο Πεκίνο, φυσικά. Σημειωτέον, το νησιωτικό έθνος του Κιριμπάτι δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση, μια κίνηση για την οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε το Πεκίνο. Αργότερα, η ίδια η Κίνα πραγματοποίησε τη δική της συνάντηση με τα μέλη του φόρουμ.

Αν δεν ήταν ήδη εμφανές, μια σοβαρή μάχη για επιρροή και πολιτική κυριαρχία έχει ανοίξει μεταξύ μεγάλων δυνάμεων σε όλο τον Νότιο Ειρηνικό. Αν και απεικονίζουν την Κίνα ως επιτιθέμενη ή επεκτατική, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία βλέπουν ονομαστικά αυτή την περιοχή ως μια στρατηγική «πίσω αυλή». Έχοντας κερδίσει την στρατιωτική κυριαρχία στον Ειρηνικό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουάσιγκτον και κατ' επέκταση η Καμπέρα, κατανοούν την αχαλίνωτη κυριαρχία σε αυτά τα νησιωτικά έθνη ως προϋπόθεση για τη δική τους παγκόσμια ηγεμονία. Είναι μια δημόσια διακηρυγμένη φιλοδοξία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να εμποδίσουν την Κίνα, που τώρα θεωρείται ως ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός της αντίπαλος, να επιτύχει στρατιωτική ισοτιμία έναντι των «πρώτων» και «δεύτερων» νησιωτικών αλυσίδων του Ειρηνικού – εάν η Αμερική έχανε την υπεροχή τους, θα χάσει την ικανότητά της να προβάλλει ισχύ στην Ασία γενικά.

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα κατέπληξε τις ΗΠΑ και την Αυστραλία με μια διπλωματική έκρηξη στον Ειρηνικό που την οδήγησε να υπογράψει ένα ορόσημο σύμφωνο ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα, καθώς και να ολοκληρώνει μια σειρά συμφωνιών με άλλα έθνη. Η Ουάσιγκτον και η Καμπέρα απάντησαν έκτοτε πυροδοτώντας συναγερμό μέσω των μέσων ενημέρωσης του κατεστημένου, υποστηρίζοντας πως η Κίνα στόχευε να χτίσει μια στρατιωτική ή ναυτική βάση στα νησιά. Αυτό οδήγησε σύντομα σε απειλητική ρητορική που εκτοξεύτηκε δημόσια προς τα νησιά του Σολομώντα. Από τότε, ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν ωθήσει τη δική τους διπλωματική επίθεση προς τις νησιωτικές χώρες, καθώς και την εμφανή έναρξη μιας ακόμη πολυμερούς ομάδας με επίκεντρο κατά της Κίνας, με τίτλο «Εγκατάσταση των Εταίρων στον Γαλάζιο Ειρηνικό», στο οποίο προστέθηκαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.

 
Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είναι πιθανό να αλλάξουν πολλά. Καταρχάς, είτε το θέλουν είτε όχι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, αυτές οι νησιωτικές χώρες δεν θέλουν να κυριαρχούνται πολιτικά από κάποια συγκεκριμένη δύναμη. Δεν βλέπουν όφελος από το να υπόκεινται σε μακροπρόθεσμο καθεστώς «πίσω αυλής», ειδικά σε χώρες που δεν έχουν δείξει σοβαρό σεβασμό για τα εθνικά τους συμφέροντα ή την ανάπτυξή τους τα περασμένα χρόνια. Δεύτερον, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την αντίληψη ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικά επωφελές αναπτυξιακό εταίρο για τέτοιες χώρες και προσφέρει ευκαιρίες μεγάλης κλίμακας. Όταν η Κίνα οριστικοποίησε τη συμφωνία για την ασφάλεια με τις Νήσους του Σολομώντα, ανακοίνωσε επίσης πως το 98% των εξαγωγών του νησιού προς την Κίνα θα ήταν απαλλαγμένες από δασμούς. Με την Κίνα να είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και οι Νήσοι του Σολομώντα να έχουν πληθυσμό άνω των 686.878 κατοίκων (λιγότερο από ακόμη και μια μικρής βαθμίδας κινεζική πόλη), μια τέτοια διευθέτηση δεν είναι καθόλου έξυπνη.

Αυτό οδηγεί στο επόμενο σημείο. Η Κίνα προσελκύει άμεσα τα συμφέροντα των χωρών των νησιών του Ειρηνικού με σκοπό την προώθηση της οικονομικής τους κατάστασης, την παροχή υποδομών και εξαγωγικών αγορών. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και οι λοιποί δεν είναι. Στην πραγματικότητα, ο μόνος σκοπός τους στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης αυτών των χωρών είναι αποκλειστικά να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να προωθήσουν τους ιδεολογικούς τους στόχους, όπως φαίνεται από την αντιπρόεδρο Harris που κραδαίνει τις λέξεις «κακοί ηθοποιοί» – αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι χώρες των νησιών του Ειρηνικού βλέπουν την Κίνα έτσι. Το Πεκίνο δεσμεύεται να σεβαστεί την εθνική του κυριαρχία, γι' αυτό η συμφωνία για την ασφάλεια με τις Νήσους του Σολομώντα ήταν, προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσιγκτον και της Καμπέρας, μια δημοφιλής συμφωνία την οποία οι Σολομώντες βλέπουν ως μια ευκαιρία να απογαλακτιστούν από τη δική τους μακροχρόνια εξάρτηση από την Αυστραλία και η Κοινοπολιτεία. Η Κίνα, αντίθετα με το πώς την παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν «αναγκάζει» την παρουσία της στον Ειρηνικό, αλλά είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η άλλη πλευρά προσπαθεί να αναγκάσει τα νησιωτικά έθνη να επιλέξουν και μετά αναρωτιέται γιατί γίνονται οι διπλωματικές προσεγγίσεις τους αγνοούνται.

Συμπερασματικά, τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού επιδιώκουν την ισορροπία και όχι την υποταγή στην ηγεμονία. Είναι φυσικά χυδαία ειρωνεία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους επιμένουν πως κράτη όπως η Ουκρανία έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις σχετικά με χώρες με τις οποίες ευθυγραμμίζονται και συνεργάζονται, αλλά μικρά νησιωτικά έθνη όπως οι Σολομώντες, που τολμούν να επιλέξουν την Κίνα, φαινομενικά όχι. Στην πράξη, ωστόσο, τέτοια νησιά αναγνωρίζουν πως η ανάπτυξή τους μπορεί να ενισχυθεί με την επιλογή πολλών εταίρων, σε αντίθεση με την απλή αποδοχή μιας ταπεινής ύπαρξης ως αυλή στην Αυστραλία, μια χώρα που δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες ανταγωνιστικές με ό,τι έχει να προσφέρει η Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail