Η Deutsche Bank μοντελοποιεί γερμανικά νοικοκυριά κόβοντας ξύλα για να μείνουν ζεστά το χειμώνα

Freepen.gr - Σε ένα σημείωμα του ανώτερου οικονομολόγου της Deutsche Bank Eric Heymann, ο μεγαλύτερος Γερμανός δανειστής παρουσίασε τα τρία πιο πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να είναι η περίοδος το επόμενο διάστημα. Όπως γράφει ο Heymann, «αναπτύξαμε τρία σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 τους επόμενους μήνες».

Σενάριο 1: Status quo ante. Εδώ, η DB υποθέτει ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου επανέρχονται στο επίπεδο που είχαμε δει τις εβδομάδες πριν από την τρέχουσα περίοδο συντήρησης του Nord Stream 1, δηλαδή 60% κάτω από το επίπεδο στα τέλη Μαΐου.

Σενάριο 2: Ισορροπία στην κόψη του μαχαιριού. Εδώ, η τράπεζα αναλαμβάνει να μειώσει κατά το ήμισυ τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω και των δύο αγωγών. Αυτό θα αντιστοιχεί μόνο στο 20% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου που παρατηρήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2022.

Σενάριο 3: Αυτή είναι η αρνητική περίπτωση: καλωσορίσατε σε έναν χειμώνα με δελτίο αερίου. Σε ένα τρίτο σενάριο η DB υποθέτει ότι η Ρωσία κλείνει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μετά την περίοδο συντήρησης. 

Αυτό που βρίσκουμε πιο αξιοσημείωτο είναι η εκτίμηση της DB όχι της προσφοράς αλλά της ζήτησης, δηλαδή η προβολή της τράπεζας για τη γερμανική κατανάλωση φυσικού αερίου.

Εδώ, όπως γράφει ο Heymann, η ζήτηση θα παραμείνει περίπου 10% κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο πριν από ένα χρόνο τους επόμενους μήνες: «Αυτή η μείωση οφείλεται στις αποταμιεύσεις των ιδιωτικών νοικοκυριών, της βιομηχανίας και των τομέων των υπηρεσιών, υποκινούμενη από τις πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την DB, η συνολική ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη -γιατί η Ευρώπη πολύ σύντομα θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση- θα μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου στη μεταποιητική βιομηχανία.

Αλλά το ενδιαφέρον σημείο είναι όταν η DB εξετάζει πιθανή «υποκατάσταση του φυσικού αερίου» από άλλες πηγές ενέργειας - η τράπεζα απαριθμεί λιθάνθρακα και λιγνίτη στον τομέα της ενέργειας, όπως και για τα ιδιωτικά νοικοκυριά, προβλέπει ότι «το ξύλο θα χρησιμοποιηθεί για θέρμανση όπου είναι δυνατόν» ενώ οι βιομηχανίες θα στραφούν σε παράγωγα πετρελαίου, τα οποία όλα συμβάλλουν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Καλά διαβάσατε: η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα προβλέπει τώρα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών νοικοκυριών θα χρησιμοποιούν καυσόξυλα για θέρμανση! 

Τέλος, η DB σημειώνει ότι τόσο η εξοικονόμηση όσο και η υποκατάσταση έχουν ήδη οδηγήσει σε μείωση της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 14% σε ετήσια βάση τους πρώτους πέντε μήνες του 2022. Ωστόσο, όπως σημειώνει η τράπεζα, «τα μεγάλα μερίδια αυτής της εξοικονόμησης προέρχονται από τον ήπιο χειμώνα του 2021/22, γι' αυτό υποθέτει μείωση κατά άλλο 10% "μόνο".

Φυσικά, ο τεμαχισμός του προσάναμματος και η χρήση του για καυσόξυλα - μια επιστροφή στις μέρες της δόξας της Γερμανίας του Bismarck του 19ου αιώνα, έστω και μόνο από πλευράς θέρμανσης - θα είναι μια επιλογή για έναν πολύ μικρό αριθμό γερμανικών νοικοκυριών. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι εάν η Ευρώπη υποστεί έναν κρύο χειμώνα, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες θύματα, αν όχι περισσότερα. Αλλά τουλάχιστον η Γερμανία θα έχει δώσει στον Πούτιν ένα μάθημα (τι μάθημα είναι αυτό, δεν είμαστε σίγουροι).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail