Η Ουκρανία πιέζει σκληρά για να αποκτήσει πυραύλους με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων από τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Η κυβέρνηση Ζελένσκι πιέζει σκληρά για να αρχίσουν οι ΗΠΑ να παρέχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που πρόσφατα παρασχέθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις. Επί του παρόντος, οι πύραυλοι που παρέχονται από τις ΗΠΑ πιστεύεται ότι έχουν βεληνεκές έως και 50 χλμ. ή 70 χλμ.

Αυτή την εβδομάδα, ένας ανώτερος Ουκρανός βουλευτής, ο Fedir Venislavskyi, δήλωσε στα εθνικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουκρανία αναζητά πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά (ή σχεδόν 190 μίλια), αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει συμφωνήσει ακόμη.

«Σε όλα τα επίπεδα, το κράτος μας διαπραγματεύεται με εκπροσώπους των ΗΠΑ για την ανάγκη να μας παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για το HIMARS. Επί του παρόντος, έχουμε έως και 70 χλμ. και γενικά, αυτοί οι πύραυλοι διαφόρων τροποποιήσεων μπορούν να πλήξουν εχθρικά αντικείμενα σε μεγαλύτερο βάθος. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να το ξεπεράσουμε και να αποκτήσουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο πολιτικός.
 


Τέσσερα άλλα HIMARS έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία, αλλά ο συνολικός αριθμός πιστεύεται ότι παραμένει μικρότερος από μια ντουζίνα, την οποία το Κίεβο έχει αποκαλέσει "game changer". Το France24 ανέφερε επίσης για τις σκληρές προσπάθειες λόμπι της Ουκρανίας για αναζήτηση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς:

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο πιέζει την Ουάσιγκτον για πυραύλους ATACMS που μπορούν να εκτοξευθούν από τη Χειμάρη και έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

«Σε όλα τα επίπεδα, οι αρχές μας διαπραγματεύονται με εκπροσώπους των ΗΠΑ σχετικά με την ανάγκη να μας παράσχουν πυραύλους Himars μεγαλύτερου βεληνεκούς», δήλωσε την Τετάρτη ο Fedir Venislavskyi, ανώτερος Ουκρανός βουλευτής.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky πριν από μέρες είπε σε μια ενημέρωση: "Οι κατακτητές έχουν ήδη αισθανθεί πολύ καλά τι είναι το σύγχρονο πυροβολικό. Δε θα έχουν ασφαλές πίσω μέρος πουθενά στη γη μας".

Οι φήμες επιμένουν ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε να στείλει τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική επιβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση ή το Πεντάγωνο.

Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές πως η Ρωσία μπορεί να έχει καταλάβει ένα σύστημα HIMARS που προμήθευε οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, από κάθε άποψη τα συστήματα του ρωσικού πυροβολικού και των πυραύλων ήταν σταθερά και ανώτερα κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Ντονμπάς. Μια σειρά από αντικρουόμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης λένε ότι η μία ή η άλλη πλευρά υποφέρει από χαμηλό ηθικό, εξάντληση και έλλειψη αρκετών στρατιωτικών προμηθειών. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν συνεχώς ότι οι Ρώσοι υποφέρουν από κόπωση μεταξύ των στρατευμάτων.

Αλλά ο συναγερμός από το Κίεβο για την έλλειψη αρκετών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς ή πυροβολικού υποδηλώνει πως οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό μεγαλύτερη πίεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail