Η Τουρκία στοχεύει το Ιράκ, τη Συρία, την Κύπρο, την Ελλάδα

ErikaWittlieb / Pixabay
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναστατώνει ξανά την περιοχή. Αυτήν τη φορά, απειλεί με επιθετικότητα όχι μόνο κατά των ελληνικών νησιών, αλλά και στην πραγματικότητα επιτίθεται στους Κούρδους στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ, καθώς και στους Γιαζίντι στην πατρίδα τους, το Σιντζάρ, στο Ιράκ.

Ουζάι Μπουλούτ - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι νεο-οθωμανικοί επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή φαίνεται να είναι το κύριο κίνητρο πίσω από τις επιθετικές πολιτικές της. Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα γιορτάσει την 100η επέτειό της το 2023. Ο Ερντογάν έχει διεκδικήσει δημόσια τμήματα της βόρειας Συρίας και το Σιντζάρ και το Κιρκούκ στο Ιράκ ως μέρος της Τουρκίας στο όνειρό του για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 2016, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο Misak-ı Milli («το Εθνικό Σύμφωνο»), το οποίο περιέχει έξι αποφάσεις σχετικά με τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ελήφθησαν κατά την τελευταία περίοδο του Οθωμανικού Κοινοβουλίου το 1920. Το Εθνικό Σύμφωνο περιλαμβάνει αξιώσεις για τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. "Έχουμε ευθύνες σύμφωνα με το Misak-ı Milli", είπε ο Ερντογάν.

"Το να ασχολούμαστε με το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και άλλες αδελφικές περιοχές είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία... Τα φυσικά μας σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας"

Σύμφωνα με αυτή την επεκτατική ιδεολογία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία στα τέλη Μαΐου, για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» 30 χιλιομέτρων στη Συρία κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας. «Θα καθαρίσουμε το Τελ Ριφάατ και τη Μανμπίτζ στη Συρία από τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν . Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί ξανά στους Κούρδους στη Συρία, σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει από την περιοχή και να διεκδικήσει τα εδάφη τους. Αυτές οι κουρδικές ομάδες που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», ωστόσο, τυχαίνει να είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ που πολέμησαν το ISIS.

Στις 5 Ιουνίου, η Συρία καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τις «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και της κυριαρχίας της. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως παρακολουθούν τις «εχθρικές» ενέργειες της Τουρκίας και τις συνεχείς παραβιάσεις της συριακής κυριαρχίας, οι οποίες «έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων».

Εν τω μεταξύ, οι επεκτατικές πολιτικές του Ερντογάν συνεχίζουν να στοχεύουν μεταξύ άλλων το Ιράκ, τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και το κατεχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Γιαζίντι στο Ιράκ, για παράδειγμα, έχουν πέσει θύματα αεροπορικών επιδρομών από την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί την παρουσία των Μονάδων Αντίστασης των Γιαζίντι Σιντζάρ (YBS) ως πρόσχημα για να βομβαρδίσει την πατρίδα των Γιαζίντι, Σιντζάρ, με το πρόσχημα ότι πολεμά την Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Η Άγκυρα λέει πως στοχεύει το PKK, μια ένοπλη κουρδική ομάδα που μάχεται για αυτονομία για την πλειονότητα των Κούρδων στη νοτιοανατολική περιοχή στην Τουρκία που θεωρείται από καιρό από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ίδια τουρκική κυβέρνηση υποστήριζε και επέτρεπε μια πραγματική τρομοκρατική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), για χρόνια.

Αυτές οι επιθέσεις από την Τουρκία συνεχίζουν να προκαλούν τραύματα στους Γιαζίντι, έναν αυτόχθονα, μη μουσουλμανικό λαό του Ιράκ. Αυτή η ειρηνική κοινότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές από μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Αυτές περιλαμβάνουν επιθέσεις από τον ιρακινό στρατό, τις συνεχιζόμενες συνέπειες της γενοκτονίας του 2014 από το ISIS και τις συνεχιζόμενες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές. Μεταξύ 1ης και 5ης Μαΐου, χιλιάδες Γιαζίντι αναγκάστηκαν να φύγουν καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Μονάδων Αντίστασης των Γιαζίντι Σιντζάρ (YBS) και του ιρακινού στρατού στο Σιντζάρ.

Το YBS δημιουργήθηκε εκεί το 2014 για να πολεμήσει το ISIS, το οποίο προσπάθησε να τους εξαφανίσει σε μια προφανή γενοκτονία. Το YBS δεν ήταν ποτέ σε καμία λίστα τρομοκρατών και έλαβε τους μισθούς του από το Υπουργείο Άμυνας του Ιράκ από το 2016.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Γιαζίντι, Yazda, ανέφερε το 2021:

«Η γενοκτονία κατά του λαού των Γιαζίντι στο Ιράκ ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2014, με οργανωμένες στρατιωτικές και κοινοτικές προσπάθειες εξόντωσης από το Da'esh, με αποτέλεσμα πράξεις πολέμου και γενοκτονίας, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εγκλημάτων, σφαγών, συστηματικών απαγωγών, υποδούλωσης γυναικών και παιδιών Επτά χρόνια αργότερα, η γενοκτονία συνεχίζεται με περισσότερους από 2.900 Γιαζίντι να αγνοούνται ακόμη σε αιχμαλωσία, περισσότερους από 200.000 εκτοπισμένους και πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Σιντζάρ και στις πεδιάδες της Νινευή, και κατεστραμμένη πατρίδα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολιτικές, ασφαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές αβεβαιότητες».

Τα αποτελέσματα της γενοκτονίας του 2014 από το ISIS περιελάμβαναν 10.000 νεκρούς ή απαχθέντες Γιαζίντι. Περίπου 2.900 κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι εξακολουθούν να αγνοούνται, τουλάχιστον 82 ομαδικοί τάφοι Γιαζίντι και περισσότεροι από 200.000 εκτοπισμένοι Γιαζίντι που ζουν σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στο εσωτερικό της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Στις 2 Μαΐου, η επίσημη ιστοσελίδα του Free Yezidi Foundation δημοσίευσε στο Twitter:

"Οι μάχες σήμερα στο #Sinjar #Shingal είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Ανεξάρτητα από πολιτικές / στρατιωτικές πεποιθήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν επιθέσεις εναντίον των #Yezidi #Yazidi από το Sinjar από κανέναν ανά πάσα στιγμή. Αυτό παραβιάζει τη βασική ευθύνη προστασίας. Οι Yezidi φεύγουν από το Sinjar σήμερα - πάλι"

Στις 9 Οκτωβρίου 2020, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πατρίδα των Γιαζίντι, το Σιντζάρ.

«Οι Γιαζίντι αποκλείστηκαν από τη Συμφωνία του Σιντζάρ, δε ζητήθηκε η γνώμη για τον διορισμό δημάρχου και δεν είχαν τοπικές εκλογές από το 2003», είπε στο Gatestone η Ναντίν Μαέντζα, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF).

Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Dr Amy L. Beam, συγγραφέας του βιβλίου The Last Yezidi Genocide , είπε στο Gatestone:

"Ένας όρος της συμφωνίας ήταν πως οι δυνάμεις του PKK (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) θα απομακρυνθούν από την περιοχή Σιντζάρ. Ένα άλλο σημείο ήταν ότι θα διοριζόταν νέος δήμαρχος του Σιντζάρ." Ο Μπιμ, ο οποίος μετακόμισε στο Κουρδιστάν του Ιράκ το 2014, απέκτησε ιρακινές ταυτότητες και διαβατήρια για σχεδόν 1.000 Γιαζίντι για να τους βοηθήσει να φύγουν.

Η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε από τους Γιαζίντι, οι οποίοι δε συμπεριλήφθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Από τα τέλη του 2015, όταν το ISIS απομακρύνθηκε από την πόλη Σιντζάρ, οι Γιαζίντι εγκατέστησαν το δικό τους συμβούλιο και δήμαρχο. Ωστόσο, τόσο ο ιρακινός όσο και ο τουρκικός στρατός έχουν βάλει στο στόχαστρο το Sinjar. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλές ιρακινές πολιτοφυλακές σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ο ιρακινός στρατός επέλεξε να πολεμήσει την ομάδα Yazidi YBS και όχι οποιαδήποτε άλλη πολιτοφυλακή.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις, συνέχισε η Μπιμ, ξεκίνησαν «όταν ο ιρακινός στρατός ανέπτυξε στρατιώτες για να δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου στη βόρεια πλευρά του όρους Σιντζάρ».

"Η πολιτοφυλακή του YBS αντιστάθηκε σε αυτήν την προσπάθεια. Η ένταση αυξήθηκε και ένας στρατιώτης του YBS πήρε το όπλο του και πυροβόλησε έναν στρατιώτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πλήρη επίθεση εναντίον των Γιαζίντι από τανκς του ιρακινού στρατού"

Ο Maenza σημειώνει ότι το δικαίωμα των Γιαζίντι στην αυτοάμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους:

"Την τελευταία φορά που οι Γιαζίντι άφησαν τα όπλα τους και εμπιστεύτηκαν την ιρακινή κυβέρνηση να τους υπερασπιστεί το 2014, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή, οδηγώντας στη γενοκτονία των Γιαζίντι. Είναι λογικό να επιτρέπεται στους Γιαζίντι να προστατεύουν το λαό τους. Οποιαδήποτε αφήγηση πως οι YBS είναι παράνομοι είναι γελοίο -- οι μισθοί τους έχουν πληρωθεί από την ιρακινή κυβέρνηση.

"Η Τουρκία, ωστόσο, έχει ξεκινήσει μια επιθετική στρατιωτική εκστρατεία κατά του PKK και χρησιμοποιεί επίσης αυτή τη δικαιολογία για να επιτεθεί εναντίον αμάχων στη βορειοανατολική Συρία, στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και στο Σιντζάρ, χωρίς αμφιβολία με στόχο την απόκτηση περισσότερης γης. Ίσως το Ιράκ πιστεύει πως η Τουρκία θα εισβάλει στο Σιντζάρ εάν δεν αφαιρέσει πρώτα το YBS; Γιατί αλλιώς θα κυνηγήσουν αυτούς τους Γιαζίντι όταν θα μπορούσαν να απομακρύνουν τα επικίνδυνα PMF [ένοπλες φατρίες των Ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης που υποστηρίζονται από το Ιράν] που ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν περισσότερους πυραύλους που είναι πραγματική απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα;

«Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας πιθανότατα δεν θα δώσουν στους Γιαζίντι τον σεβασμό που τους αξίζει εκτός και αν το απαιτήσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα».

Οι επιθέσεις εναντίον του YBS ολοκληρώθηκαν τελικά στις 6 Μαΐου. Ο στρατηγός του ιρακινού στρατού Jabbar Kamar και η ηγεσία του YBS κατέληξαν σε συμφωνία που αποκλιμάκωσε την αντιπαράθεση. Ωστόσο, οι Γιαζίντι παραμένουν σε ευάλωτη κατάσταση. Σύμφωνα με την Beam:

"Αυτή η σύγκρουση και η μαζική κίνηση στρατιωτικών αρμάτων μάχης με πυργίσκους όπλων που αναπτύχθηκαν σε όλο το Σιντζάρ τρομοκρατούν τους Γιαζίντι. Αρκετές χιλιάδες κατέφυγαν ασφαλείς στο Κουρδιστάν. Οι μνήμες της γενοκτονίας εναντίον τους στις 3 Αυγούστου 2014 είναι ακόμα νωπές στο μυαλό τους. Θέλουν άσυλο σε ασφαλείς χώρες"

Ο Murad Ismael, πρόεδρος της Ακαδημίας Sinjar, είπε στο Gatestone:

«Πιστεύω ότι η Συμφωνία του Σιντζάρ οδήγησε στην τρέχουσα αντιπαράθεση καθώς δεν περιελάμβανε μηχανισμό για την αντιμετώπιση ντόπιων μαχητών που έφεραν όπλα το 2014. Η συμφωνία έλεγε πως το Ιράκ θα απομακρύνει την κουρδική ομάδα PKK και τις θυγατρικές της, αλλά φαίνεται ότι η σημερινή ιρακινή κυβέρνηση βλέπει όλο και περισσότερο το YBS [Γεζίντι] ως παράρτημα του PKK [κουρδικό] και ως εκ τούτου, τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να το αφοπλίσει».

Εν τω μεταξύ, η τελευταία στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας, με την ονομασία «Επιχείρηση Claw Lock», κατά του βόρειου Ιράκ (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατοικούν στην πλειοψηφία τους Κούρδοι) εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξεκίνησε στις 17 Απριλίου, όταν η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορική και επίγεια επίθεση. Αυτές οι επιθέσεις από την Τουρκία έχουν γίνει τακτικό φαινόμενο από τη δεκαετία του 1990, αποσταθεροποιώντας τις ζωές των ιρακινών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι, των Κούρδων και των Ασσυρίων.

Όταν ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ του ιρακινού στρατού και του YBS, η Beam είπε: «Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή».

"Δύο μαχητές Yazidi YBS σκοτώθηκαν. Εφόσον το Ιράκ δεν θα αναλάβει δράση για να σταματήσει τις παράνομες διασυνοριακές αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο Sinjar, μόνο τα Ηνωμένα Έθνη ή το ΝΑΤΟ μπορούν να σταματήσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας"

Οι παρατηρητές συμφωνούν ότι λόγω πολλών παραγόντων, το Σιντζάρ παραμένει ένα μη ασφαλές μέρος για τους Γιαζίντι. Σύμφωνα με τον Ισμαήλ:

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας στο Σιντζάρ, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας διάφορων παραγόντων ασφαλείας, οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και της YBS που σημειώθηκαν σε κατοικημένες τοποθεσίες και οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, όλα οδήγησαν σε αστάθεια και απέτρεψαν την επιστροφή της κανονικότητας στο Σιντζάρ».

Ο Pari Ibrahim, ο εκτελεστικός διευθυντής του Free Yezidi Foundation, είπε στο Gatestone:

"Φαίνεται πως οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του YBS από την Τουρκία και η χερσαία επίθεση από τον ιρακινό στρατό έχουν σχεδιαστεί και συντονιστεί. Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Οι μαχητές του YBS είναι Ιρακινοί πολίτες που έχουν υποφέρει πάρα πολύ από την επίθεση του ISIS. Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με το πολιτικό τους κόμμα, δεν τους αξίζει να στοχοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές. Αυτοί οι μαχητές του YBS θέλουν να υπερασπιστούν την πατρίδα των Γεζίντι - δεν είναι οι επιτιθέμενοι"

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο -- νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα σύμφωνα με πολλές διεθνείς συνθήκες. Στις 7 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τα αποστρατιωτικοποιήσει.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει μετατρέψει το αεροδρόμιο της Τύμπου («Ερτζάν»), που βρίσκεται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε τουρκικό αεροδρόμιο εσωτερικού. Το καθεστώς του Ερντογάν έχει επίσης κάνει μια νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας με το παράνομο καθεστώς που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας -- κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -- έχει καταληφθεί παράνομα από την Τουρκία από τότε που εισέβαλε στο νησί το 1974. Αυτές οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας φαίνεται να αποτελούν περαιτέρω βήματα προς την προσάρτηση του κατεχόμενου Βορρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.

Το καθεστώς του Ερντογάν όχι μόνο παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών του εντός της χώρας του, αλλά έχει κλιμακώσει επίσης την επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων της Τουρκίας σε μια προφανή προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερο έδαφος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, έχει γίνει μια ολοένα και πιο αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και πιθανώς θα συνεχίσει να την αποσταθεροποιεί μέχρι να σταματήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail