Μόνιμη έλλειψη των πάντων

Jοseph Ρreziοsο/ΑFΡ
Οι παγκοσμιοποιητές έκαναν λάθος. Ο κόσμος δεν είναι επίπεδος.

Πρώτα ήταν η φόρμουλα για μωρά, τώρα υπάρχει έλλειψη ταμπόν. Οι τιμές των ταμπόν αυξήθηκαν κατά 10% λόγω της αύξησης της τιμής του λαδιού που επηρεάζει το κόστος του πλαστικού και των υψηλότερων τιμών του βαμβακιού λόγω της κατασκευής μασκών και του πολέμου στην Ουκρανία. Πολλά λιπάσματα βγαίνουν από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το ίδιο και το νέον, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ ημιαγωγών. Η έλλειψη τσιπ κλείνει τα εργοστάσια αυτοκινήτων.

Daniel Greenfield - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός είναι ο απόλυτα διασυνδεδεμένος κόσμος που γιορτάζεται στην πεζογραφία από δημοσιογράφους όπως ο Thomas Friedman, ο οποίος θαύμασε πώς τα Big Data και η παγκοσμιοποίηση συνδύασαν τα πάντα.

«Καμία χώρα που να έχουν και οι δύο McDonald's δεν έχει πολεμήσει η μία εναντίον της άλλης», υποστήριξε κάποτε ο Friedman. Στο μεγαλύτερο πρόγραμμά του για την παγκοσμιοποίηση, The World Is Flat, υποστήριξε ότι, «Καμία ανάμεσα σε δύο χώρες που είναι και οι δύο μέρος μιας μεγάλης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, όπως αυτή της Dell, δεν θα πολεμήσουν ποτέ η μία εναντίον της άλλης, εφόσον και οι δύο είναι μέρος της ίδιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού».

Τα McDonald's στη Ρωσία έκλεισαν και αυτά στην Ουκρανία μπορεί να ανατιναχτούν ανά πάσα στιγμή. Η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές νέον της ενώ οι εξαγωγές νέον της Ουκρανίας μειώθηκαν απότομα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dell, Michael Dell, έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια έλλειψη chips μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Τόσα πολλά για τις Golden Arches και τη θεωρία Dell για την παγκοσμιοποίηση της πρόληψης των συγκρούσεων.

Ο κόσμος δεν είναι επίπεδος, είναι πολύ στρογγυλός. Όπως η ιστορία δεν είναι μια ανοδική γραμμή τάσης στη δεξιά πλευρά, είναι επίσης ένας κύκλος. Γι' αυτό το Ισλάμ βρίσκεται για άλλη μια φορά σε πόλεμο με την Ευρώπη, η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, η Κίνα επαναλανσάρει την αυτοκρατορία της και η «επίπεδη χώρα» βιώνει μια αλλαγή διαστάσεων.

Οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης είχαν μόλις αναδημιουργήσει τον μαρξιστικό κεντρικό σχεδιασμό με ένα κάπως πιο ευέλικτο παγκόσμιο μοντέλο στο οποίο ογκώδεις εταιρείες γεφύρωναν τα παγκόσμια εμπόδια για να δημιουργήσουν τα πιο αποτελεσματικά δυνατά μέσα μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών σε όλο τον πλανήτη. Τα σύνορα θα κατέβαιναν και οι πολιτιστικές ανταλλαγές θα μας έκαναν όλους ένα, εγκαινιάζοντας τη μεγάλη ένωση της ανθρωπότητας.

Αυτό που πραγματικά σημαίνει ένας αλληλεξαρτώμενος κόσμος είναι Αλγερινοί Τζιχαντιστές να πυροβολούν το Παρίσι, μέλη συμμοριών από το Ελ Σαλβαδόρ να αποκεφαλίζουν Αμερικανούς μπροστά στην Ουάσιγκτον, ελλείψεις ταμπόν και αυτοκινήτων που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και περισσότερος ριζοσπαστισμός και εξτρεμισμός από ποτέ.

Προσπαθώντας να «ισιώσει» τον κόσμο απλώς τον κάνει να αναδυθεί ξανά.

Η τεχνοκρατική νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων των μεγάλων εταιρειών που ενοποιούν τις αγορές και στη συνέχεια πουλούν προϊόντα με συστήματα απογραφής ακριβώς στην ώρα τους ρέει τώρα μέσω μιας διαλυμένης αλυσίδας εφοδιασμού. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι διεθνείς διαταραχές καθιστούν σχεδόν αδύνατο ακόμη και για τις μεγάλες εταιρείες να προγραμματίσουν το μέλλον, και έτσι παράγουν λιγότερα και σηκώνουν τους ώμους τους από τις ελλείψεις.

Βρισκόμαστε σε μια οικονομία εν καιρώ πολέμου, επειδή το σύστημά μας έχει γίνει πολύ τεράστιο και πολύ άκαμπτο για να προσαρμοστεί στο χάος. Ο Μπάιντεν συνεχίζει να παραβιάζει τον Νόμο για την Αμυντική Παραγωγή για τα πάντα έως ότου, δεδομένου χρόνου, ολόκληρη η οικονομία έχει σοβιετικοποιηθεί. Όσο περισσότερο προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει σταθερότητα στο χάος, τόσο λιγότερο ανταποκρινόμενοι και παραγωγικοί γίνονται οι κυρίαρχοι παίκτες.

Η ενοποίηση της αγοράς λόγω των κυβερνητικών κανονισμών έχει αφήσει μια χούφτα εταιρειών να βρίσκονται στην κορυφή της αγοράς. Όταν μια εξ αυτών, όπως η Abbott για βρεφική φόρμουλα, έχει λόξυγγα, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Άλλοι, όπως η Procter & Gamble, η οποία ελέγχει περίπου τη μισή αγορά προϊόντων εμμήνου ρύσεως, δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως χάσουν μερίδιο αγοράς λόγω του ανταγωνισμού. Παρόμοια ενοποίηση στα τρόφιμα, τα προϊόντα χαρτιού και τα σούπερ μάρκετ έχουν αντικαταστήσει μια δυναμική οικονομία με καρτέλ.

Πίσω από όλα τα εμπορικά σήματα στα ράφια των προϊόντων υπάρχει ένα τρομακτικό σοβιετικό σύστημα στο οποίο μια χούφτα τεράστιες επιχειρήσεις διασυνδεδεμένες με το κράτος βγάζουν νωχελικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας από τεράστιες αλυσίδες εφοδιασμού που δεν ελέγχουν πλέον και αισθάνονται μικρή ανταγωνιστική πίεση για καλύτερη απόδοση. Το μόνο πράγμα που εξακολουθεί να είναι αμερικάνικο σχετικά με την εμπειρία του σούπερ μάρκετ είναι η διαφήμιση.

Τα προβλήματα με το σύστημα ήταν λιγότερο αισθητά όταν λειτουργούσαν οι μηχανισμοί πρόβλεψης και οι ξένοι προμηθευτές του ήταν πρόθυμοι για αμερικανικά δολάρια. Κάτω από πίεση, τα σημεία αστοχίας είναι πολύ εμφανή και αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι ότι το σύστημα δεν έχει καμία πρόθεση να επισκευάσει κανένα από αυτά.

Δεν χρειάζεται.

Μια άγνωστη ελίτ ανταποκρίνεται στα προβλήματα με ανούσιες διαβεβαιώσεις, αστεία και εγρήγορση. Όπως η σοβιετική προπαγάνδα, το μόνο πράγμα που επικοινωνούν οι εταιρικές δηλώσεις είναι η τεράστια απόσταση μεταξύ των ζωών εκείνων που διοικούν το σύστημα και εκείνων που έχουν παγιδευτεί με τα εργαλεία του.

Όμως, παρά τη συνενοχή τους, οι μαζικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις δεν έφτιαξαν αυτόν τον κόσμο.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί ήταν πρόθυμοι να κατηγορήσουν τις εταιρείες για «κερδοσκοπία» από τον πληθωρισμό που δημιουργήθηκε από τις ομοσπονδιακές δαπάνες. Λίγες εταιρείες προτιμούν την τρέχουσα κρίση από το 2019. Σχεδόν κανένας, εκτός από τους τροφοδότες βυθού, δεν απολαμβάνει να μην μπορεί να προγραμματίσει ορθολογικά για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες και οι επενδυτές τους ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα σχέδιο ανάπτυξης παρά για τα τριμηνιαία κέρδη.

Οι Δημοκρατικοί ήταν οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές της παγκοσμιοποίησης. Οι κανονισμοί τους οδήγησαν σε ρεκόρ εξυγίανσης της αγοράς και περικοπές εγχώριων θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες πιέστηκαν να εξάγουν βρώμικες θέσεις εργασίας των Ρεπουμπλικανών στην Κίνα και να διατηρήσουν τις «καθαρές» θέσεις εργασίας των Δημοκρατικών στο σπίτι. Η καταστροφή προκάλεσε τον όλεθρο στην εργατική και μεσαία τάξη και ανοικοδόμησε ολόκληρη την οικονομία μας ώστε να εξαρτάται από την Κίνα και μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που μόνο οι παγκοσμιοποιητές μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν αλεξίσφαιρη.

Ο αντίκτυπος του ΟΠΕΚ στις τιμές των καυσίμων υπό τον Κάρτερ έγινε το μοντέλο για ολόκληρη την οικονομία. Ένας πόλεμος οπουδήποτε επηρεάζει τους Αμερικανούς. Δεκάδες χώρες έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν την οικονομία μας, ηθελημένα ή και ακούσια. Ακόμη και οι περιβαλλοντικές υποσχέσεις για ενεργειακή ανεξαρτησία έχουν γίνει φάρσα στην οποία η κυβέρνησή μας παρακαλεί την Κίνα για περισσότερα ηλιακά πάνελ.

Η αλληλεξάρτηση δεν οδήγησε καν στην παγκόσμια κυβέρνηση που ήθελαν οι παγκοσμιοποιητές, αλλά το παγκόσμιο χάος στο οποίο οι ανίσχυρες δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν τον υπόλοιπο κόσμο από τη μάχη για να αποφύγει τον κατακλυσμό από πρόσφυγες, υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Μετά το ξεπούλημα της αμερικανικής οικονομικής κυριαρχίας, οι παγκοσμιοποιητές αποδείχθηκαν ανίκανοι να διατηρήσουν την παγκόσμια σταθερότητα. Χωρίς τη βούληση να αντισταθούν στην Κίνα, το Ιράν ή τη Ρωσία, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διοργανώσουν περισσότερα διεθνή συνέδρια και να δημιουργήσουν μια άχρηστη πολυεθνική γραφειοκρατία.

Πείτε ό,τι θέλετε για την Κοινωνία των Εθνών, αλλά είχε μόνο 700 υπαλλήλους στη Γενεύη. Οι 44.000 υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στις τεράστιες τάξεις των πολυεθνικών οργανισμών που όλοι ισχυρίζονται ότι προασπίζουν τη διεθνή τάξη.

Η παγκοσμιοποίηση παγκοσμιοποιεί την ανικανότητα της παγκόσμιας τάξης. Τα μεγάλα σχέδιά της, όπως αυτά της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ταιριάζουν ποτέ με το χάος της ανθρώπινης φύσης και τις φιλοδοξίες της. Πολιτικοί, φιλάνθρωποι και φιλόσοφοι είχαν εργαστεί για να αντικαταστήσουν τον αμερικανικό δυναμισμό με μια μηχανή ρολόι. Το παλιό ρολόι Babbage έγινε διακομιστής που υποστηρίζει ένα σύννεφο [cloud] που αποδείχτηκε πολύ βολικό για στιγμιαίες επικοινωνίες, αλλά αντιμετώπισε τους ίδιους «ισοπεδωτικούς» περιορισμούς.

Η Αμερική δεν προοριζόταν ποτέ να είναι επίπεδη. Ήταν μια γη που ανακάλυψαν όσοι κατάλαβαν ότι ο κόσμος ήταν στρογγυλός. Η ισοπέδωση της Αμερικής έχει καταθλίψει την οικονομία και το πνεύμα της. Ένας επίπεδος κόσμος χωρίς περιθώρια για την αμερικανική εξαιρετικότητα γίνεται αντιθέτως μια παιδική χαρά για την κινεζική και τη ρωσική εξαιρετικότητα. Και η οικονομία της Αμερικής γίνεται μια μεγάλη μόνιμη έλλειψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail