Οικονομικές τάσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Είναι δυνατή η ανάκτηση;

Παρά την αυξανόμενη επιρροή της στρατιωτικής ατζέντας στο πληροφοριακό υπόβαθρο στον κόσμο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο. Είναι η νομισματική συνιστώσα που καθορίζει την ατζέντα, σε αντίθεση με τα συναισθήματα και τις πολιτικές χειρονομίες.


Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται κατά διαστήματα παρόμοια κατάσταση με αυτή στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη αυτή τη στιγμή η Ρωσία. Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν γίνει ο πιο συνηθισμένος τρόπος καταπολέμησης των πολιτικών καθεστώτων που είναι ανεπιθύμητα για την «πολιτισμένη» Δύση. Χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, η Λευκορωσία και η Βενεζουέλα έχουν ήδη χτυπηθεί με αυτόν τον τρόπο. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε όλες αυτές τις χώρες για τον καθορισμό οικονομικών τομέων. Μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η Λευκορωσία και η Βενεζουέλα. Στους πρώτους επιβλήθηκαν κυρώσεις με εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, στους δεύτερους με εμπάργκο στους υδρογονάνθρακες.

Παρά τη σχετική κατάσταση κρίσης των οικονομιών, που όντως επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις, τα εξαγόμενα αγαθά δεν έχουν εξαφανιστεί από την παγκόσμια αγορά. Λευκορωσικά λιπάσματα εισήχθησαν πρόσφατα από ορισμένες χώρες (χώρες της Βαλτικής και Πολωνία) σε ποσότητα σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας εξήχθη επίσης ενεργά σε ξένες αγορές. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των καταστάσεων είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν νέες αλυσίδες ανταλλαγής εμπορευμάτων για την παράκαμψη των κυρώσεων (ανάμειξη προϊόντων από μια χώρα που υπόκειται σε υποκυρώσεις με μια «καθαρή» χώρα). Το πιο σημαντικό είναι ότι εκτός από τη χώρα εξαγωγής, αλυσίδες δημιουργούνται και από τη χώρα κατανάλωσης. Και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο.

Το ίδιο συμβαίνει αυτήν την στιγμή στη Ρωσία. Οι κύριες θέσεις που επιβάλλονται κυρώσεις είναι οι φορείς ενέργειας, των οποίων το μερίδιο στην παγκόσμια αγορά είναι πολύ μεγάλο. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός χωρών που χαρακτηρίζονται μη φιλικές από τη ρωσική κυβέρνηση συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικές πρώτες ύλες. Ο κύριος λόγος είναι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Για ορισμένα κράτη ήταν πολύ πιο εύκολο να μην υποστηρίξουν τις κυρώσεις παρά να αρνηθούν τους ρωσικούς μεταφορείς ενέργειας.

Επιπλέον, η απόσυρση ορισμένων ξένων εταιρειών από τη ρωσική αγορά ήταν ένα γεγονός αρκετά υψηλού προφίλ. Η παρουσία ξένων χωρών σε ορισμένες κατηγορίες ήταν απλώς αναντικατάστατη ή απλώς οι εταιρείες δεν είχαν ανταγωνιστές. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίσημη απόσυρση από τη ρωσική αγορά της αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού McDonald's. Ίσως επειδή ο πληθυσμός θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αρνητική άποψη για την απουσία του αγαπημένου του καταστήματος, η Ρωσία έπρεπε να αγοράσει τα δικαιώματα σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας.

Το τελευταίο παράδειγμα καταδεικνύει ενεργά την ικανότητα αυτορρύθμισης της αγοράς στην τρέχουσα πραγματικότητα. Όταν μια εταιρεία φεύγει, μια άλλη επιδιώκει να πάρει τη θέση της. Για παράδειγμα, το ρωσικό αέριο, από το οποίο αποκόπηκαν όλες οι χώρες που αρνήθηκαν να το πληρώσουν βάσει του νέου καθεστώτος, αρχίζει πλέον σταδιακά να εξάγεται σε εντελώς διαφορετικές περιοχές (κυρίως ασιατικές χώρες).

Από αυτή την άποψη, παρά την πιθανή οικονομική κρίση στη Ρωσία, η οποία μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο της απόσυρσης ξένων εταιρειών, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να βρουν ευκαιρίες να αποκτήσουν και να αυξήσουν περαιτέρω την κερδοφόρα απόδοση. Στη νέα οικονομική πραγματικότητα, αυξάνεται η ελκυστικότητα των περιπτέρων, όπου παρουσιάζονται εντελώς νέα προϊόντα και εταιρείες. Το 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα είναι μια τέτοια εκδήλωση το 2022. Αυτή η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι η πρώτη τέτοια εκδήλωση στη νέα πραγματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε μετά τις 24 Φεβρουαρίου.
 
* πληροφορίες southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail