Γερμανός αναλυτής: Πάμε σε μεγάλη κρίση - Η ΕΕ πλησιάζει την κατάρρευσή της

Mediamodifier / pixabay
Freepen.gr - Οι αποτυχημένες εσωτερικές πολιτικές και οι αντιρωσικές κυρώσεις οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια «μεγάλη κρίση» με απρόβλεπτες συνέπειες, σύμφωνα με άρθρο του Γερμανού δημοσιογράφου Έρικ Μπονσέ στην πύλη Telepolis.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν τεταμένη πολύ πριν κλιμακωθεί η ουκρανική κρίση: ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη, η αγορά ενέργειας υπερθερμάνθηκε, ενώ τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κοινές ενέργειες, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έβαλε το κεφάλι της στην άμμο».

"Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν σε διακυμάνσεις της αγοράς και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες των κυρώσεων της ΕΕ αγνοήθηκαν. Τώρα το αποτέλεσμα είναι προφανές. Είναι τρομερό", λέει ο Bonze. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φέτος θα φτάσει το 7,6%, ιστορικό υψηλό, και η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6%, κάτω από την τελευταία πρόβλεψη του Μαΐου. Την ίδια στιγμή, το ευρώ κοστίζει λίγο περισσότερο από το δολάριο ΗΠΑ, γεγονός που κρύβει το φόβο μιας ύφεσης στην Ευρώπη που προκλήθηκε από την κρίση του φυσικού αερίου, επισημαίνει ο Bonze.


Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται εντελώς αβοήθητη στην κατάσταση «με ένα δηλητηριώδες μείγμα φυσικού αερίου και οικονομικής κρίσης», πιστεύει ο δημοσιογράφος. Στο προσχέδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, η επικεφαλής της επιτροπής Ursula von der Leyen και η ομάδα της δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα καλύτερο από τη μείωση της θερμοκρασίας θέρμανσης σε γραφεία και δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς. «Πρόκειται για μια αποτυχημένη πολιτική. Η ΕΕ οδεύει σε μια μεγάλη κρίση από το φθινόπωρο με ανοιχτά μάτια. Αυτή η κρίση δεν περιορίζεται πλέον στις αγορές ενέργειας. Επηρεάζει επίσης την οικονομική πολιτική και τη νομισματική ένωση - και επομένως τον πυρήνα της ΕΕ που ίσως ετοιμάζεται για μια κατάρρευση - Eurocrisis 2.0 με απρόβλεπτες συνέπειες» προειδοποιεί ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία δίνουν την πρώτη ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί - η παραίτηση του πρωθυπουργού Mario Draghi έπληξε την ΕΕ σε μια δυσμενή στιγμή, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες είναι επίσης σε πυρετό και Ακόμη και η Γερμανία, η οποία απειλείται από έναν «οικονομικό σεισμό», δεν είναι πλέον εστία σταθερότητας.

"Αλλά στις Βρυξέλλες αρνούνται να αναγνωρίσουν την κρίση της ζυθοποιίας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στην πολιτική - αντίθετα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ήδη το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι Βρυξέλλες έχουν καταλάβει τον ενεργειακό τομέα Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μια σύντομη ανάπαυλα - ένα συνολικό ενεργειακό εμπάργκο εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη. Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο, είναι απλώς θέμα χρόνου", συνοψίζει ο Bonze.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail