Τι είναι αυτή η «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» για την οποία συνεχίζουν να μιλούν οι δυτικές ελίτ;

geralt / pixabay
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει χτυπήσει το τύμπανο ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώσουν υψηλές τιμές για την ενέργεια για «όσο χρειαστεί» για να την...χώσουν στη Ρωσία στην Ουκρανία. Πριν από μερικούς μήνες, όταν ένας από τους συμβούλους του Μπάιντεν, ο Μπράιαν Ντις, ρωτήθηκε για την απάντηση του προέδρου στις αυξήσεις τιμών στο CNN, απάντησε : «Αυτό αφορά το μέλλον της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης και πρέπει να μείνουμε σταθεροί».

Rachel Marsden - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2016, ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Οττάβα: «Ο κόσμος θα αφιερώσει πολύ χρόνο κοιτάζοντας εσένα, κύριε πρωθυπουργέ, καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερες προκλήσεις για τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη από κάθε άλλη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε μια παρόμοια ιδέα της μάχης για τη διατήρηση μιας ορισμένης «παγκόσμιας τάξης» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της G7 τον Ιούνιο στη Γερμανία, όταν είπε ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ανατρέπει τις αρχές των διεθνών κανόνων που έχουν ιδρυθεί από το 1945. Ο Μακρόν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και στη Γαλλία δόθηκε μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Επίσης τον Ιούνιο, όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen επισκέφθηκε την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, και οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση που «επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Νέας Ζηλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολυμέρεια και στους κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη».

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτή η «παγκόσμια τάξη»; Γιατί δεν μπορούν οι δυτικοί αξιωματούχοι να σταματήσουν να την επικαλούνται; Και τι σχέση έχει η σύγκρουση στην Ουκρανία;

Εν ολίγοις, είναι ένα όραμα ενός κόσμου που καθοδηγείται από τη Δύση με κυρίαρχες κλασικές δυτικές αξίες της οικονομικής και εμπορικής ελευθερίας που χρησιμεύει ως βάση για τη διάδοση της πολιτικής ελευθερίας προς το απόλυτο όφελος του μέσου πολίτη. Τουλάχιστον στη θεωρία.

Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πολύ συχνά, η διάδοση της ελευθερίας δεν ήταν δωρεάν — τουλάχιστον για τον μέσο άνθρωπο. Οι στρατιωτικές παρεμβάσεις ή οι κρυφές πολιτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανατροπή ανεπιθύμητων συστημάτων, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί μια συμμορφούμενη ηγεσία που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των δυτικών ελίτ. Η ανησυχία για τους ανθρώπους και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση τελειώνει γενικά εκεί, ακόμα κι αν καταλήξουν σε χειρότερη κατάσταση από πριν, όπως συμβαίνει συχνά.

Η «παγκόσμια τάξη» υποδηλώνει επίσης ιστορικά έναν άνισο διπολισμό Ανατολής-Δύσης, με τη Δύση ιστορικά να θεωρείται κυρίαρχη.

Γιατί λοιπόν οι δυτικές ελίτ ανησυχούν τόσο πολύ για την κατάσταση όλων αυτών τώρα; Λοιπόν, ας το παραδεχτούμε - τα πράγματα αλλάζουν. Και έχει περάσει πολύς καιρός.



Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν το όφελος για τον μέσο άνθρωπο από στρατιωτικές επεμβάσεις που πωλούνται υπό το πρόσχημα της διάδοσης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται την παγκοσμιοποίηση και τον οικονομικό φιλελευθερισμό ζώντας, δουλεύοντας ή πουλώντας στο εξωτερικό. Το κάνουν χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία που αρχικά χρηματοδοτήθηκαν και δημιουργήθηκαν από δυτικές κυβερνήσεις με σκοπό τον παγκόσμιο μερκαντιλισμό και την επιτήρηση του Big Brother.

Με την αυξανόμενη ανεξαρτησία του μέσου ανθρώπου έρχεται μια αυξανόμενη απέχθεια για τις μεγάλες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Η ανεξαρτησία τους επιτρέπει επίσης μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του όχι και τόσο αόρατου χεριού του κράτους και του χάους που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο των δυτικών ελίτ του κατεστημένου που μπορεί να φαίνονται σχεδόν κωμικά αποκομμένες από τις καθημερινές προτεραιότητες και πραγματικότητες.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία κινδυνεύει να δημιουργήσει τον απόλυτο εφιάλτη για τις δυτικές ελίτ: μια εναλλακτική ομάδα συμμάχων πάνω στην οποία η Δύση δεν έχει κανέναν έλεγχο, αλλά που έχει την ικανότητα να προσφέρει στους πολίτες του κόσμου οικονομικές ευκαιρίες ανταγωνιστικές με τις δικές τους κυβερνήσεις ή χώρες. Ή όπως είπε πρόσφατα ο πρώην διευθυντής της CIA και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε μια δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον: «Βοηθώντας την Ουκρανία, υπονομεύσαμε τη δημιουργία ενός ρωσο-κινεζικού άξονα με στόχο την άσκηση στρατιωτικής και οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη».

Τα γεγονότα στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις που προκύπτουν χρησιμεύουν για να καταλύσουν την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας παράλληλης ανατολικής ή νοτιοανατολικής προσφοράς με εναλλακτικά συστήματα και δομές. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής για τον μέσο δυτικό πολίτη που μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την εξάρτησή του από τη δική του κυβέρνηση. Καλή τύχη προσπαθώντας να πουλήσετε ή να αξιοποιήσετε τη συμβατική έννοια «εμείς εναντίον τους» που στηρίζει την παλιά παγκόσμια τάξη πραγμάτων σε πολίτες που απολαμβάνουν τα οφέλη της πρόσβασης σε «αυτούς».

Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις χάνουν τον έλεγχο, καταστρέφουν εκείνους που υποστηρίζουν μεγαλύτερη κυριαρχία και ανεξαρτησία - δύο έννοιες που οι ελίτ λατρεύουν να επικαλούνται για χειριστικούς σκοπούς, αλλά τις βλέπουν σχεδόν ως βρώμικες λέξεις όταν προέρχονται από τα στόματα πραγματικών ανθρώπων που επιδιώκουν να διεκδικούν τα δικά τους δικαιώματα. Η άνοδος του λαϊκισμού είναι επίσης ένα σύμπτωμα του προβλήματος που οι δυτικές κυβερνήσεις δημιούργησαν στους εαυτούς τους, αποτυγχάνοντας να αντιστρέψουν την πορεία της δικής τους συστημικής διαφθοράς και των ολοένα και πιο αυταρχικών τάσεων.

Οι δυτικές ελίτ επανέρχονται στην Ουκρανία για να σώσουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που προστατεύει τα δικά τους εγωιστικά συμφέροντα, νομίζοντας ότι είναι ο τρόπος για να αποτραπεί η ανάδυση μιας παράλληλης επιλογής. Είναι τόσο απλό. Και δεν τους νοιάζει αν είναι ο μέσος πολίτης που πρέπει να πληρώσει το τίμημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail