Μάχη για το Severodonetsk: Οι Ουκρανοί στρατιώτες διατάχθηκαν να αποσυρθούν

Στις 24 Ιουνίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από το Σεβεροντόνετσκ. Ο ουκρανικός στρατός έλαβε εντολή να αποσυρθεί από την πόλη.

Το έδαφος του εργοστασίου Azot παραμένει υπό τον έλεγχο ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών. Το ίδιο το Severodonetsk και το αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά του βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της LPR (Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ). Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν ο Ουκρανός αξιωματούχος αναφερόταν σε κατοικημένες περιοχές του Σεβεροντόνετσκ, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσίας, ή στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, όπου κρύβονται Ουκρανοί μαχητές.

«Δυστυχώς, θα πρέπει να αποσύρουμε τον στρατό μας [από το Σεβεροντόνετσκ]. Δεν έχει νόημα να μείνουμε σε θέσεις που έχουν σπάσει μετά από πολλούς μήνες [εχθρομαχιών], γιατί ο αριθμός των νεκρών σε ανοχύρωτα εδάφη μπορεί να αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Hayday σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Οι υπερασπιστές μας, που βρίσκονται εκεί, έχουν ήδη λάβει εντολή να αποσυρθούν σε νέες θέσεις και να διεξάγουν πλήρως τις εχθροπραξίες από εκεί».

Ο Hayday συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία στοχεύει τώρα την πόλη Lysychansk από το Zolote και την Toshkivka, περίπου 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) νότια.

«Πραγματικά πετυχαίνουν σε ορισμένους οικισμούς», είπε. «Το Lysychansk είναι τεντωμένο υλικοτεχνικά, το τοπίο είναι πολύπλοκο. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να το πάρεις αμέσως».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι ρωσικές προσπάθειες διείσδυσης στην πόλη με ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης είχαν απωθηθεί. Πρόσθεσε πως οι εκκενώσεις και οι παραδόσεις στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη συνεχίζονται. Ωστόσο, ο επίσημος εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της LPR, Ιβάν Φιλιπένκο, είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι και οι δύο πόλεις αποτελούν επιχειρησιακό κύκλωμα. Οι δυνάμεις υπό τη Ρωσία ελέγχουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Lisichansk και το Severodonetsk. Ο στρατός της LPR ανέλαβε τον έλεγχο του μοναδικού δρόμου από το Seversk προς το Lisichansk. Χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές στο Λισιτσάνσκ αποκόπηκαν από τις προμήθειες.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, αναφέρθηκε ότι οι μαχητές του εθνικιστικού σχηματισμού «Aidar», που κρύβονται στο εργοστάσιο Azot στο Severodonetsk, δήλωσαν έτοιμοι να παραδοθούν υπό τον όρο της κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών της DPR, Daniil Bezsonov ισχυρίστηκε ότι 800 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες. Περίπου 1.000 στρατιώτες της AFU σκοτώθηκαν στην περιοχή του Lisichansk τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο κατά προσέγγιση αριθμός των τραυματιών θα πρέπει να είναι περίπου 2,5-3,5 χιλιάδες στρατιώτες.

Ο έλεγχος του Severodonetsk από την LPR θα ανακοινωθεί επίσημα σύντομα. Ήδη στην πόλη σχηματίζεται η προσωρινή διοίκηση. Ένας ντόπιος κάτοικος είχε διοριστεί επικεφαλής του Severodonetsk.

Ο κ. Bezsonov πρόσθεσε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 1.800 στρατιώτες της AFU, 120 εθνικιστές, 80 ξένοι μισθοφόροι στην περιοχή Gorskoe-Zolotoe που βρέθηκαν παγιδευμένοι.

Ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, περίπου 10.000 άμαχοι παραμένουν στην πόλη, ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να είναι όμηροι στη βιομηχανική ζώνη του Severodonetsk. Συνολικά περισσότερα από 500 άτομα εδρεύουν στα καταφύγια του εργοστασίου Azot.

Στις 24 Ιουνίου, τρεις άμαχοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν το έδαφος του εργοστασίου Azot, ανέφερε το γραφείο του διοικητή της LPR στο Σεβεροντόνετσκ. Στους πολίτες περιλαμβάνονται δύο άνδρες και μια γυναίκα.

«Τρεις πολίτες κατάφεραν να βγουν έξω από το δεύτερο σημείο ελέγχου, αν και ζούσαν σε ένα καταφύγιο βομβών στο πρώτο σημείο ελέγχου. Τώρα έχουν ήδη εκκενωθεί από την πόλη», ανέφερε το γραφείο του διοικητή.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι Ουκρανοί μαχητές βρίσκονται κοντά στο πρώτο σημείο ελέγχου του εργοστασίου Azot και δεν επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο. Έχουν επίσης λιγότερο έλεγχο στο δεύτερο checkpoint.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail