[Ανάλυση] Θα τελειώσει ποτέ ο ατελείωτος πόλεμος της Τουρκίας στο Ιράκ;

Τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού λαμβάνουν θέση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Suruc στην επαρχία Sanliurfa
(φωτογραφία: RΕUΤΕRS)
Η Άγκυρα πολεμά το PKK εδώ και δεκαετίες, αλλά πρόσφατα αύξησε τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις της στο βόρειο Ιράκ. 

Του SETH J. FRANTZMAN - The Jerusalem Post / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τουρκία χρησιμοποίησε drones για να στοχεύσει ένα όχημα κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή, σύμφωνα με αναφορές από την περιοχή. Το Rudaw, ένα μέσο ενημέρωσης στην περιοχή του Κουρδιστάν, σημείωσε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος άφησε «τουλάχιστον πέντε νεκρούς και άλλους δύο τραυματίες», δήλωσε αξιωματούχος στο Rudaw με το κουρδικό τμήμα αντιτρομοκρατίας να επιβεβαιώνει την επίθεση λίγο μετά».

Η Τουρκία ξεκίνησε νέα επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ τον Απρίλιο και θέλει να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επίθεση κατά των Κούρδων και στη Συρία.

Η επίθεση με drone φέρεται να είχε στόχο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Η Άγκυρα πολεμά το PKK εδώ και δεκαετίες, αλλά πρόσφατα αύξησε τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις της στο βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία έχει βασιστεί σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια, επειδή μπορεί στη συνέχεια να επιχειρεί πιο ελεύθερα στο βόρειο Ιράκ, πιο μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει πολλά μικρά φυλάκια και βάσεις στο Ιράκ από τη δεκαετία του 1990, αλλά γενικά βρίσκονταν στα βουνά κοντά στα σύνορα. Η Τουρκία έχει σχετικά φιλικές σχέσεις με την αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Οι λόγοι για τις αξιοπρεπείς σχέσεις της Άγκυρας με το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, έχουν να κάνουν με την πολιτική και την ιστορία. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στο Ερμπίλ αντιτίθεται επίσης στο ρόλο του ΡΚΚ, ειδικά επειδή το ΡΚΚ έχει δράσει σε περιοχές όπου υπάρχουν χωριά πολιτών. Αυτό οδήγησε σε γύρους μαχών με τα τουρκικά στρατεύματα, που ανάγκασαν πολλούς Κούρδους να τραπούν σε φυγή. Ωστόσο, συνεργασία υπάρχει μόνο μέχρι ένα σημείο.

Ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας είναι αμφιλεγόμενος. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο τον προσφυγικό καταυλισμό Μαχμούρ και το Σιντζάρ, μια περιοχή που υπέστη γενοκτονία του ISIS, κάνει όλο και περισσότερο να φαίνεται πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το βόρειο Ιράκ.

Αυτός είναι τώρα ένας ατελείωτος πόλεμος για την Άγκυρα.

Μερικές φορές ο πόλεμος χρησιμοποιείται για εσωτερική προπαγάνδα, με την Άγκυρα να διεκδικεί μεγάλες νίκες έναντι των «τρομοκρατών». Ωστόσο, αυτές οι νίκες είναι σε μεγάλο βαθμό μυθικές και η Άγκυρα δε φαίνεται να μπορεί ποτέ να «νικήσει» τις ομάδες που πολεμά. Αντίθετα, η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις.

Οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μοσούλη αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση. Η Βαγδάτη έχει συχνά αγνοήσει τις μάχες όσο αυτές λαμβάνουν χώρα στην αυτόνομη κουρδική περιοχή. Όμως, ομοσπονδιακά στρατεύματα και φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές επιχειρούν στο Κυβερνείο της Νινευή γύρω από τη Μοσούλη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία βομβαρδίζει περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με το Rudaw, ο κυβερνήτης της Νινευή Najim al-Jubouri «αργότερα μέσα στην ημέρα είπε ότι το drone που έπληξε την περιοχή ήταν τουρκικό και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί για τέτοιες ενέργειες στην τουρκική κυβέρνηση. Τα ειδησεογραφικά μέσα των κομμάτων του Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέφεραν επίσης ότι η επίθεση διεξήχθη από την Τουρκία. Η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό μέχρι στιγμής».

Οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις τους προς την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές επιθέσεις σε τουρκική βάση κοντά στην Μπασίκα.

Οι επιθέσεις αφορούσαν ρουκέτες και προφανώς πραγματοποιήθηκαν από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές. Μία από αυτές τις πολιτοφυλακές έχει πάρει ένα όνομα που συνδέεται με τους Γιαζίντι, τη μειονότητα που κάποτε ήταν στόχος του ISIS και η οποία είναι τώρα στόχος της Τουρκίας. Ωστόσο, υποτίθεται πως η πολιτοφυλακή είναι στην πραγματικότητα μια στάση υπέρ των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών όπως η Kata'ib Hezbollah.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν επίσης δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Κουρδιστάν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας έχουν ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις. Ο ηγέτης της Τουρκίας συναντάται με το Ιράν και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα και η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στη Συρία. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η νέα της επιχείρηση στη Συρία θα στοχεύσει επίσης «τρομοκράτες του ΡΚΚ». Έτσι, η Τουρκία επεκτείνει τον ατελείωτο πόλεμο της δυνητικά στις δύο χώρες.

Τα μέσα ενημέρωσης της Al-Ain στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν επίσης τις αυξανόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας. Το Al-Ain ανέφερε τη Δευτέρα πως ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε πρόσφατα στο βόρειο Ιράκ. Αυτή η έκθεση ισχυρίστηκε ότι αυτός ήταν ο δεύτερος Τούρκος στρατιώτης που σκοτώθηκε.

«Το τουρκικό υπουργείο είχε προαναγγείλει σε αρκετές ανακοινώσεις τη δολοφονία περισσότερων από 10 στρατιωτών και δύο φρουρών ασφαλείας στο βόρειο Ιράκ, από τις 11 Ιουνίου πέρυσι», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail