Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τερματίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα για να μετριάσουν τις οικονομικές πιέσεις

Ξεπαγώνουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας;

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He είχε συνομιλίες με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στις 5 Ιουλίου για να συζητήσουν τους εμπορικούς δασμούς της Ουάσιγκτον στα κινεζικά προϊόντα και ζητήματα σταθερότητας της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Πεκίνου, ο Λιου τόνισε ότι η άρση των δασμών και των κυρώσεων, καθώς και η δίκαιη μεταχείριση των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ, είναι μια σημαντική ανησυχία για την Κίνα. Το δελτίο τύπου των ΗΠΑ δεν έκανε καμία αναφορά σε αλλαγές στους δασμούς και αντ' αυτού ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία.

Γράφει ο Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και τα δύο δελτία τύπου ανέφεραν ωστόσο πως ο Liu και η Yellen είχαν συζητήσεις για τις μακροοικονομικές πολιτικές των δύο χωρών, καθώς και για την σταθερότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής της Κίνας μίλησε με τη Yellen, η οποία στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την άρση τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, δείχνει πως οι δασμοί αποτελούν σημαντικό μέρος των τρεχουσών συζητήσεων. Αυτό μπορεί να φέρει μόνο εικασίες ότι ίσως εμφανίζεται μια τήξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα της Βόρειας Αμερικής.

Δεν υπάρχει συναίνεση εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εμπορικής πολιτικής της Κίνας. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιθετικός και ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο. Ο εμπορικός πόλεμος στο αποκορύφωμά του είδε σχεδόν όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να υπόκεινται σε δασμούς.

Μετά από αυτό όμως, μέρος των δασμών ακυρώθηκε και υπογράφηκε η λεγόμενη συμφωνία «Πρώτη Φάση», όπου αναμενόταν η Κίνα να αυξήσει τον όγκο των αγαθών που αγόραζε από τις ΗΠΑ κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια. Ωστόσο, οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα συνολικού ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν σε ισχύ.

Στην αρχή της προεδρίας του, ο Μπάιντεν δεν έκανε ξαφνικές κινήσεις προς καμία κατεύθυνση και μίλησε μόνο για το ολοκληρωμένο έργο της ανάλυσης και της αναθεώρησης των οικονομικών πολιτικών του προκατόχου του. Στην πραγματικότητα, καμία από τις αλλαγές που έκανε ο Τραμπ δεν έχει τροποποιηθεί από τον Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια νέα οικονομική πραγματικότητα καθώς η πανδημία COVID-19 και η σχετική οικονομική κρίση ανάγκασαν τις αρχές να καταφύγουν σε επιθετικά νομισματικά μέτρα τόνωσης. Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση συνέβαλαν στον τεράστιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν βιώσει τέτοιες αυξήσεις τιμών εδώ και 40 χρόνια.

Για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως έχουν βρει μια λύση – την άρση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο σύνολό τους.

Παρόλα αυτά, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι αντιτάχθηκαν στις μειώσεις των δασμών. Σύμφωνα με τον Τάι, οι δασμοί είναι ένα ατού στα χέρια των ΗΠΑ, ένας μοχλός που θα αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει τη μακροπρόθεσμη εμπορική του πολιτική. Είπε ότι ο πληθωρισμός είναι σοβαρός, αλλά αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο θέμα και το στρατηγικό καθήκον είναι να αναγκαστεί η Κίνα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Πιστεύει πως εάν αρθούν οι δασμοί, οι ΗΠΑ θα αποδυνάμωσαν τη διαπραγματευτική τους θέση με την Κίνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα δεν έχει επηρεαστεί πολύ από τους δασμούς. Παρά όλους τους δασμούς, η Κίνα δεν πουλάει λιγότερα αγαθά στις ΗΠΑ. Το 2017, λίγο πριν ο Τραμπ ξεκινήσει τον εμπορικό πόλεμο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν 375 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021, ο αριθμός αυτός ήταν 396,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λόγω αυτής της πραγματικότητας, το κύριο οικονομικό βάρος από τον εμπορικό πόλεμο στην πραγματικότητα πέφτει στους ώμους των καταναλωτών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανώς καταλαβαίνει πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς δεν είναι πλέον μόνο ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό εσωτερικό θέμα πια. Η Federal Reserve ανακοίνωσε τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της τα τελευταία 28 χρόνια για να προσπαθήσει να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 40 ετών τον Μάιο. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση.

Για το λόγο αυτό, είναι σαφές πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κινηθούν σιγά σιγά προς μια σταδιακή απόψυξη των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα.

Αν και η Ουάσιγκτον φαινομενικά επιθυμεί μια τήξη των σχέσεών της με το Πεκίνο, οι διαφορές, όπως τα αίτια της παγκόσμιας αστάθειας στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι οικονομικές διαδικασίες, θα καταστήσουν αυτό δύσκολο έργο. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν αυτόν τον διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως αναμφισβήτητα θετικό μήνυμα, με τα χρηματιστήρια να αντιδρούν με ενθουσιασμό, κάτι που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ουάσιγκτον να τερματίσει τον εμπορικό της πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail