Η ΕΕ θρηνεί για την απώλεια της «μάχης των αφηγήσεων» για την Ουκρανία

Mediamodifier / pixabay
Freepen.gr - Πολλοί διπλωμάτες της G20 ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα παρά για την τιμωρία της Ρωσίας με οικονομικές κυρώσεις για την επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Υποστήριξε πως η Δύση κατηγορείται για διπλά μέτρα και μέτρα και δεν κατάφερε να κερδίσει τη «μάχη των αφηγήσεων» σε σχέση με την Ουκρανία.

«Η παγκόσμια μάχη των αφηγήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, προς το παρόν, δεν κερδίζουμε», παρατήρησε ο Μπορέλ την Κυριακή σε μια ανάρτηση στο blog που περιγράφει τη συμμετοχή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 την περασμένη εβδομάδα στην Ινδονησία. Η λύση, είπε, είναι να «εμπλακούμε περαιτέρω για να αντικρούσουμε τα ρωσικά ψέματα και την πολεμική προπαγάνδα».

Ορισμένοι διπλωμάτες της G20, είπε ο Borrell, ανησυχούσαν περισσότερο για «τις συνέπειες του πολέμου για τους εαυτούς τους» παρά για να κυνηγήσουν τον υποτιθέμενο ένοχο.

 
Άλλοι «παραπονιούνται για «διπλά πρότυπα» ή απλώς θέλουν να διατηρήσουν την καλή διμερή τους σχέση με τη Ρωσία».

Είπε ότι οι υπουργοί της G20 από τον «Παγκόσμιο Νότο» συμφώνησαν κατ' αρχήν με τον στόχο της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη δυτική απάντηση. Η αντιρωσική εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όλο και πιο βαριά όπλα και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με την προσδοκία πως θα υποκύψει στις πιέσεις λόγω στρατιωτικών και οικονομικών ζημιών. Η Ουάσιγκτον κήρυξε μια «στρατηγική ήττα» της Μόσχας ως απώτερο στόχο της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είπε ότι η στρατιωτική της επιχείρηση ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας και θα συνεχιστεί. Οι κυρώσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να πυροδοτήσουν την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, σε αντίθεση με ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί.

Ο Μπορέλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και δήλωσε ότι η χρήση βίας δεν πρέπει να ομαλοποιηθεί ή να γίνει ανεκτή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail