Guardian: Η Ρωσία έσπασε την ασπίδα του ΝΑΤΟ

nato.int
Freepen.gr - Η ουκρανική κρίση έχει αποκαλύψει την αδυναμία και τη διάσπαση στην «ασπίδα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, γράφει ο αρθρογράφος Simon Tisdall σε άρθρο του για τον The Guardian.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το ΝΑΤΟ είναι ένας λιγότερο συνεκτικός, ισχυρός και οργανωμένος οργανισμός από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

"Σημαντικά ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας κρύβονται πίσω από μια συμμαχία που είχε παραμεληθεί στο παρελθόν. Προσπαθούν να αποφύγουν δαπανηρές υποχρεώσεις προς το Κίεβο που θα μπορούσαν να εξοργίσουν τη Μόσχα", σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει ο Tisdall, δε θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε πλήρη πολιτική ομοφωνία σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό.

«Το γεγονός ότι κάθε μέλος του ΝΑΤΟ έχει ίσο λόγο, όταν από άποψη στρατιωτικής ισχύος είναι παράλογα άνισα, εμποδίζει τη γρήγορη και τολμηρή λήψη αποφάσεων», τονίζει.

Η δημοσίευση επεσήμανε επίσης την υπερβολική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς τη συγκατάθεση των οποίων δε συμβαίνει τίποτα και πίσω από την εξουσία των οποίων «οι καθυστερημένοι κρύβονται, αρνούμενοι να πληρώσουν για το δρόμο».

"Σε οργανωτική και στρατιωτική άποψη, το ΝΑΤΟ είναι παντού. Υπάρχουν τρία στρατηγεία της κοινής διοίκησης - στην Ιταλία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο κύριος στρατηγός της ένωσης έχει έδρα στο Βέλγιο. Δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων διαφορετικές χώρες», πρόσθεσε ο συγγραφέας της δημοσίευσης.

Επιπλέον, όπως τόνισε, εάν συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι αδυναμίες και τα τρωτά σημεία του ΝΑΤΟ, που παρέμειναν χωρίς επιτήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς και επικίνδυνες.

"Τι γίνεται αν η ασπίδα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι σπασμένη ή σοβαρά ελαττωματική;" ρώτησε ο Tisdall.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail