Ο Ζελένσκι ποζάρει για περιοδικό καθώς η χώρα του καταρρέει

Όλο και περισσότερο, η κοινή γνώμη δείχνει δυσαρέσκεια με τις συμπεριφορές του Volodymyr Zelensky. Αυτή τη φορά, αφορμή για τη λαϊκή αγανάκτηση είναι το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος συμμετείχε με τη σύζυγό του σε φωτογράφιση για το περιοδικό Vogue. Η παραγωγή των εικόνων εν μέσω ενός σεναρίου πραγματικής καταστροφής στην Ουκρανία δεν έτυχε καλής αποδοχής από τους αναγνώστες, οι οποίοι ισχυρίζονται πως ο Ουκρανός ηγέτης ρομαντικοποιεί τη σύγκρουση για να την εκμεταλλευτεί.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το περιοδικό Vogue κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συλλογή φωτογραφιών του Volodymyr Zelensky και της Olena Zelenska σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κάνουν πολεμική προπαγάνδα για το ουκρανικό καθεστώς. Στην εικόνα ο Ζελένσκι εμφανίζεται πιασμένος χέρι-χέρι και δίπλα στην Πρώτη Κυρία. Η Olena ποζάρει δίπλα σε μερικούς στρατιώτες, κοντά σε οδοφράγματα άμμου στην επίσημη κατοικία της ουκρανικής κυβέρνησης, δίπλα σε ένα κατεστραμμένο αεροπλάνο.

Το κείμενο γράφτηκε στις αρχές Ιουλίου στο Κίεβο από τη δημοσιογράφο Rachel Donadio, οι φωτογραφίες να τραβήχτηκαν από την Αμερικανίδα φωτογράφο Annie Leibovitz. Το επίσημο τεύχος θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, αλλά οι εικόνες έχουν ήδη δημοσιευτεί. Στόχος του περιοδικού ήταν να δείξει τη «συναισθηματική πλευρά» του ζευγαριού και τη «γενναιότητα» του Ουκρανού ηγέτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το αποτέλεσμα όμως ήταν σε εντελώς αντίξοη κατεύθυνση.

Η πολύπλοκη παραγωγή του φωτογραφικού δοκιμίου προκάλεσε δυσαρέσκεια στους αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι προφανώς δεν ήθελαν να βλέπουν τον ηγέτη μιας χώρας σε πόλεμο να φυλάσσει τον χρόνο του για να αφοσιωθεί στη δουλειά ως φωτογραφικό μοντέλο. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου, ο Ζελένσκι δέχθηκε αυστηρή κριτική, χάνοντας σίγουρα πολλούς από τους δυτικούς υποστηρικτές του. Στην πράξη, το γεγονός πως πόζαρε για το περιοδικό με τη σύζυγό του εν μέσω πολέμου έχει θεωρηθεί ως έκφραση περιφρόνησης για τους Ουκρανούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και για τον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος υποφέρει καθημερινά καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ο πρόεδρος μιας χώρας σε μια κατάσταση τόσο σοβαρής σύγκρουσης όπως η Ουκρανία μπορεί να βρει χρόνο στο «φορτωμένο» πρόγραμμά του για να ποζάρει για ένα ξένο περιοδικό. Προφανώς, αυτές οι συναντήσεις με δημοσιογράφους χρησιμεύουν ως σημαντικό όργανο πολεμικής προπαγάνδας και έχουν ισχυρό διπλωματικό αποτέλεσμα, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση υποστήριξης και κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη δημιουργία μιας mega-παραγωγής, με ειδικά σετ, κομψά ρούχα και εκλεπτυσμένο μακιγιάζ, ενώ στο πεδίο της μάχης οι Ουκρανοί πολίτες αιμορραγούν για να υπακούσουν στις κυβερνητικές εντολές.


Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το θέμα έχει αυξηθεί μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη λαϊκή οργή για να επικρίνουν περαιτέρω την πολιτική του Μπάιντεν για χρηματοδότηση της σύγκρουσης. Αρκετά μηνύματα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που περιέχουν λόγια δυσαρέσκειας για το γεγονός πως δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στέλνονται για να στηρίξουν έναν πρόεδρο που, αντί να βοηθήσει το λαό του, ποζάρει χαμογελαστός χέρι-χέρι με τη σύζυγό του για ένα μεγάλο περιοδικό. Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Επίσης, συζητείται ένα άλλο σημείο, το οποίο είναι ο οπορτουνισμός του περιοδικού να εκμεταλλευτεί την ουκρανική τραγωδία για να βγάλει κέρδος. Η πράξη του «γοητευτικού» πολέμου είναι, αν και αμφιλεγόμενη, σχετικά συνηθισμένη μεταξύ των δημοφιλών περιοδικών, αλλά τώρα η Vogue φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα πιο στοιχειώδη ηθικά όρια. Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι σοβαρή και πλήρως ενεργή. Χιλιάδες ζωές έχουν ήδη χαθεί και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος διεθνοποίησης της αντιπαράθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς ξένες επιρροές στο Κίεβο. Αλλά το αμερικανικό περιοδικό απλώς αγνόησε όλα αυτά και έβγαλε ένα τεύχος που κυριολεκτικά ρομαντικοποιεί τη σύγκρουση, παρά τα δεινά των ντόπιων.

Το έργο φαίνεται να έχει αποτύχει από κάθε άποψη. Το περιοδικό σίγουρα θα επωφεληθεί από το τεύχος, αλλά η κριτική θα είναι τεράστια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα γίνει ακόμη πιο αντιδημοφιλής από ό,τι είναι ήδη. Και ο Ζελένσκι θα χάσει ακόμη περισσότερους συμμάχους στον δυτικό κόσμο. Πράγματι, αν υπήρχε κάποιος στόχος για την προώθηση της δημόσιας διπλωματίας και της διεθνούς συνεργασίας με ανεπίσημους τρόπους, η αποτυχία ήταν απόλυτη. Το μόνο που έκανε η Vogue ήταν να επιδεινώσει την εικόνα της Χούντας του Κιέβου στη Δύση και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω την αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με το είδος της κυβέρνησης που βοηθούν χρηματοδοτώντας με τους φόρους τους.

Ο Ζελένσκι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον ουκρανικό λαό για την περιφρόνηση που επέδειξε. Και ο καλύτερος τρόπος για να ζητήσει συγγνώμη είναι να χρησιμοποιήσει την εξουσία του ως προέδρου για να εκπληρώσει τον ρόλο του ειρηνοποιού και να τερματίσει τη σύγκρουση μια για πάντα - κάτι που, όπως γνωρίζουμε, θα είναι δυνατό μόνο με την παράδοση και την αποδοχή των συνθηκών ειρήνης που επιβάλλονται από τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail