[ΓΝΩΜΗ] Ο αγώνας κατά του PKK ως προπέτασμα καπνού για την εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκλόνισε πρόσφατα τον κόσμο χαρακτηρίζοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως «θερμοκοιτίδες» τρομοκρατικών ομάδων. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην ένταξη αυτών των σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τα ότι φιλοξενούν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης ομάδας που αναγνωρίζεται από την Τουρκία καθώς και από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Kemal Kılıçdaroğlu πραγματοποίησε μια απρόσκλητη επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της SADAT, της διεθνούς εταιρείας αμυντικών συμβούλων, γνωστής ως σκιώδης στρατός του Ερντογάν. Ο Kılıçdaroğlu αποκάλεσε τη SADAT «μια παραστρατιωτική οργάνωση που εκπαιδεύει τρομοκράτες».

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ιδρυτής της SADAT, απόστρατος στρατηγός Adnan Tanrıverdi, έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του ως σύμβουλος του Ερντογάν τον Ιανουάριο του 2020, αφού αποκάλυψε πως η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας του εργαζόταν για να προετοιμάσει τον κόσμο για την άφιξη του «Μάχντι», μιας μεσσιανικής φιγούρας που ορισμένοι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι θα λυτρώσει την ανθρωπότητα πριν από το τέλος του κόσμου. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της SADAT σε πολλές τουρκικές πόλεις. Το αφεντικό του Τούρκου φυγόδικου όχλου, Sedat Peker, ισχυρίστηκε ότι η SADAT εκπαίδευε μαχητές του Μετώπου Al-Nusra και είχε εξοπλίσει την ομάδα εκτρέποντας την πομπή βοήθειας του Peker που κατευθυνόταν προς τους Τουρκμένους της Συρίας, ανέφερε το Arab News.

Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για Σύριους τζιχαντιστές εκπαιδευμένους από τη SADAT που πολεμούν στη Λιβύη εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Khalifa Haftar για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του πρώην πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj. Οι Σύριοι μαχητές που στρατολογήθηκαν από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), σε συνεργασία με την SADAT, πολέμησαν για το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στις επαρχίες Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ της βορειοανατολικής Συρίας σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η απειλή από τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) σε μια περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία. Ο Τούρκος ηγέτης, ωστόσο, ποτέ δεν έβαλε στο στόχαστρο τους ανώτερους ηγέτες του PKK κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησής του. Ο Ερντογάν στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ως εκπρόσωπο των Κούρδων, ενώ προσπαθούσε να κλείσει το νόμιμο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας στο κοινοβούλιο, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) συλλαμβάνοντας τους ηγέτες του. Το κύριο κίνητρο του Ερντογάν είναι να μην στοχεύσει ούτε το PKK ούτε το συριακό παράρτημά του, την YPG, αλλά να εκπαιδεύσει τζιχαντιστές, αναπτύσσοντάς τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του κόσμου με στόχο να ιδρύσει το δικό του ισλαμικό χαλιφάτο.

Η Τουρκία αναγνωρίζει την YPG ως το συριακό παρακλάδι του PKK, της ένοπλης ομάδας που ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 40.000 Τούρκων πολιτών. Από την άλλη, ο ίδιος ο Ερντογάν νομιμοποιεί την τρομοκρατία υποστηρίζοντας τζιχαντιστικές ομάδες που πραγματοποιούν επιθέσεις πολύ πιο θανατηφόρες από αυτές του PKK σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία του κουρδικού YPG είναι οι κύριοι σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) από το 2014. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δώσει επίσης υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη στο YPG. Η ομάδα υπερασπίστηκε τη σημαντική κουρδική πόλη του Κομπάνι έναντι της πολιορκίας του ISIL το 2014. Η νίκη στο Κομπάνι ενθάρρυνε τους μαχητές του YPG να δημιουργήσουν μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία και η ομάδα είχε ήδη γίνει ο βασικός ισχυρός μεσολαβητής στη βορειοανατολική Συρία. Ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τους Κούρδους στην περιοχή μια ημέρα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2019. Οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 200 Κούρδους μαχητές και περισσότεροι από 60.000 Κούρδοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας. Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βουνά Καντίλ του βόρειου Ιράκ, όπου εδρεύει το PKK, από τη δεκαετία του 1990, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να σκοτώσει ούτε έναν ανώτερο ηγέτη του PKK εκεί. Φαίνεται απίθανο ο Ερντογάν να καταφέρει να νικήσει το κουρδικό αυτόνομο κατεστημένο στη Συρία.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν δε συνεργάστηκε με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κατά του ISIL, αλλά αυτήν την στιγμή υποστηρίζει ομάδες ανταρτών όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (NLF) και το Al-Jabhat al-Wataniya il-Tahrir καθώς και το SNA. al-Jaysh al-Watani και Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η ομάδα που ελέγχει το νότιο Idlib. Η Τουρκία έχει καταχωρίσει την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ο τουρκικός στρατός διατηρεί περίπου 80 στρατιωτικές θέσεις και παρατηρητήρια γύρω από αυτήν την περιοχή, εμποδίζοντας τις δυνάμεις του Άσαντ να στοχοποιήσουν την HTC.

Εάν ο Ερντογάν είναι σοβαρός για την κουρδική απειλή στα σύνορα της Τουρκίας, θα υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεργαστεί με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για να τερματίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή εντός της Συρίας. Αντίθετα, ο Ερντογάν ήταν ένθερμος εχθρός του καθεστώτος Άσαντ από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Η ειρωνεία είναι ότι πριν από τον πόλεμο, η οικογένεια του Ερντογάν έχτισε στενή σχέση με την οικογένεια Άσαντ, η οποία θα έκανε διακοπές στην Αλικαρνασσό στις ακτές του Αιγαίου. Αυτές ήταν οι πρώτες διακοπές του Άσαντ στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του. Όμως, το AKP του Ερντογάν έχει γίνει έμμεσος υποστηρικτής της ύπαρξης της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, καθώς υποστήριξε τους λεγόμενους σουνίτες τζιχαντιστές ενάντια στο αλαουίτικο καθεστώς Άσαντ.

Ο Ερντογάν δε θα στοχεύσει πραγματικά συμμαχικές με τις ΗΠΑ κουρδικές ομάδες στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά θα εκμεταλλευτεί μια χαοτική κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και πολλά άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Κασμίρ, για να διατηρήσει την εξουσία του μέσω τζιχαντιστών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail