Η Κίνα προειδοποιεί ξανά τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν: Θα λάβουμε αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα

GRΕG ΒΑΚΕR / ΑFΡ
Το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά» μέτρα σε περίπτωση που η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Σχολιάζοντας αναφορές σχετικά με το αναμενόμενο ταξίδι της Πελόζι, που προφανώς προγραμματίστηκε για τον επόμενο μήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε ότι θα έχει « σοβαρό αντίκτυπο » στους σινοαμερικανικούς δεσμούς. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊπέι, θα παραβίαζε την πολιτική της «Μίας Κίνας» και τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό καθώς θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των διμερών σχέσεων», επεσήμανε ο Ζάο. «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν το λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Όλες οι επακόλουθες συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά».

Νωρίτερα την Τρίτη, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πρόσωπα «εξοικειωμένα με την κατάσταση», πως η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ταϊβάν σε ένδειξη υποστήριξης εν μέσω της πίεσης που ασκεί το Πεκίνο στο νησί. Εάν πραγματοποιηθεί το ταξίδι, η Πελόζι θα είναι ο υψηλότερος αμερικανός νομοθέτης που πάτησε το πόδι του σε έδαφος της Ταϊβάν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Ο τελευταίος Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ που επισκέφτηκε το νησί ήταν ο Ρεπουμπλικανός Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος πήγε εκεί το 1997.

Ο Zhao Lijian επεσήμανε επίσης ότι η Κίνα είναι ανένδοτη στην αντίθεσή της ενάντια σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. « Το Κογκρέσο είναι μέρος του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταθεί σταθερά στην πολιτική της «Μίας Κίνας» που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail